Εκτύπωση
PDF

10 Απριλίου 2014

Σε καλό δρόμο η συμφωνία της ΕΕ με την Κίνα για τις γεωγραφικές ενδείξεις

Ο 9ος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία επί των γεωγραφικών ενδείξεων ΕΕ-Κίνας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

Αμφότερα τα μέρη επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να κλείσουν μέσα στους επόμενους μήνες οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κείμενο της μελλοντικής συμφωνίας. Με την εξέταση των επιμέρους γεωγραφικών ενδείξεων να ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2014, αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του 2014.

Η συμφωνία θα χορηγήσει άμεση προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των δύο μερών. Οι προστατευόμενες ονομασίες που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της συμφωνίας και η προστασία τους εξασφαλίζεται από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Όσον αφορά το επίπεδο της προστασίας και την διατύπωση που καθιστά το επίπεδο της προστασίας βασισμένο στις εθνικές νομοθεσίες θεωρήθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να ισχύσει. Τα δυο μέρη έχουν συμφωνήσει με μια διατύπωση που παρέχει ένα επίπεδο προστασίας που πέραν του άρθρου 23 των TRIPS στην πράξη, είναι συγκρίσιμο ή κοντά στο επίπεδο προστασίας της ΕΕ, ακόμα κι αν η διατύπωση δεν είναι ακριβώς η ίδια.

Η συμφωνία περιλαμβάνει για κάθε μέρος κατάλογο 100 ονομάτων που θα προστατεύονται κατά την έναρξη της ισχύος της. Ο δεύτερος κατάλογος περιλαμβάνει άλλα 160 ονόματα ο οποίος επίσης επισυνάπτεται στην παρούσα συμφωνία. Τα ονόματα αυτά θα πρέπει να προστατεύονται εντός τεσσάρων ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Η Κίνα ζητά το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο της ΕΕ για τα ονόματά τους στην αγορά της ΕΕ, καθώς και στην αγορά τους. Οι συζητήσεις έδειξαν ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα για την Κίνα στις διαπραγματεύσεις, αλλά η ΕΕ είναι επιφυλακτική.

Οι πρώτες ελληνικές παραδοσιακές ή γεωγραφικές ενδείξεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 100 ενδείξεων που θα προστατευθούν είναι το ούζο, Σάμος (κρασί), Σητεία (ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, ελιές, …), Ελιά Καλαμάτας και Μαστίχα Χίου.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 104 επισκέπτες συνδεδεμένους