Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Νοεμβρίου 2014

Σύσκεψη των υπηρεσιών του ΥΑΑΤ ζητά η ΚΕΟΣΟΕ για τη διάσωση των δικαιωμάτων φύτευσης αμπέλων με οινοποιήσιμες ποικιλίες

Με δεδομένο ότι η διάρκεια των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων φύτευσης (είτε στο Εθνικό Αποθεματικό, είτε στα χέρια των αμπελουργών), λήγει την 31.12.2015, ενώ η διαχείρισή τους θα μπορεί να συνεχίζει έως το 2020, η ΚΕΟΣΟΕ απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Α.Α.Τρ. κ. Π. Κουκουλόπουλο:

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ένα μείζον θέμα που σχετίζεται με την φθίνουσα πορεία των αμπελουργικών εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες στη χώρα μας, απασχολεί την ΚΕΟΣΟΕ, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις κατ΄εξουσιοδότησιν και εκτελεστικές πράξεις που έχει ως σχέδια συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποτελέσουν κανονιστικές διατάξεις, από 1/1/1016, αλλάζει το σημερινό καθεστώς του Μηχανισμού παρακολούθησης των δικαιωμάτων φύτευσης αμπέλων και αντικαθίσταται με το νέο καθεστώς των Αδειών φύτευσης.

Οι διατάξεις και στον βασικό κανονισμό ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/13, προβλέπουν μεταβατική περίοδο ισχύος των δικαιωμάτων φύτευσης που με απόφαση του το κάθε Κράτος -Μέλος , θα μπορεί να διαχειρίζεται πιθανόν έως το 2020.

Συνεπώς όσα δικαιώματα φύτευσης, ευρίσκονται στα χέρια των παραγωγών ή στο Εθνικό αποθεματικό έως 31.12.2015 και δηλωθούν από το Κράτος Μέλος, θα είναι διαθέσιμα έως το 2020, πέραν των νέων αδειών (1% του εθνικού αμπελώνα), που θα χορηγούνται από 1/1/2016.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, που για διάφορους λόγους δεν είναι ενεργές (εγκατάλειψη ή και εκρίζωση), διαθέτουν όμως δικαιώματα φύτευσης (είναι εγγεγραμμένα στο αμπελουργικό Μητρώο), αλλά ας μας επιτραπεί η έκφραση είναι αδρανή ή ανενεργά, εφ΄όσον αντίστοιχος αμπελώνας δεν καλλιεργείται.

Είναι συνεπώς αναγκαίο, αυτά τα δικαιώματα φύτευσης να εντοπιστούν και να «εισφερθούν» από τους αμπελουργούς στο Εθνικό Αποθεματικό πρίν τις 31.12.2015, ώστε τα δικαιώματα αυτά να «αναβιώσουν» με αποτέλεσμα, να ενταχθούν στο μεταβατικό καθεστώς μετά την 1/1/2016 και να αυξήσουν τα δικαιώματα των προς φύτευση με αμπέλους, εκτάσεων της χώρας μας.

Μάλιστα όπως έχουμε προτείνει και στο παρελθόν, κίνητρο για την μεταφορά αυτών των αδρανών δικαιωμάτων φύτευσης, μπορεί να είναι η κατά προτεραιότητα επαναχορήγησή τους στους απμελουργούς που τα «εισφέρουν» στο Εθνικό Αποθεματικό.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διασώσει δικαιώματα φύτευσης αμπέλων που η χώρα μας διαθέτει, ενώ σε ενάντια περίπτωση τα δικαιώματα αυτά θα απολεσθούν δια παντός.

Η ΚΕΟΣΟΕ μέσω των μελών της γίνεται αποδέκτης πιέσεων από πολλούς νομούς της χώρας, δεδομένου ότι πολλοί αμπελουργοί ενδιαφέρονται να φυτεύσουν νέους αμπελώνες, η ανεπάρκεια όμως δικαιωμάτων φύτευσης στο Εθνικό Αποθεματικό δεν τους το επιτρέπει.

Ενδεχομένως λύση, για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων αδρανών δικαιωμάτων φύτευσης, να αποτελεί διασταύρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, των στοιχείων του Αμπελουργικού Μητρώου και των Δηλώσεων Συγκομιδής, προοπτικές που προφορικά έχουν συζητηθεί και με τον Γ.Γ. κ. Μ. Κορασίδη.

Επειδή το εγχείρημα είναι σημαντικό για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί κινητοποίηση πολλών εμπλεκομένων με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο – Απρίλιου του 2015, παρακαλούμε να προκαλέσετε σύσκεψη μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών σας (Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής, Δ/νση Πληροφορικής και Ο.Σ.Δ.Ε.) και της ΚΕΟΣΟΕ, υπό την δική σας εποπτεία και την αντίστοιχη του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα κ. Μ. Κορασίδη, προκειμένου να σχεδιαστεί μεθοδολογία διάσωσης των δικαιωμάτων φύτευσης που ανήκουν στη χώρα μας.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 324 επισκέπτες συνδεδεμένους