Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Σεπτεμβρίου 2014

Διαχείριση του Ευρωπαϊκού αμπελουργικού δυναμικού: η τελευταία κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τις άδειες φύτευσης

Πολλοί εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού κλάδου μπορούν να βεβαιώσουν ότι η ιστορία της διαχείρισης του Ευρωπαϊκού αμπελουργικού δυναμικού δεν ήταν ένας δρόμος στρωμένος με τριαντάφυλλα. H ΚΕΟΣΟΕ υπενθυμίζει ότι το καθεστώς των δικαιωμάτων φύτευσης έχει επιβληθεί από τους Γάλλους ως «πολιτικό αντάλλαγμα» μιας ισορροπίας τρόμου για τη χρήση ζάχαρης των Βορείων περιοχών, τον προϊσχύοντα «εμπλουτισμό» οίνων των Ιταλών και των ήδη καταργημένων αποστάξεων των Ισπανών. Μια πηγή ανησυχίας αναδύθηκε με την προοπτική τερματισμού του μηχανισμού των δικαιωμάτων φύτευσης που αποφασίστηκε επίσημα το 2008 από την Ευρωπαία Επίτροπο Γεωργίας Mariann Fischer Boel. Γρήγορες διαδικασίες κινήθηκαν από το 2010, όμως ξαφνικά όλο και περισσότεροι ανησυχούσαν για την απελευθέρωση των φυτεύσεων. Οι επικριτές της απελευθέρωσης κέρδισαν έδαφος (και πολιτική υποστήριξη) ώστε τον Ιούλιο του 2013 να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής: άδειες φύτευσης νέων αμπελιών με οροφή, η οποία θα διαρκέσει από το 2016-2030 και καθορίζεται στο 1% ή λιγότερο του εθνικού αμπελώνα. Από την αρχή φάνηκε ότι η σύνταξη των κατ 'εξουσιοδότηση πράξεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι πλέον μια απλή τυπική διαδικασία για να κλείσει την υπόθεση. Έτσι αντί για ένα ήσυχο επίλογο, τα πρώτα σχέδια που προτάθηκαν από τον Επίτροπο Γεωργίας Dacian Cioloş αναζωπύρωσαν την οργή ​​των οινοποιών, ενώ ορισμένοι ανίχνευσαν ακόμα και μια ρεβανσίστικη διάθεση της Επιτροπής που οδήγησε σε ποσοτική και όχι ποιοτική ρύθμιση. 

Το κεντρικό θέμα του διαλόγου αυτού ήταν η στεγανότητα των αδειών φύτευσης μεταξύ των κατηγοριών με γεωγραφική ένδειξη (κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και των οίνων χωρίς προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη. Και πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα εγγύησης που παρέχονται όταν υπάρχουν αιτήματα από παραγωγούς που επιθυμούν να φυτέψουν ή και να αναφυτεύσουν αμπέλια για παραγωγή οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη μέσα σε περιοχές ΠΟΠ ή ΠΓΕ, χωρίς να καταστρατήγούνται οι ρυθμιστικοί κανόνες των ΠΟΠ και ΠΓΕ περιοχών. Μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις με την ομάδα εμπειρογνωμόνων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, τελικά, στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της, οι παραγωγοί που αιτούνται άδεια φύτευσης για παραγωγή οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, να δεσμεύονται ότι δεν θα ζητήσουν αργότερα να αναγνωρίσουν οίνους με Γεωγραφική Ένδειξη όταν φυτεύουν σε περιοχή με προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Στο επίκεντρο της συζήτησης για το τέλος του συστήματος των δικαιωμάτων φύτευσης, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις παραγωγών είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένες από τις τροποποιήσεις της κατ 'εξουσιοδότησιν πράξης, που αναγνωρίζει τη δυνατότητα να αφεθεί σε κάθε κράτος μέλος, αυτή η διαδικασία να αποφασιστεί σε εθνικό επίπεδο.

Η παρουσίαση της κατ 'εξουσιοδότησιν πράξης στο Συμβούλιο των Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την αποδοχή της συμφωνίας ή την απόρριψή της πριν το τέλος του 2014. Να σημειωθεί ότι ο ιρλανδός Phil Hogan, είναι τώρα ο νέος Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, που διορίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, από τον Jean-Claude Junker.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 162 επισκέπτες συνδεδεμένους