Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Ιουλίου 2013

Η συμφωνία για κατώτατη τιμή στα κινέζικα φωτοβολταϊκά, απεμπλέκει την έρευνα dumping για το ευρωπαϊκό κρασί

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διευθέτησαν την εμπορική διένεξή τους σχετικά με τις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 27 Ιουλίου ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να καθοριστούν ελάχιστες τιμές για τις εισαγωγές στην ΕΕ των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων μετά από μια διελκυστίνδα έξι εβδομάδων, ανέφερε ο Ντε Χουχτ, ο οποίος έκανε λόγο περί επίτευξης μιας «φιλικής λύσης».

Η συμφωνία απέτρεψε την περαιτέρω κλιμάκωση της παρατεταμένης διμερούς εμπορικής διένεξης, η οποία χαρακτηρίζεται δίχως προηγούμενο δοθείσης και της υψηλής εμπορικής αξίας των κινεζικών ηλιακών συλλεκτών και γενικότερα των φωτοβολταϊκών – ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά αυτή υπολογίζεται στα 28 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η ΕΕ είχε κατηγορήσει τις κινεζικές βιομηχανίες κατασκευής φωτοβολταϊκών για ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις στην Κίνα τους επέτρεπε να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους στην Ευρώπη, όπως είχε καταγγείλει.

Οι κανόνες αντιντάμπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιτρέπουν στα κράτη μέλη του ΠΟΕ να προστατεύουν τις εγχώριες βιομηχανίες τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν την λήξη της προθεσμία που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την 6η Αυγούστου, όταν οι Βρυξέλλες θα επέβαλαν τιμωρητικούς δασμούς ύψους 47,6%. Ήδη από τον Ιούνιο είχαν επιβληθεί προσωρινοί δασμοί 11,8%.

«Είμαι ικανοποιημένος για την προσφορά μιας τιμής (εισαγωγής) που υπέβαλαν οι κινεζικές εταιρείες που εξάγουν ηλιακούς συλλέκτες», ανέφερε ο επίτροπος Ντε Χουχτ. Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η συμφωνία αυτή «θα συμβάλλει να βρεθεί μια νέα ισορροπία στην αγορά».

Η παραγωγή ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα υπερτετραπλασιάστηκε από το 2009 ως το 2011, ξεπερνώντας το σύνολο της παγκόσμιας ζήτησης.

Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται το «πάγωμα» της συνέχισης της έρευνας dumping και αντεπιδοτήσεων για το εξαγόμενο στην Κίνα ευρωπαϊκό κρασί, έρευνα που θα έπρεπε να συνεχίσουν οι κινέζικες αρχές με είκοσι ευρωπαϊκά οινοποιεία μάρτυρες.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 289 επισκέπτες συνδεδεμένους