Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Σεπτεμβρίου 2013

Τα αισιόδοξα μηνύματα από την εγχώρια και την παγκόσμια παραγωγή οίνου, δύσκολα θα ανατρέψουν το κλίμα στην Ελλάδα

Είναι νωρίς ακόμη ώστε να αξιολογήσει κανείς και να δημιουργήσει μια σταθερή εικόνα της εξέλιξης της αμπελοοινικής αγοράς στη χώρα μας και κατά συνέπεια στην Ευρώπη, αφού ο τρύγος θα διαρκέσει (ειδικά στην ευρωπαϊκή Ήπειρο) έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Βασικό και το ουσιαστικότερο μέγεθος μαζί με τον όγκο των αποθεμάτων η συγκομιδή που εισκομίζεται στα οινοποιεία, διαφαίνεται ότι φέτος θα καθορίσει εκ νέου τα δεδομένα των παγκόσμιων συναλλαγών, αφού λίγο έως πολύ στην Ευρώπη παρατηρείται μια ομοιογενής εικόνα (με εξαιρέσεις πάντα), που την συνθέτουν ο μικρός όγκος αποθεμάτων και η επιστροφή μετά από δυο ισχνές χρονιές σε κανονικότερα επίπεδα παραγωγής.

Το ίδιο ισχύει και για τις κύριες οινοπαραγωγές χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου (Χιλή, Αργεντινή, Ν. Αφρική, Ν. Ζηλανδία), οι οποίες “επέστρεψαν” με αυξημένο όγκο συγκομιδής την άνοιξη του 2013 γεγονός που ήδη έχει επηρεάσει τις συναλλαγές, όπως π.χ. τον όγκο εξαγωγών χύμα οίνων από την Αργεντινή στις ΗΠΑ εν όψει της αναμενόμενης καλής συγκομιδής της Καλιφόρνιας, ασχέτως εάν αυξάνονται οι πωλήσεις εμφιαλωμένων οίνων της Αργεντινής στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία εκτιμά αύξηση της παραγωγής της σε όλες τις κατηγορίες οίνων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ποικιλιακούς, αλλά και σταφυλιών για αποστάγματα) παρά τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις στις αρχές Αυγούστου στις περιφέρειες της Champagne και της Aquitaine, στην οποία ανήκει το Bordeaux. Άγνωστος παράγοντας μέχρι σήμερα οι ασθένειες που έχουν παρατηρηθεί στο Languedoc Roussillon, στην Βουργουνδία και στο Beaujolais.

Στην Ιταλία παρουσιάζεται πιο ομαλή εξέλιξη από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλλουν και εκεί στην αύξηση της παραγωγής και ήδη μ’ αυτές τις προβλέψεις οι τιμές θειωμένων γλευκών (είτε για οίνους, είτε για χυμούς) έχουν σαφή τάση μείωσης, γεγονός που παρασύρει και τις τιμές εισαγόμενων ή εξαγόμενων οίνων.

Η Ισπανία περιμένει μάλλον τη μεγαλύτερη συγκομιδή από το 2004, με λίγα αποθέματα γεγονός που δεν την εμπόδισε να αυξάνει τις εξαγωγές της κατά το 2012 και μέχρι σήμερα.

Όλες οι χώρες μιλούν για εξαιρετική χρονιά από ποιοτική άποψη, αφού κατά κανόνα οι βροχοπτώσεις της άνοιξης και οι μέτριες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ευνόησαν την ανθοφορία (με εξαίρεση τις περιοχές της Γαλλίας που προαναφέρθηκαν), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά του καιρού το επόμενο χρονικό διάστημα δε μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις κατά περιοχή.

Το γενικό επίπεδο των τιμών οίνου στις παγκόσμιες συναλλαγές «διορθώνεται» αφού η παραγωγή (Ν. Ημισφαίριο) ή η αναμονή κανονικής συγκομιδής εξισορροπεί το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Παρόλ’ αυτά δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στις τιμές που πληρώθηκαν οι ιδιοκτήτες των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στο Ν. Ημισφαίριο για τις «κλασσικές κοσμοπολίτικες» ποικιλίες, αφού η παγκόσμια προσφορά καλείται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε ειδικά στις βιομηχανικές χρήσεις από την συγκομιδή του 2012.

Αυτός είναι ο λόγος ο οποίος επιδρά εξισορροπητικά και στην Ελλάδα, αφού τα οινοποιεία με «άδειες δεξαμενές» σε λευκό κρασί, σπεύδουν στις περιοχές που τρυγούν και δεσμεύουν ποσότητες, αφού «παραδοσιακές περιοχές» απορρόφησης σταφυλιών φαίνεται να στερεύουν φέτος εξαιτίας των ανατροπών που προκαλεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα επιδοτούμενα σταφιδάμπελα.

Η επίδραση αυτή έχει και ψυχολογικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα παρά την αναμονή ενός κανονικού όγκου παραγωγής οι τιμές σταφυλιών να σταθεροποιούνται στα περσινά επίπεδα, αλλά και να έχουν αυξητικές τάσεις αφού η παραγωγή είναι υψηλόβαθμη, με το 14 Βe στα σταφύλια να μην είναι σπάνιο, γεγονός που θα αποτελέσει «όπλο» στα χέρια των οινολόγων, αλλά και «μέσο» για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα οι εντεινόμενοι έλεγχοι στα σύνορα που είχαν αποτέλεσμα την επιστροφή βουλγαρικών κρασιών ως ακατάλληλων εξαιτίας «οινολογικών παρεμβάσεων» απαγορευμένων, δημιουργούν ένα νέο κλίμα στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις οίνων υπό το φόβο των ελέγχων.

Άλλωστε ελέγχους ζήτησε από τις ΔΑΟΚ η αρμόδια διεύθυνση του ΥΑΑΤ, προκειμένου να γίνει ομαλά ο τρύγος με στόχο την εισκόμιση μόνο της νόμιμης παραγωγής.

Όπως πάντα η αρμοδιότητα των ελέγχων ήταν στα χέρια των ΔΑΟΚ και μέχρι σήμερα το πάρτι συνεχιζόταν. Ίσως από φέτος κάτι να αλλάζει. Θα δούμε …

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 913 επισκέπτες συνδεδεμένους