Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Δεκεμβρίου 2013

Ή του ύψους ή του βάθους η κινητοποίηση των αμπελουργών στους νομούς της χώρας ως προς την υποβολή ψηφιακών Δηλώσεων Συγκομιδής

Με έντονες αποκλίσεις ανά νομό ως προς την ενεργοποίηση των αμπελουργών, έληξε η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής στις 15 Δεκεμβρίου.
Η εικόνα που μεταβίβασε το τμήμα Αμπέλου και Ξηρών Καρπών στην ΚΕΟΣΟΕ για ορισμένους νομούς είναι αποκαρδιωτική, αφού σε «μεγάλους» ως προς τις αμπελουργικές εκτάσεις νομούς «απαξιώθηκε» η πιλοτική εφαρμογή φέτος και υποχρεωτική από του χρόνου διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής, αφού ελάχιστοι αμπελουργοί κινητοποιήθηκαν, ώστε να υποβάλλουν τις Δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.

Έκπληξη αποτελούν οι ελάχιστες ηλεκτρονικές Δηλώσεις Συγκομιδής που υποβλήθηκαν στην ΔΑΟΚ Αχαΐας (1 δήλωση για 100 τόνους), στην ΔΑΟΚ Αρκαδίας (Ζώνη Μαντινείας, 4 δηλώσεις για 83,1 στρέμματα), στην ΔΑΟΚ Λάρισας (25 δηλώσεις για 775 στρέμματα), στην ΔΑΟΚ Κυκλάδων (101 δηλώσεις για 1471 στρέμματα) και στην ΔΑΟΚ Ηρακλείου (12 δηλώσεις για 79,1 στρέμματα).

Αντίθετα οι αμπελουργοί που κινητοποιήθηκαν κυρίως από τους συνεταιρισμούς (όχι σε όλες τις περιοχές) καταγράφουν ικανοποιητικό αριθμό εισαγωγής στο σύστημα ψηφιακών Δηλώσεων Συγκομιδής σε νομούς όπως:

Νομός            Ψηφιακές Δηλώσεις        στρέμματα
Βοιωτίας                       639                24.552
Ευβοίας                        218                5.096
Κορινθίας                     508                21.981
Ιωαννίνων                    135                1.130
Καρδίτσας                    188                1.419
Μαγνησίας                   132                2.555
Ημαθίας                      159                2.756
Καβάλας                      161                3.401
Πέλλας                        167                1.929
Φλώρινας                    263                5.978
Δωδεκανήσου              463                7.369
Λέσβου                       356                2.930
Σάμου                       1.206                8301

Με καταληκτική ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2014 για την υποβολή χειρόγραφων Δηλώσεων Συγκομιδής, τη φετινή χρονιά αναμένεται να υποβληθεί ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός δηλώσεων και στρεμμάτων, οπότε η πιλοτική εφαρμογή, μπορούμε να πούμε ότι για πολλούς νομούς ήταν επιτυχής.

Βέβαια στους νομούς όπου οι ψηφιακές Δηλώσεις είναι λίγες θα πρέπει να διορθωθεί κατά κύριο λόγο το Αμπελουργικό Μητρώο, που αναστέλλει την εισαγωγή στοιχείων στο σύστημα, όταν δεν έχει επικαιροποιηθεί στην περίπτωση που ο αμπελουργός υποβάλλει στοιχεία που δεν έχουν τροποποιηθεί στο Αμπελουργικό Μητρώο. Να τονισθεί ότι στους ίδιους νομούς στο παρελθόν όπως πχ το 2008 είχαν υποβληθεί πολύ περισσότερες χειρόγραφες δηλώσεις.

Εν κατακλείδι, η διαδικασία θεωρείται γενικά θετική ως προς την έκβασή της, αφού και πάλι το 2008 με τον χειρόγραφο τρόπο είχαν υποβληθεί συνολικά 19.908 Δηλώσεις Συγκομιδής για 213.061,14 στρέμματα, ενώ μέχρι σήμερα και μόνο ψηφιακά συνολικά υποβλήθηκαν 5.337 Δηλώσεις Συγκομιδής για 107.039,1 στρέμματα.

Είναι πλέον προφανές ότι οι αμπελουργοί θα πρέπει από σήμερα, αν είναι δυνατόν, να επικαιροποιήσουν την καρτέλα τους στο Αμπελουργικό Μητρώο, ώστε το Φθινόπωρο του 2014, να είναι σε θέση απρόσκοπτα, να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ψηφιακά, αφού πλέον το ΥΑΑΤ δεν θα δώσει άλλα περιθώρια, εξαιρώντας εκτός των άλλων, τους αμπελουργούς που δεν υπέβαλλαν ηλεκτρονικά τη Δήλωση Συγκομιδής τους, από όλα τα μέτρα του τομέα.    

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 512 επισκέπτες συνδεδεμένους