Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επανέρχονται, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, προβλήματα που ταλαιπώρησαν παλαιότερα την αγορά κρασιού και τους καταναλωτές.
Κορυφαίο εξ αυτών οι εισαγωγές υποβαθμισμένης ή αβέβαιης ποιότητας κρασιών, που διατίθενται στην αγορά λόγω της ελλειμματικής διαθεσιμότητας ελληνικού λευκού κρασιού. Δυο παραδείγματα είναι ενδεικτικά:

    Η επιστροφή δυο βυτίων κρασιού στη Βουλγαρία ύστερα από έλεγχο του τελωνείου.
    Η ανάλυση από το χημείο μεγάλης συνεταιριστικής ένωσης ενός εισαγόμενου λευκού οίνου που διατίθεται στην αγορά σε ασυνήθιστα χαμηλή τιμή και όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για κατ’ ευφημισμό οίνο.

Λόγω της έκτασης που φαίνεται ότι έχει το φαινόμενο, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, στη σημερινή έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη ενόψει του τρύγου, ζήτησε τη δραστηριοποίηση των ελεγκτικών αρχών ώστε να προστατευθεί και η αγορά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και οι καταναλωτές. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αγορανομικές διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η προέλευση των χύμα κρασιών που διατίθεται στα σημεία εστίασης είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στον τιμοκατάλογο και επιπλέον δίνουν το δικαίωμα στον καταναλωτή να απαιτεί το σερβίρισμα του κρασιού να γίνεται μπροστά του από την αρχική συσκευασία.

Τρύγος

Παραγωγή σε κανονικά επίπεδα (με μικρές αυξομειώσεις ανά αμπελουργική περιοχή) και υψηλή ποιότητα προϊόντος. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον φετινό τρυγητό, καθώς και οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και οι ασθένειες απουσίαζαν.

Ομολογουμένως από το Αμύνταιο μέχρι τη Ρόδο οι γενικές εκτιμήσεις για την ποιότητα της παραγωγής είναι ενθαρρυντικές, όμως όλα θα κριθούν οριστικά, όταν τα αμπέλια έχουν τρυγηθεί, αφού σε πολλές περιοχές ο τρύγος θα διεξαχθεί 40 - 50 μέρες από σήμερα.

Ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και μετά τον τρύγο στο νότιο Ημισφαίριο, τόνισε ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Π. Κορδοπάτης προσθέτοντας ότι η παγκόσμια αγορά ομαλοποιείται μετά την αύξηση της συγκομιδής σταφυλιού σε Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Αφρική, Αργεντινή και Χιλή και την αναμονή κανονικού όγκου παραγωγής σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.

Ωστόσο, στην Ελλάδα οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες καθώς η πλειονότητα των οινοποιείων λειτουργεί σε χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για την ομαλή απορρόφηση της παραγωγής, όταν οι αμπελουργοί έχουν ήδη δαπανήσει πολλά για την καλλιέργεια.

Στο τελικό στάδιο που οριοθετεί η κατανάλωση, οι συνθήκες είναι ανάλογες, αφού παρατηρείται η μετατόπισή της, από το εμφιαλωμένο στα φθηνότερα bag in box και στα pet, με μια συνεχή τάση μείωσης των τιμών στον καταναλωτή που γεννά υπόνοιες και για το ίδιο το προϊόν, αφού και εισαγωγές φθηνών προϊόντων από βορράν γίνονται, αλλά και η παραοικονομία στον τομέα, ανθεί.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί θα διαμορφώσουν τις τιμές τους με γνώμονα την επιβίωση των οργανώσεων και τη στήριξη του αμπελουργού και επισημάνθηκε ότι οι αμπελουργοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί έναντι των εμπόρων που θα εξαγγείλουν υψηλές τιμές,  αλλά επί πιστώσει.

Η ομαλή λειτουργία της αγοράς κρασιού προϋποθέτει την απρόσκοπτη δραστηριοποίηση των οινοποιητικών συνεταιρισμών  και όχι των ευκαιριακών αγοραστών αλλά και τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων κατά την περίοδο του τρυγητού τόνισε ο Χρ. Μάρκου και κάλεσε την πολιτεία να παρέμβει στο μέτρο του δυνατού για την πρόσβαση του κλάδου στον τραπεζικό δανεισμό.  

Κοινός παρονομαστής , όπως αναφέρθηκε  για όλες τις περιοχές είναι η αναμονή μιας καλής συγκομιδής χωρίς αποθέματα, όμως αντίρροπα λειτουργεί η απουσία ρευστού και η πίεση της αγοράς για φθηνότερα προϊόντα αποτέλεσμα και τα δυο του ασφυκτικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 71 επισκέπτες συνδεδεμένους