Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Φεβρουαρίου 2014

Φόβοι του αμπελοοινικού κλάδου για απώλεια χρημάτων από τη λύση και εκκαθάριση του ΟΠΕ

Παρέμβαση του προέδρου της ΕΔΟΑΟ κ. Μαρκου Καφούρου έγινε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας, νομοσχέδιο που λύει και εκκαθαρίζει τον ΟΠΕ.
Ο κ. Καφούρος ανέπτυξε τον προβληματισμό βάσει του οποίου, το πρόγραμμα Προβολής και Προώθησης Οίνων σε Τρίτες Χώρες που έχει αναλάβει ο ΟΠΕ ύψους 500.000 € θα τιναχτεί στον αέρα αφού ήδη δεν έχει ξεκινήσει και λήγει την 31/7/2014, ενώ οι διαδικασίες μετάβασης στην νέα «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου» που αντικαθιστά τον ΟΠΕ θα απαιτήσουν χρόνο για την έστω και τυπική διαδοχή του ΟΠΕ. Για το λόγο αυτό ο κ. Καφούρος ζήτησε παράταση λειτουργίας του ΟΠΕ μέχρι το πέρας των προγραμμάτων (15/10/2014), ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμά του ΟΠΕ (εκθέσεις, καταχωρήσεις, κλπ) έχει συνέργειες με το αντίστοιχο της ΕΔΟΑΟ.

Ο κ. Ν. Μηταράκης απαντώντας ανέφερε ότι τα προγράμματα θα «τρέξουν» ως έχουν με το ίδιο προσωπικό και τις ίδιες διαδικασίες ασχέτως νομικού προσώπου που θα τα εκτελεί, ενώ η εκκαθάριση του ΟΠΕ δεν θα διαρκέσει 40 μέρες, αλλά 7 μήνες.

Ακολουθεί η επιστολή που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ. 

H Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου έχει εκπονήσει  τον εθνικό στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό για το Ελληνικό κρασί στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, ο οποίος σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης,  με σκοπό να εξάγεται το Ελληνικό κρασί στις αγορές του κόσμου.

Για εμάς ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου οφείλει να είναι η αιχμή του δόρατος που βοηθάει τις εταιρείες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των εξαγωγών τους.

Η  Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου εδώ και πολλά χρόνια  έχοντας εκπονήσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού κρασιού, συνεργάζεται στενά και αρμονικά με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου προς αυτή την κατεύθυνση.

Tην τελευταία δεκαετία έχουμε προχωρήσει μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου σε προγράμματα προώθησης, τα οποία είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία και συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανοδική πορεία των εξαγωγών και της εικόνας  του Ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές. Την τελευταία τετραετία έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία στα πλαίσια της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οίνου σε ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου κοινού προγράμματος προώθησης του ελληνικού κρασιού στις αγορές Τρίτων χωρών όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα. Το έργο βασίστηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό του κρασιού και προωθεί το Brand του ελληνικού κρασιού («New Wines of Greece»).

Για την νέα προγραμματική περίοδο έχει εγκριθεί το πρόγραμμα για την περίοδο 2014, του οποίου η εφαρμογή τυπικά έχει ξεκινήσει ήδη και ολοκληρώνεται την  31-7-2014,  ενώ στις 15-10-2014 ολοκληρώνεται  η αποπληρωμή και η  εκκαθάρισή του.

Θεωρούμε  ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί με το σχέδιο νόμου, για την άμεση λύση και εκκαθάριση  του  «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) Α.Ε.» και την ταυτόχρονη   ένταξη των αρμοδιοτήτων του στην υπό τροποποίηση «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» θα δυσχεράνει και ενδεχομένως θα ακυρώσει την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος.

Υπόψη σας ότι το ανωτέρω πρόγραμμα Προβολής και Προώθησης του Ελληνικού κρασιού σε Τρίτες Χώρες είναι το μοναδικό για τον κλάδο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι ύψους συνολικού 8.000.000 Ευρώ για το έτος 2014 , εκ των οποίων το 50% καλύπτεται από την Ε.Ε.

Πάντως, από την δική μας πλευρά, των εξαγωγέων οινοπαραγωγών από όλη την Ελλάδα,( ιδιωτικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων)  υποστηρίζουμε την άποψη ότι ο Φορέας Προώθησης Εξαγωγών θέλει υποστήριξη, περαιτέρω χρηματοδότηση, νέο ανθρώπινο δυναμικό με αναβάθμιση των οργανωτικών δομών του και ενίσχυση από ολόκληρη την κρατική μηχανή, ώστε  να στηρίξει με έργα και δράσεις την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της χώρας και κυρίως να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης  στη μεγάλη δύναμη των Ελλήνων μικρομεσαίων παραγωγών που είναι ο κορμός της Εθνικής μας οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει ο νέος Φορέας να παραμείνει αυτόνομος χωρίς την εμπλοκή των επενδύσεων.  Το μοντέλο αυτό υπάρχει ήδη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ένα ετερόκλητο σχήμα δύο πυλώνων χωρίς ουσιαστική σύνδεση μεταξύ τους, οπότε δεν πετυχαίνονται ούτε οικονομίες κλίμακος, ούτε συνέργειες. Οι εξαγωγές είναι ένα στέρεο κεφάλαιο και πρέπει να στηριχθούν από όλους μας σε ένα δυνατό και αυτόνομο φορέα εξαγωγών.

Εκτιμούμε ότι σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένο η λύση και εκκαθάριση του ΟΠΕ να μην πραγματοποιηθεί  πριν την 31-12-2014, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης των προγραμμάτων και της ομαλής μετάβασης στο νέο φορέα ,χωρίς συνέπειες για τους παραγωγικούς φορείς.

Με εκτίμηση
ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΦΟΥΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Δ.Ο.Α.Ο

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1102 επισκέπτες συνδεδεμένους