15 Απριλίου 2014
ΥΠ.ΟΙΚ: Αναστολή καταβολής χρεολυτικών δόσεων εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων
Άρειος Πάγος: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των αγροτών
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ στις 30/3/2014, στο Νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες επιλύονται οι δυσχέρειες
ως προς την διαδικασία χορήγησης αναστολής καταβολής των χρεολυσίων δόσεων των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων.
Μάλιστα επίκειται η άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ανασταλούν οι δόσεις καταβολής χρεολυσίων με ημερομηνία 31/12/2013, 30/6/2014 και 31/12/2014. Οι νέες ημερομηνίες καταβολής των χρεολυσίων που αναστέλλονται ορίζονται στις 30/6/2015, 31/12/2015 και 30/6/2016 αντίστοιχα, μαζί με τις τρέχουσες δόσεις των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων.
Προϋπόθεση ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, προ της έναρξης της περιόδου αναστολής προς τις τράπεζες που προέρχονται από τα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια και εντάσσονται στη ρύθμιση σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις παροχής της εγγύησης, όπως αυτές θα περιγραφούν στην υπό έκδοση νέα Υπουργική Απόφαση.
Η ρύθμιση αυτή σημαίνει κατά την άποψη της ΚΕΟΣΟΕ ότι οι δυο ληξιπρόθεσμες δόσεις την 31/12/2013 και την τρίτη δόση που λήγει 31/12/2014 των άτοκων δανείων που λήφθηκαν για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής μετατίθεται για πληρωμή στις 30/6/2015 και 30/6/2016 αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης των δανείων των αγροτών υπάγονται, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, και οι κάθε μορφής εταιρείες και αγροτικοί συνεταιρισμοί, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της γεωργίας.
Ειδικότερα, προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και των άλλων τραπεζών. Όμως, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τέθηκε το ερώτημα εάν αγρότες θεωρούνται και τα νομικά πρόσωπα, όπως είναι τόσο οι προσωπικές, όσο και οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, δεχόμενη την πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, έκρινε ότι οι εν λόγω εταιρείες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ., μπορούν να θεωρηθούν αγρότες και να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, εφόσον:
α) προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές από της συστάσεως τους και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη (εταιρικό) έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότης, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.).
β) Είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ.: εταιρεία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους και
γ) η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου να ανήκει σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση.