Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Οκτωβρίου 2013

Δώστε επιτέλους το πόρισμα για το νόμο συνεταιρισμών στη δημοσιότητα. Τζανέτος Καραμίχας: Δεν αντέχουμε άλλη φορολογική επιβάρυνση

Να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής που εξέτασε το Νόμο Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς κάλεσε το ΥΠΑΑΤ σήμερα από το President o πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Όπως είπε ο κ. Καραμίχας, ο 4015 έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις οργανώσεις, εμποδίζει την επιχειρηματική τους λειτουργία και θέτει θέματα περιουσιών.

Σε σύγχυση εξακολουθεί να βρίσκεται ο συνεταιριστικός κόσμος εξαιτίας της καθυστέρησης εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να παρουσιάσει, επιτέλους, το πόρισμα της επιτροπής που συνεστήθη για να εξετάσει ή/και να βελτιώσει το Νόμο 4015. Ενός Νόμου που από την πρώτη στιγμή, μόνο προβλήματα δημιούργησε στη λειτουργία των επιχειρήσεων του χώρου, παρεμβαίνοντας ανοιχτά στη λειτουργία τους.

Η επιτροπή του ΥΠΑΑΤ με συμμετοχή γνωστών συνεταιριστών συνεδρίασε τέσσερις φορές, εξέτασε το Νόμο και προχώρησε σε προτάσεις, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τις επιχειρήσεις του χώρου, καθώς δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα το πόρισμα. Αν και μέχρι δέκα μέρες πριν διαρρέονταν από το υπουργείο πως αυτό θα γινόταν την περασμένη εβδομάδα, ο χρόνος κύλησε χωρίς κάτι τέτοιο να συμβεί. Πλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα να συμβεί κάτι  τέτοιο, ωστόσο πλέον κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες η επιτροπή που συνεστήθη προτείνει στον Θανάση Τσαυτάρη, την κατάργηση του Νόμου 4015, με επαναφορά στον παλαιότερο 2810, με κάποιες βέβαια τροποποιήσεις και ταυτόχρονη κατάργηση όλων των αναγκαστικών διατάξεων που διέπουν τον ισχύοντα Νόμο, ενώ προτέινεται απόσυρση ή τροποποίηση τουλάχιστον διατάξεων που αφορούν στη διαδικασία των εκκαθαρίσεων.

Στα όριά του έχει φτάσει ο αγροτικός κόσμος της χώρας εξαιτίας της φορολογικής επιδρομής των τελευταίων ετών, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, σε σημερινή ενημερωτική σύσκεψη με τους προέδρους και διευθυντές συνεταιριστικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο President.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης, το κόστος από τα μέτρα είναι ήδη βαρύ για τους αγρότες, καθώς αγγίζει τα 1,5 δις ευρώ, ενώ στα 900 εκατ. ευρώ υπολογίζουν οι υπηρεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, την πρόσθετη επιβάρυνση από τη φορολογία των αγροτεμαχίων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της αγοράς του καλαμποκιού και των χαμηλών τιμών στις οποίες πωλείται το προϊόν, καταλογίζοντας αδράνεια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς όπως είπε επέτρεψε να πέσουν στην αγορά καλαμπόκια αμφίβολης ποιότητας και επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τα ζώα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα, πρόσθεσε ο κ. Καραμίχας, προήλθαν κυρίως από βαλκανικές χώρες.


Για την ακαρπία στις ελιές


Συνεχίζοντας να περιγράφει με "μελανά χρώματα" την πορεία και την κατάσταση στην αγροτική οικονομία ο κ. Καραμίχας ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, στήριξη των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τις κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην έχουν παραγωγή φέτος, κάνοντας λόγο για "δραματική κατάσταση".


Για την κτηνοτροφία

Επικαλούμενος στοιχεία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκη Πεβερέτου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ έκανε λόγο για τραγική κατάσταση, αναφερόμενος στις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει για τις στάνες και τα μαντριά των παραγωγών, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και κινδυνεύουν να μπουν στη λίστα με τους ανέργους.

"Πρέπει να είμαστε οργανωμένοι ως συνεταιρισμοί και να έχουμε τσαγανό απέναντι στις αντιξοότητες", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Κώστας Σκιαδάς.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 727 επισκέπτες συνδεδεμένους