Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Δεκεμβρίου 2013

Bordeaux: οι πολυετείς συμβάσεις με τους παραγωγούς (επιτέλους) επισημοποιήθηκαν

Αν και ο θεσμός της συμβολαιακής Γεωργίας ισχύει εδώ και χρόνια σε άλλα γεωργικά προϊόντα (π.χ. γάλα), η νέα ΚΑΠ επεκτείνει την εφαρμογή τους σε όλους τους τομείς, συνεπώς και στο κρασί.

Η ΚΕΟΣΟΕ στηρίζει το θεσμό αυτό και θεωρεί ότι σαν εργαλείο θα διασφαλίσει όχι μόνο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων αλλά και την παραμονή των κατόχων στις αμπελουργικές τους εκμεταλλεύσεις. Το άρθρο που ακολουθεί είναι εύγλωττο όσον αφορά τους στόχους των πολυετών συμβάσεων.

Οι μέχρι τώρα ευσεβείς πόθοι της περιοχής Gironde, για πολυετείς συμβάσεις έγιναν πλέον πραγματικότητα, ή τουλάχιστον πιθανολογούνται σφόδρα. Αυτό το εργαλείο «που χρησιμοποιείται σε ατομικό επίπεδο, είναι διαθέσιμο σε όλους», δήλωσε ο Bernard Farges, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής των Vin de Bordeaux, όταν η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την επισημοποίηση του έργου. Στο τραπέζι των συζητήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να προωθήσει, "νέες σχέσεις μεταξύ της παραγωγής και της εμπορίας", καθώς και να δημιουργήσει νέα ισορροπία στην αγορά. Όλα αυτά απορρέουν από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της γεωργίας (καλοκαίρι του 2010), όπου σύμφωνα με το σύστημα των πολυετών συμβάσεων του Bordeaux θα υπογράφονται συμβόλαια για «μια περίοδο τριών ετών», αναφέρει ο Jean-Philippe Code (διευθυντής οικονομικών του CIVB). «Αυτό το συμβόλαιο έχει μια αρχή: την απλότητα. Κανένα νέο έγγραφο δεν δημιουργήθηκε, πολυετή στοιχεία ενσωματώνονται στις υφιστάμενες διεπαγγελματικές συμβάσεις, ανεξάρτητα από το μοντέλο παραγωγής: χύμα, νέα σοδειά, κλπ ...».

«Στην πράξη, ένα πλαίσιο θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των ισχυουσών συμβάσεων. Το πρώτο έτος χρησιμεύει για να καθορισθεί το πλαίσιο της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διαφοροποίησης των όγκων και των τιμών, που έχουν οριστεί από τα συμβαλλόμενα μέρη», λέει ο Jean-Philippe Code. Μπορεί να κυμαίνονται από 0-50% για τους όγκους ( οι κλιματικοί κίνδυνοι λαμβάνονται επίσης υπόψη), ενώ η διακύμανση τιμών συναρτάται από την πορεία ενός δείκτη (μέση τιμή χύμα πολλών εσοδειών, σε μια δεδομένη AOC). Δεδομένου ότι η τιμή αναφοράς συνδέεται με τιμές δεδομένες, δεν υπάρχει αναθεώρηση τιμών, αλλά αν έξω από την περιοχή υπάρχουν αλλαγές τιμών, η επαναδιαπραγμάτευση καθίσταται υποχρεωτική. Αυτό το σύστημα γενικά ικανοποιεί τις οικογένειες της παραγωγής και του εμπορίου. Ο Laurent Gapenne (πρόεδρος της Ομοσπονδίας des Grands Vins de Bordeaux) θεωρεί ότι αυτό το εργαλείο θα δώσει την προοπτική ώστε τα οινοποιεία να μπορέσουν να επενδύσουν και να σταθεροποίησουν τις τιμές. Ο Allan Sichel (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων) επαίνεσε για τον "ρεαλισμό της τροπολογίας, η οποία ενσωματώνει επαρκή ευελιξία και ανακοίνωσε μια δέσμευση για συνεργασία. "Ο στόχος αυτών των συμβάσεων είναι πλέον η υιοθέτηση του πλαισίου από όλους (το μοναδικό υφιστάμενο πολυετές συμβόλαιο με το Bordeaux ήταν ιδιωτικό). Η δημοσίευση και η διαθεσιμότητα των μορφών του συμβολαίου θα γίνει στις αρχές του 2014.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 620 επισκέπτες συνδεδεμένους