Εκτύπωση
PDF

13 Νοεμβρίου 2013

Γαλλική συγκομιδή: με 43,2 εκατ. εκατόλιτρα το 2013 συνεχίζει την κάθοδο των προβλέψεων

Με σημερινή εκτίμηση σε 43,2 εκατ. εκατόλιτρα η γαλλική συγκομιδή υπερβαίνει μόλις και μετά βίας το 2013 το ιστορικά χαμηλό επίπεδο το 2012 (41,3 εκατ. hl).

Αν και οι δύο χρονιές φαίνεται να έχουν πολλά κοινά (καθυστέρηση ωρίμασης, χαλάρωση, χαλάζι ...), το τελευταίο σημείωμα του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας δείχνει ότι το 2013 δεν απέχει από τις 10 πληγές του Φαραώ της Αιγύπτου. Να αναφερθεί ότι την άνοιξη άρχισαν τα προβλήματα, παρά το καλό αρχικό ξεκίνημα η αυξημένη παρουσία της υγρασίας κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας είχε σαν αποτέλεσμα τη χαλάρωση και το κακό «δέσιμο» των σταφυλιών, ενώ οι πολλές καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις έπληξαν ποσοτικά την παραγωγή. Εν συνεχεία οι βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της συγκομιδής οδήγησαν στην καθυστερημένη ανάπτυξη των σταφυλιών και την ασυνήθιστη ανάπτυξη του βοτρύτη.

Η ισχυρή ανάπτυξη του βοτρύτη στο Chardonnay από τη Βουργουνδία, το Ugni Blanc des Charentes, και γενικότερα στις περιοχές της Αλσατίας, τις περιοχές Anjou, Ardèche, Beaujolais, Loire Centre, Sud West (περιλαμβάνεται και το Bordeaux) ... Η τάση αυτή έχει αποτέλεσμα να μειωθούν οι προβλέψεις κατά 1,8 εκατ. hl. Τρεις περιοχές εξαιρούνται από αυτή την τάση: η Champagne που έμεινε ανέγγιχτη από βοτρύτη (προβλέψεις καλλιεργειών σε 2,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2013, +43 % σε σύγκριση με το 2012), το Languedoc - Roussillon που είχε μια ποιοτική εσοδεία (13,5 εκατ. εκατόλιτρα, +13%) και η Κορσική που είδε τις κόκκινες ποικιλίες της να ωριμάζουν κανονικά (321.000 εκατόλιτρα, +5 %).

Στις αρχές του Νοέμβρη το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι για το 2013 η Γαλλία θα παράγει 19,1 εκ. HL οίνους ΠΟΠ (-3%), 12,1 εκ. HL οίνους ΠΓΕ (+8%), 7,4  εκ. HL οίνους για αποστάγματα (-2%) και 2,7 εκ. HL άλλους οίνους (+36%).

Η ΚΕΟΣΟΕ εκτιμά ότι η συνεχής μείωση του όγκου παραγωγής στη Γαλλία θα επηρεάσει τον όγκο των εισαγωγών της κυρίως από Ισπανία, με αποτέλεσμα οι διεθνείς τιμές οίνων να μην κινηθούν έντονα πτωτικά, όπως αρχικά προβλεπόταν.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 151 επισκέπτες συνδεδεμένους