Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Μαΐου 2015

OIV: Η παραγωγή, η κατανάλωση και το εμπόριο οίνου

Λαμβάνοντας χώρα στις 27 Απριλίου, η παραδοσιακή συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) απεικόνισε βασικά μεγέθη του παγκόσμιου χάρτη οίνου.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ: Η Ανατολή αποτελεί τη νέα πρόκληση

Αυτή είναι η είδηση που βγήκε από τη συνέντευξη Τύπου του OIV: το 2014 η Κίνα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος αμπελώνας (με 799.000 εκτάρια, +5% σε σύγκριση με το 2013). Ως εκ τούτου, η Γαλλία πέφτει στην τρίτη θέση (792.000 εκτάρια, σταθερή), ενώ η Ισπανία παραμένει πολύ μπροστά (1.020.000 εκτάρια, αμετάβλητη). Χωρίς να διακρίνονται οι αμπελώνες σε επιτραπέζια σταφύλια και οινοποιίας, ο OIV εκτιμά ότι ο παγκόσμιος αμπελώνας έφθασε συνολικά τα 7.550.000 εκτάρια το 2014. Αν αυτή η επιφάνεια παραμένει σταθερή, αυτό οδηγεί σε μια προοδευτική μείωση των αμπελώνων της ευρωπαϊκής ηπείρου προς όφελος των αμπελώνων του Νέου Κόσμου.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ 2014: Η Γαλλία αναλαμβάνει τη χαμένη ηγεσία από το 2011

Προχωρώντας από την τρίτη στην πρώτη θέση, η Γαλλία παρουσιάζει ένα άλμα στην παραγωγή κρασιού (46,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, + 11%) με αξιοσημείωτη την ιταλική (44,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, -17%) και την ισπανική (41.600.000 εκατόλιτρα, -9%). Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού έφθασε τα 271 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-4%). Από μόνη της, η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει 164 300 000 εκατόλιτρα (-6%). Και αν η Κίνα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος αμπελώνας το 2014, το βάρος του στην παραγωγή κρασιού είναι σχετικό. Κατατάσσεται στην όγδοη θέση με 11.2 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-5%).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Άνοδος και πτώση, οι τάσεις επιβεβαιώνονται

Το 2014, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού ανήλθε σε 240 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-1%). Πέντε χώρες σήμερα καταναλώνουν τη μισή ποσότητα οίνου που καταναλώνεται στον κόσμο: οι Ηνωμένες Πολιτείες (13% του παγκόσμιου συνόλου), η Γαλλία (12%), η Ιταλία (9%), η Γερμανία (8%) και η Κίνα (7%). Ο OIV σημειώνει ότι «από το 2000 η κατανάλωση έχει μειωθεί ιδιαίτερα στις παραδοσιακές χώρες κατανάλωσης προς όφελος των νέων χωρών των καταναλωτών." Πρώτη καταναλωτική αγορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες που καταναλώνουν 30.700.000 HL (+ 2%), η Γαλλία 27.900.000 HL (-3%), η Ιταλία 20.400.000 HL (-6%), η Γερμανία 20.200.000 HL (-1%) και η Κίνα 15.800.000 HL (-7%).

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Νέα αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου

Πέρυσι, 104 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου διακινήθηκαν παγκόσμια (2%), με κύκλο εργασιών ύψους € 24 δισεκατομμυρίων. Τα μαζικά κρασιά αντιπροσωπεύουν πλέον το 37% του εμπορίου σε όγκο και το 11% σε αξία (κατά αντίστοιχα 30 και 8% το 2000). Η Ισπανία παίρνει την πρώτη θέση το 2014 στις χώρες εξαγωγής κατ 'όγκο (22,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα), ενώ η Γαλλία παραμένει ο ηγέτης της αξίας (€ 7.730.000.000). Ο OIV σημειώνει ότι οι πέντε πρώτες χώρες εξαγωγής (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Χιλή και Αυστραλία) αντιπροσωπεύουν το 70% του όγκου και της αξίας στον κόσμο. Όσον αφορά τις εισαγωγές, η Γερμανία παραμένει στην πρώτη θέση για τους όγκους (15,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (13,4), τις ΗΠΑ (10,7), τη Γαλλία (6 , 5) και τη Ρωσία (4,7).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 345 επισκέπτες συνδεδεμένους