Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Απριλίου 2014

Αμπελουργία ακριβείας: η ρομποτική αυτοματοποιεί, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αναντικατάστατος

Ανοίγοντας την ημερίδα για την αυτοματοποίηση και τη ρομποτική στον αμπελώνα, ο Gilles Brianceau (Διευθυντής του cluster INNO'VIN της Aquitaine, που οργάνωσε στρογγυλο τραπέζι), επεσήμανε ότι «η παρουσία των ρομπότ στον αμπελώνα δεν είναι πλέον τομέας επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένα προηγμένο πρότυπο». Κατά την τελευταία έκθεση Viteff παρουσιάστηκε ένα σύστημα ψεκασμού χωρίς να συμπεριληφθούν οδηγοί. Επίσης παρουσιάστηκε το project Vignalex, με κατασκευαστή την Souslikoff (αυτοματοποιημένη κομποστοποίηση), η μηχανή για τοποθέτηση πασσάλων και συρμάτων στα φυτώρια Thierry Duvigneau (που αναπτύχθηκε με τις ομάδες του καθηγητή Olivier Ly, του INRA) και επίσης η πρώτη έκδοση του αυτόνομου ρομπότ Vitirover του Xavier David Beaulieu που ετοιμάζεται για την αγορά και αφορά το κλάδεμα καθώς και νέες μηχανές συλλογής σταφυλιών. Ο G. Brianceau κατέληξε ότι η αμπελουργία ρομποτοποιείται με ταχείς ρυθμούς.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών το 1982 (σύνοδος των G7), η εφαρμογή του IARP (Διεθνές Πρόγραμμα για προχωρημένη ρομποτική) απελευθερώθηκε η δημόσια χρηματοδότηση και το γεγονός αυτό οδήγησε σε ανάπτυξη των γεωργικών ρομπότ: άροτρο στον τομέα των καλλιεργειών, κλάδεμα στην αμπελουργία. Τότε παρουσιάστηκε (εδώ και τριάντα χρόνια), το ρομπότ Διόνυσος για τη συγκομιδή σταφυλιών. Πολλά μοντέλα από τότε δεν έχουν, ωστόσο, προχωρήσει. Πέρα από το στάδιο της παρουσίασης του πρωτοτύπου και παρά τις επιδοτήσεις και την προφανή δημιουργικότητα, δεν προχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τους, ανέφερε ο ερευνητής Gilbert Grenier. Για τους περισσότερους εμπειρογνώμονες του κλάδου τα εμπόδια για το πέρασμα στη βιομηχανική ανάπτυξή τους έχουν πλέον αρθεί: το GPS επιτρέπει τις μηχανές να κινούνται με ακρίβεια και να πλοηγούνται αυτόνομα, η ανάπτυξη της πληροφορικής έχει αριστοποιήσει τους υπολογισμούς και την μνήμη, η οποία στη συνέχεια ανέπτυξε την μηχανική όραση με αισθητήρες με αποτέλεσμα η ρομποτική τεχνολογία και ο αυτοματισμός να πηγαίνουν χέρι-χέρι με την αμπελουργία ακριβείας.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει πιο αποτελεσματικά και ανταγωνιστικά ανθρωποειδή μηχανήματα που θα τα δούμε να κατακλύζουν τα αμπέλια. Η αποδοχή από τον καταναλωτή και τον επαγγελματία, των ρομποτικών τεχνολογιών θέτει ένα ζήτημα. Το να φτιάχνεις ένα κρασί δεν είναι μια ουδέτερη πράξη, υπενθυμίζει ο κοινωνιολόγος Olivier Sigaud, αφού από τους βιβλικούς μύθους μέχρι σήμερα, το κρασί είναι πράγματι μια πολιτιστική και μη ορθολογική δραστηριότητα. Επί του παρόντος, υπάρχουν επιτεύγματα όσον αφορά την αυτοματοποίηση, αλλά όλες οι ανάγκες δεν καλύπτονται, κατέληξε ο Gilbert Grenier. Η ρομποτική επιτρέπει να επαναπροσεγγισθούν θέματα παραγωγικότητας και χρόνου, αλλά σήμερα ο εξειδικευμένος ανθρώπινος παράγοντας στην αμπελουργία είναι αναντικατάστατος.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 734 επισκέπτες συνδεδεμένους