Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Απριλίου 2014

H  πρώτη κυρία του ελληνικού κρασιού συναντά τον υπουργό ΥΑΑΤ κ. Αθ. Τσαυτάρη στον οποίο προσέφερε το τελευταίο συγγραφικό της έργο “Άμπελος και Οίνος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο¨

image.jpg Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε με την κ. Σταυρούλα Κουράκου - Δραγώνα

για τα θέματα που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας.

Η κ. Κουράκου  - Δραγώνα υπηρέτησε επί χρόνια τον αμπελοοινικό τομέα στη χώρα μας από σημαντικές θέσεις όπως: Διευθύντρια του Ινστιτούτου Οίνου του υπουργείου Γεωργίας, Πρόεδρος του Διεθνούς Oργανισμού Aμπέλου και Oίνου (OIV),  Αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας στην επιτροπή της Commission για τη θέσπιση του Kοινοτικού Kανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά κ.ά., ενώ είναι και συγγραφέας του έργου: «Η Άμπελος και ο Οίνος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο».

 

Ο υπουργός ενημέρωσε την κ. Κουράκου για τις στοχευμένες δράσεις του υπουργείου στον αμπελοoινικό τομέα με αφορμή μάλιστα την πρόσφατη έγκριση του Σχεδίου Τεχνικού Κανονισμού για την κλωνική επιλογή της αμπέλου από την Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Τ.Ε.Π.Υ.) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Σχέδιο καθορίζει την εφαρμογή της μεθόδου της Κλωνικής Επιλογής (Πρωτόκολλο Κλωνικής Επιλογής), καθώς και τους όρους, τις προϋποθέσεις παραγωγής, ελέγχου και πιστοποίησης του αρχικού, βασικού και πιστοποιημένου υλικού, που προέρχονται μέσω της μεθόδου αυτής.

 

Ο υπουργός κ. Τσαυτάρης συζήτησε διεξοδικά με την κ. Κουράκου τα σημαντικά οφέλη της κλωνικής επιλογής στη βελτίωση της αμπελουργίας και την αύξηση της ποιότητας των προϊόντων της, όπως:

-Εξυγίανση των ελληνικών ποικιλιών αμπελιού από τα βασικότερα και επιβλαβέστερα παθογόνα και ιώσεις, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση της παραγωγικότητας των πρέμνων των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου.

-Αύξηση και ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών, όπως το άρωμα καθώς και στοιχείων που σχετίζονται με το χρώμα μιας ποικιλίας (π.χ. ανθοκυάνες).

-Διατήρηση μέσα στο χρόνο της γενετικής ποικιλομορφίας των εξαιρετικών ελληνικών ποικιλιών μέσω των συλλογών διατήρησης των ποικιλιών.

-Μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του γενετικού δυναμικού των ελληνικών ποικιλιών

 

Επιπλέον αντικείμενο της συζήτησης του υπουργού και της κ. Κουράκου ήταν η ανάγκη αξιοποίησης των ντόπιων ποικιλιών ζυμομυκήτων.

 

Ο κ. Τσαυτάρης ανέλυσε στην κ. Κουράκου, που φέρει και την ιδιότητα της επί χρόνια ερευνήτριας, τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει το ΥπΑΑΤ στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας Συγκεκριμένα την ενημέρωσε τόσο για την πρόσληψη νέων επιστημόνων και την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της έρευνας για την αγροτική παραγωγή, όσο και για την αναδιοργάνωση των Ινστιτούτων σε όλη την Ελλάδα και τη δημιουργία των κατά τόπους Κέντρων Αγροτικής Οικονομίας, καθώς και για το νομοσχέδιο που αφορά τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

 

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η κ. Κουράκου αναφέρθηκαν διεξοδικά στο θεσμό του ομότιμου ερευνητή, ο οποίος σύντομα θα θεσμοθετηθεί με το νομοσχέδιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές και καθηγητές που συνταξιοδοτήθηκαν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους με ερευνητικά προγράμματα, προς όφελος της γεωργικής εφαρμοσμένης έρευνας, όπως συμβαίνει σε Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

Με αφορμή την συνάντηση με την κ. Κουράκου – Δραγώνα και την έγκριση του Σχεδίου Τεχνικού Κανονισμού για την κλωνική επιλογή της αμπέλου ο υπουργός δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα στο υπουργείο την κ. Κουράκου – Δραγώνα που επί τόσα χρόνια υπηρέτησε τον αμπελοοινικό τομέα στη χώρα μας για να ανταλλάξουμε απόψεις που αφορούν σε αυτή την τόσο σημαντική καλλιέργεια για τον τόπο μας, όπως είναι η άμπελος. Είχα την ευκαιρία να την ενημερώσω συνολικά για την πολιτική του υπουργείου στα θέματα του αμπελοοινικού τομέα και ιδιαίτερα για τις δράσεις μας που αφορούν στο Πολλαπλασιαστικό Υλικό. Μετά την έγκριση των Σχεδίων Τεχνικών Κανονισμών για το Πολλαπλασιαστικό Υλικό των αρωματικών, φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών μας, καθώς και των ψυχανθών, συνεχίζουμε τις στοχευμένες δράσεις στήριξης του Πολλαπλασιαστικού Υλικού μέσα από τον Τεχνικό Κανονισμό κλωνικής επιλογής της αμπέλου, μιας καλλιέργειας που συνδέεται τόσο στενά με την παράδοση της χώρας μας στην οποία καλλιεργείται επί αιώνες με το μεράκι των Ελλήνων παραγωγών. Η κλωνική επιλογή θα ενισχύσει σημαντικά την ελληνική αμπελουργία, καθώς θα μας βοηθήσει να εξυγιάνουμε τις ποικιλίες μας από τα παθογόνα και τις ιώσεις, αλλά και να αναδείξουμε την απαράμιλλη ποιότητα τους που συνδέεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το αρωματικό τους προφίλ και το χρώμα τους. Στη γεωργία ποιότητας που επιδιώκουμε για τον τόπο μας και όχι του χαμηλού κόστους το πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό κατέχει σημαντικότατη θέση για αυτό και θα συνεχίσουμε την πολιτική στήριξής του και μέσα από τις δυνατότητες και τα εργαλεία που μας προσφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1183 επισκέπτες συνδεδεμένους