Εκτύπωση
PDF

22 Οκτωβρίου 2013

Τρύγος 2013: …πρώτη παγκόσμια παραγωγός οίνων... η Ιταλία!

Η COPA - COGECA δημοσίευσε την παραδοσιακή της μελέτη για την ευρωπαϊκή παραγωγή. Κάνοντας τον απολογισμό της παραγωγής σε 28 χώρες-μέλη , η Ευρωπαϊκή Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών προβλέπει παραγωγή 170.450.000 hl οίνου, παραγωγής που σημειώνει αύξηση 15,2% σε σύγκριση με την μικρή συγκομιδή το 2012. Εκτός από τη συνολική αύξηση της παραγωγής, οι αμπελώνες της Ευρώπης χαρακτηρίζονται από μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη του κύκλου τους δύο εβδομάδων (η οποία, για παράδειγμα δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Καλιφόρνια, όπου η συγκομιδή ήταν ιδιαίτερα νωρίς) . Σχετικά με το podium των τριών οινοπαραγωγών χωρών, η Γαλλία θα είναι στην τρίτη θέση (με 44,08 εκατομμύρια hl, ή 6,6% σε σύγκριση με το 2012), ενώ η Ιταλία, θα είναι πρώτη αφού θα ξεπεράσει Ισπανία με 46,4 εκατ. hl έναντι 45 εκατ. hl. Αν και η Ιταλία διατηρεί στενά την πρώτη θέση (όπως η Γαλλία το 2011), η Ισπανία είδε ένα άλμα στην παραγωγή της (+6,9%/2011 και +36,4%/2013).

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Οίνου της COPA-COGECA, Thierry Coste διαπιστώνει ότι "οι τιμές δεν είναι σταθερές και φαίνεται ότι μπορούμε να αναμένουμε μια καλή σεζόν". Μετά από τη συνολική αύξηση των τιμών μεταξύ των περιόδων 2011-2012 και 2012-2013, οι τάσεις δείχνουν μάλλον ότι θα μειωθούν για την περίοδο 2013-2014. Οι τιμές θα παραμείνουν μετά τις προβλέψεις της COPA – COGECA σταθερές στη Γαλλία, θα πέσουν στην Ισπανία, αλλά και θα αυξηθούν στην Ουγγαρία και την Πορτογαλία . Παρά την στενότητα των αποθεμάτων, ο Thierry Coste εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος, λέγοντας ότι «η ΕΕ έχει χάσει κάποιο μερίδιο αγοράς το περασμένο έτος, λόγω χαμηλότερων όγκων και θα πρέπει να το επανακτήσει». Ο Γενικός Γραμματέας της Copa - Cogeca, Pekka Pesonen μετριάζει αυτή την αισιοδοξία, αφού όπως λέει "η σημερινή ισορροπία της αγοράς είναι εν μέρει αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης και της εκρίζωσης των προηγούμενων ετών. Πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων".

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 259 επισκέπτες συνδεδεμένους