Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, απειλούν τον Κρητικό αμπελώνα

Ένα μείζονος σημασίας θέμα σχετικά με τις ασθένειες του ξύλου της αμπέλου γνωστοποιήθηκε στην ΚΕΟΣΟΕ από τους συνεταιρισμούς του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
Οι ασθένειες του ξύλου των καλλιεργούμενων πολυετών φυτών και αμπέλου που οφείλονται  σε διάφορους μύκητες, ιούς, βακτήρια και άλλα παθογόνα, είναι χρόνιες και τα δέντρα νεκρώνονται.

Οι κυριότερες ασθένειες του ξύλου του αμπελιού είναι: η βοθρίωση, η ίσκα, η ευτυπίωση, η φόμωψη, το τσιλίκ μαράζι, η βερτισσιλίωση κ.α. Από αυτές, τις σοβαρότερες ζημιές προκαλούν η βοθρίωση, η ίσκα και η ευτυπίωση. Η  βοθρίωση του ξύλου (ιός) παρατηρείται σε εκτεταμένο βαθμό σε ολόκηρη την Κρήτη και θεωρούμε ότι εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα ο ιός θα καταστρέψει τον αμπελώνα του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια τα δείγματα αμπελιού και άλλων καλλιεργούμενων δένδρων που προσκομίζονται στα εργαστήρια από καλλιεργητές αλλά και από τις επισκέψεις στις καλλιέργειες (ελιών, πυρηνόκαρπων, μηλοειδών, εσπεριδοειδών, ροδιάς, καρυδιάς, κ.α.) διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από νέα παθογόνα, ιούς, μύκητες, βακτήρια που δεν έχουν μέχρι σήμερα απομονωθεί στο εργαστήριο. Τα παθογόνα αυτά πρέπει να απομονωθούν, να ταυτοποιηθούν και να μελετηθεί η επιδημιολογία των ασθενειών, που προκαλούν τη νέκρωση του ξύλου των νεαρών πρέμνων, διαφορετικά γρήγορα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την αμπελουργική Ελλάδα.

Από το τέλος του 1913 τα ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ της Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων) συνεργάζονται τυπικά για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων (ασθένειες του ξύλου) σε όλη την Κρήτη, με πολύ μικρές δυνατότητες (χρηματοδότηση, έλλειψη ερευνητών) με αποτέλεσμα να καρκινοβατεί η προσπάθεια αυτή.

Με βάση τα παραπάνω είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί  η πρόσληψη τριών τουλάχιστον γεωπόνων φυτοπαθολόγων – ένας εξ αυτών να είναι ιολόγος εξειδικευμένος στη θερμοθαραπεία – παραγωγή πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού και στην κλωνική επιλογή των οινοποιήσιμων ποικιλιών. Η πρόσληψη των γεωπόνων πρέπει να είναι άμεση, εντός ενός μηνός, αν είναι δυνατόν, γιατί είναι ανάγκη να αρχίσει από σήμερα η εκτέλεση των ερευνητικών αυτών εργασιών.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα (20-8-2014) ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ενέκρινε προτάσεις άνεργων γεωπόνων – διδακτόρων για την μελέτη διαφόρων προβλημάτων διαρκείας 14-16 μηνών στα διάφορα ινστιτούτα της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι και η μελέτη των ασθενειών του ξύλου των αμπελιών και άλλων δενδροειδών καλλιεργειών.

Είναι λοιπόν επείγον και αναγκαίο ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην πρόσληψη των γεωπόνων, προκειμένου  να μελετηθούν  έγκαιρα οι ιδιαίτερες συνθήκες που  οδηγούν στις ασθένειες του ξύλου της αμπέλου,  με αποτέλεσμα την ανάσχεση των ασθενειών.
Είναι προφανές ότι, οι ασθένειες του ξύλου του αμπελιού, εξαπλώνονται με ασυνήθιστους ρυθμούς, προκαλούν τεράστιες καταστροφές και θα θέσουν σε κίνδυνο την αμπελοκαλλιέργεια στη χώρα μας στα επόμενα 5-7 χρόνια, κυρίως από τον ιό βοθρίωση του ξύλου ο οποίος δεν προκαλεί ζημιές στις άλλες αμπελουργικές χώρες (Γαλλία κ.α.) πιθανόν λόγω κλίματος.

Να επισημάνουμε  τέλος ότι από την προσεχή αμπελοοινική περίοδο, οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου αναγνωρίζονται ως αιτία προκειμένου ο προσβεβλημένος αμπελώνας να καταστεί επιλέξιμος για επιδοτούμενη αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του Ενιαίου Κανονισμού ΚΟΑ (ΚΑΝ (ΕΚ) 1308/13, στον οποίο υπόκειται πλέον ο αμπελοοινικός τομέας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1327 επισκέπτες συνδεδεμένους