Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Ιανουαρίου 2014

Απευθείας πωλήσεις οίνου στην ΕΕ, πρόβλημα στα μικρά Οινοποιεία για οίνους που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ.

Ένα δισεπίλυτο πρόβλημα με το σημερινό καθεστώς της ΕΕ  που αφορά τις απευθείας πωλήσεις οίνων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. (από τον παραγωγό προς τους πχ. αλλοδαπούς τουρίστες), θέτουν με επιστολή τους προς τον Επίτροπο Γεωργίας

οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Ευρώπης (CEVI), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ (EFOW) και η Copa-Cogeca.

Το θέμα που θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση της Copa-Cogeca στην οποία θα παραστεί η ΚΕΟΣΟΕ έχει ως εξής: Η κατοχή και η διακίνηση του οίνου εντός της ΕΕ διέπεται από την οδηγία 2008/118 της 16ης Δεκεμβρίου 2008. Η οδηγία καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται από τους αγοραστές και τους πωλητές.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 , στην περίπτωση των εξ αποστάσεως πωλήσεων από τη μια χώρα της ΕΕ σε άλλη προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και έχουν ήδη τεθεί σε ανάλωση σε ένα κράτος μέλος, όταν οι οίνοι αγοράζονται από ιδιώτη και μεταφέρονται άμεσα ή έμμεσα από τον πωλητή ή για λογαριασμό του, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης πρέπει να καταβληθούν στη χώρα προορισμού.

Ωστόσο, ο ισχύων κανονισμός υποχρεώνει τον παραγωγό των κρασιών να τα πωλήσει μέσω φορολογικού αντιπροσώπου για να εξασφαλιστεί ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης καταβλήθηκαν. Το σύστημα αυτό δημιουργεί πρόσθετο κόστος και επιπλοκές που κάνουν τις απευθείας πωλήσεις πρακτικά αδύνατες, που στην Ελλάδα αφορούν τις πωλήσεις γλυκών οίνων άνω των 15ο Vol.

Η οδηγία 2008/118 αναγνωρίζει τη μοναδική φύση του αμπελοοινικού τομέα , δηλώνοντας ότι η εφαρμογή των συνήθων απαιτήσεων σχετικά με την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογη διοικητική επιβάρυνση στους μικρούς οινοπαραγωγούς.

Επιπλέον, ο κανονισμός 436/2009 της Επιτροπής της 26ης Μαΐου 2009, για τη θέσπιση κανόνων για τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των αμπελοοινικών προϊόντων, ορίζει τα έγγραφα τα οποία απαιτούνται για τους οίνους που κυκλοφορούν εντός της ΕΕ. Ο κανονισμός αποσκοπεί σαφώς να αποφεύγονται περιττά διοικητικά βάρη.

Επιπλέον, ο κανονισμός 479/2008 του Συμβουλίου της 29 Απρ, 2008 αναφέρει σαφώς ότι το κρασί πρέπει να τεθεί σε κυκλοφορία εντός της Κοινότητας μόνον εάν συνοδεύεται από επίσημο εγκεκριμένο συνοδευτικό έγγραφο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις οίνου, τα απαραίτητα έγγραφα και οι σχετικές διαδικασίες δεν είναι ξεκάθαρες ή / και δεν καθορίζονται σε κοινοτικό επίπεδο.

Προς το παρόν, οι μικροί οινοπαραγωγοί δεν μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά, παρόλο που συμβάλλουν άμεσα στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών τους . Οι απευθείας πωλήσεις μειώνουν τους μεσάζοντες, αυξάνουν τη διαφάνεια και παρέχουν αμοιβαία οφέλη τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές. Εξάλλου, οι άμεσες πωλήσεις είναι μια σημαντική πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μας.

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές κατά τα προηγούμενα έτη εξακολουθούν να μην παρακινούν ευθέως την αγορά γεωργικών προϊόντων από τον παραγωγό. Δυστυχώς, όσον αφορά το κρασί, αυτό το είδος της αγοράς ισχύει μόνο όταν δεν διασχίζονται τα εθνικά σύνορα. Η κατάσταση αυτή αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1259 επισκέπτες συνδεδεμένους