Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Ιουλίου 2013

Ευοίωνος τρύγος αντιμέτωπος με τη δυσοίωνη αγορά

Συγκρατημένη απαισιοδοξία διακρίνει τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς παραμονές του τρυγητού για το 2013, αφού η φετινή συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί εν μέσω αντιφατικών καταστάσεων και μακροοικονομικών μεγεθών στον κλάδο. Αν εξαιρέσουμε τις χαλαζοπτώσεις στις περιοχές της Ημαθίας Σάμου, Μαντινείας και Σπάτων και λάβουμε υπόψιν ότι η πορεία των σταφυλιών προς τον τρύγο δεν χαρακτηρίστηκε φέτος από προσβολή ασθενειών (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων), σήμερα είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε για τη διεξαγωγή μιας λίγο πρώιμης κατά περιοχές συγκομιδής, που τείνει να πλησιάσει τον κανονικό όγκο παραγωγής για τα δεδομένα της χώρας μας.
Η ωρίμαση των σταφυλιών εξελίσσεται ομαλά, αλλά ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις για καύσωνες κατά τον Αύγουστο που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον όγκο πριν τον τρύγο.
Ομολογουμένως από το Αμύνταιο μέχρι τη Ρόδο οι γενικές εκτιμήσεις για την ποιότητα της παραγωγής είναι ενθαρρυντικές όμως όλα θα κριθούν οριστικά, όταν τα αμπέλια έχουν τρυγηθεί, αφού σε πολλές περιοχές ο τρύγος θα διεξαχθεί 40-50 μέρες από σήμερα (τέλος Ιουλίου).
Η αναμονή μιας καλής συγκομιδής και μάλιστα χωρίς αποθέματα κυρίως σε λευκό κρασί με ερωτηματικό για το πώς θα αντέξουν τα οινοποιεία μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο που θα προσφερθεί στην αγορά η καινούργια σοδειά, σε άλλες περιόδους θα σηματοδοτούσε την είσοδο σε φάση ανάκαμψης του τομέα και των επιχειρήσεών του.
Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, οι επιπτώσεις της οικονομικής συρρίκνωσης της χώρας που εκφράζονται στις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών και της μείωσης της διαθέσιμης δαπάνης της κατανάλωσης, ειδικά στο ελαστικό της μέρος, δημιουργούν μια αίσθηση αμφιβολίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, συνεπώς και στα οινοποιεία, αλλά και στα νοικοκυριά.
Μεγάλες ιδιωτικές και συνεταιριστικές οινοβιομηχανίες, έρχονται αντιμέτωπες με το αυστηροποιούμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο των Τραπεζικών Ιδρυμάτων της χώρας και ουσιαστικά κινδυνεύουν να αποκοπούν από την πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης που αποτελεί ο τραπεζικός δανεισμός.
Μάλιστα και στους δυο χώρους (ιδιωτικό και συνεταιριστικό) κραταιές επιχειρήσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες ακόμη και με τους αμπελουργούς, στους οποίους οφείλουν την προηγούμενη ή και προηγούμενες εσοδείες.
Ουσιαστικά ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει το φετινό τρυγητό, χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες και συνεπώς ν’ αποπληρώσει τη συγκομιδή από τις μελλοντικές πωλήσεις , γεγονός που θα πιέσει ακόμα περισσότερο τους χειμαζόμενους αμπελουργούς, που ήδη με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, επένδυσαν στην παραγωγή τους.
Άμεση συνέπεια της ισχνής ρευστότητας, για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις είναι όχι η προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας, αλλά η δραστική μείωση του στο επίπεδο της οριακής λειτουγικότητας.
Στο τελικό στάδιο που οριοθετεί η κατανάλωση, οι συνθήκες είναι ανάλογες, αφού παρατηρείται η μετατόπισή της, από το εμφιαλωμένο στα bag in box και στα pet, με μια συνεχή τάση μείωσης των τιμών στον καταναλωτή (κυρίως σαν αποτέλεσμα πίεσης των αλυσίδων σουπερμάρκετ) που γεννά υπόνοιες και για το ίδιο το προϊόν, αφού και εισαγωγές φθηνών προϊόντων από βορράν γίνονται, αλλά και η παραοικονομία στον τομέα, ανθεί.
Είναι απορίας άξιο, το πώς ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες για λευκό κρασί φέτος όταν από τις αρχές του χρόνου παρατηρήθηκε έντονη έλλειψη.
Υπό τις συνθήκες αυτές οι τιμές σταφυλιών, ενώ θα έπρεπε να έχουν σαφείς αυξητικές τάσεις (αν και παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας), εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον στα περσινά τους επίπεδα.
Η πρόβλεψη αυτή συνεπικουρείται και από το γεγονός ότι Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία αναμένουν κανονική συγκομιδή, ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει να δείχνουν καθοδικά σημάδια οι τιμές οίνων από τις χώρες αυτές, ενώ οι τιμές στα θειωμένα γλεύκη γίνονται σε επίπεδα 35% χαμηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Φέτος προβάδισμα στη διαμόρφωση των τιμών θα έχουν και οι αγοραστές που θα καταβάλλουν τοις μετρητοίς, την αξία των σταφυλιών, ενώ επίφοβοι θα είναι οι έμποροι που θα εξαγγείλουν ασυνήθιστα υψηλές τιμές.
Η εικόνα θα επηρεαστεί επίσης και από την είσοδο στα οινοποιεία των σταφυλιών τριπλής χρήσης, που εφόσον από φέτος ισχύσει η υποβολή ηλεκτρονικά των Δηλώσεων Συγκομιδής από τους αμπελουργούς, θα δυσχερανθεί σημαντικά, αφού η οινοποίηση των συγκεκριμένων σταφυλιών απαγορεύεται και αναμένεται να οδεύσουν προς την παραγωγή χυμού σταφυλής σε χωριστές εγκαταστάσεις, από τα οινοποιεία.
Οι παράμετροι αυτές θα επηρεάσουν περισσότερο τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες, ενώ οι μικρότερες φαίνεται ότι και φέτος θα «διατηρήσουν την αυτονομία τους», ιδίως όσον αφορά τις συναλλαγές τους με τους αμπελουργούς, είτε γιατί οι τελευταίοι συναλλάσσονται ελεύθερα με τους τοπικούς συνεταιρισμούς (νησιωτικές περιοχές κυρίως), είτε γιατί το προϊόν τους έχει σταθερή ζήτηση (π.χ. Αττική).
Κοινός παρονομαστής εν κατακλείδι για όλες τις περιοχές είναι η αναμονή μιας καλής συγκομιδής χωρίς αποθέματα, όμως αντίρροπα λειτουργεί η απουσία ρευστού και η πίεση της αγοράς για φθηνότερα προϊόντα, αποτέλεσμα και τα δυο του ασφυκτικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, με αρνητικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και στην καταναλωτική συμπεριφορά.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 501 επισκέπτες συνδεδεμένους