Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

15 Ιουλίου 2015

Ελληνικό κρασί: Απόβαση στην Αυστραλία

Δεν προφέρεται 'ζινόμαυρο', αλλά 'ξινόμαυρο'". Ο Γιάννης Καρακάσης εξηγεί την λέξη "xinomavro", απευθυνόμενος σε μία αίθουσα γεμάτη από ανθρώπους, οι οποίοι κρέμονται από τα χείλη του, καθώς τα δικά τους αγγίζουν ποτήρια με κρασί, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο South Wharf.

Η λέξη που δυσκολεύονται να προφέρουν είναι μία μόνο από τις εξωτικές λέξεις που πρόκειται να εντάξουν στο λεξιλόγιό τους, μαζί με το "Assyrtiko", "Agiorgitiko", "Moschofilero" και τις άλλες ελληνικές ποικιλίες που μαθαίνουν στο masterclass ελληνικού κρασιού που παραδίδει ο Γιάννης Καρακάσης και ο Γρηγόρης Μιχαήλος - οι "wine commanders", όπως είναι γνωστοί στον κόσμο του κρασιού στην Ελλάδα.

Οι δύο wine masters συμμετέχουν στην αποστολή που έχει διοργανώσει ο οργανισμός New Wines of Greece της Ελληνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, φέρνοντας στην Αυστραλία 27 οινοποιούς από την Ελλάδα, από τους πιο "μεγάλους" της αγοράς μέχρι τα μικρά οινοποιία, σε μία προσπάθεια γνωριμίας του ελληνικού αμπελώνα με τους επαγγελματίες του κρασιού στην Αυστραλία και τόνωσης των εξαγωγών.

Τα μαθήματα ήταν μία από τις δράσεις της αποστολής, ενώ στην διπλανή αίθουσα, οι ίδιοι οι οινοποιοί και οι εκπρόσωποί τους, παρουσιάζαν τα προϊόντα τους στους ενδιαφερόμενους - επαγγελματίες της γεύσης και μη. Το διήμερο στην Μελβούρνη ήταν η αρχή, ενώ στις 29 και 30 Ιουνίου, η αποστολή θα βρεθεί στο Σίδνεϊ, εκθέτοντας στο Establishment (152, George St.). "Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον" αποφαίνεται ο Γιάννης Καρακάσης μετά το τέλος του Masterclass. "Έχουν έρθει πολύ υψηλής ποιότητας επαγγελματίες, οι οποίοι θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά". Πόσο υποψιασμένοι είναι για το ελληνικό κρασί; "Από λίγο έως καθόλου", εκπλήσσει η απάντηση.

"Ο μέσος όρος δεν γνωρίζει το ελληνικό κρασί, έχουν μείνει ακόμη στην ρετσίνα. Γι' αυτό και ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό γι' αυτά που δοκιμάζουν. Φαίνεται ότι ο καταναλωτής έχει βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και θέλει πλέον να δοκιμάσει και άλλα πράγματα. Το ελληνικό κρασί μπορεί να το κάνει αυτό. Μπορεί να δώσει κρασιά που είναι πολύ καλοί συνοδοί του φαγητού -από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα πιάτα- ενώ δίνει πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Δοκιμάσαμε ξινόμαυρα τα οποία στην Ελλάδα πωλούνται 7-10 ευρώ (10-15 δολάρια), τα οποία παραμένουν πολύ καλά μετά από 15 χρόνια παλαίωσης. Για πόσα ξένα κρασιά μπορείς να δώσεις τόσα λεφτά και να σκίζουν μετά από τόσα χρόνια;".

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όσο για τις δυνατότητες διείσδυσης του ελληνικού κρασιού στην Αυστραλία, ο wine master είναι πολύ αισιόδοξος. "Τα ελληνικά κρασιά ταιριάζουν στο στυλ του Αυστραλού", λέει. "Είναι κρασιά με οξύτητες, με δύναμη με τανίνες. 'Αυτά θέλουμε εμείς' μού λένε, 'δεν θέλουμε κρασιά στρογγυλά'".

Ο ενθουσιασμός για την την φρεσκάδα των λευκών κρασιών και την συνθετότητα των κόκκινων ήταν έκδηλος στο masterclass, καθώς ο Γιάννης Καρακάσης και ο Γρηγόρης Μιχαήλος έκαναν μάθημα γεωλογίας και γεωγραφίας σε ένα κοινό που απολάμβανε την αρωματική πολυπλοκότητα με την μύτη χωμένη μέσα στο ποτήρι. "Κάποιος που του αρέσει το κρασί θα πρέπει να κάνει ένα ταξίδι μέσα από διάφορες περιοχές κι αυτό είναι ωραίο", λέει ο κ. Καρακάσης.

"Είναι σαν να είσαι ένας μικρός Ιντιάνα Τζόουνς και ανακαλύπτεις διάφορα πράγματα, ότι το Ξινόμαυρο δεν είναι ίδιο στην Ραψάνη και στο Αμύνταιο, για παράδειγμα. Πρέπει να μπορείς να πεις την ιστορία του κρασιού, είναι ο μόνος τρόπος να πουλήσεις. Δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα το βάλεις σε ένα μαγαζί και θα πάει αυτόματα το χέρι του άλλου".

Στο ζήτημα της στρατηγικής εστιάζει η Ελένη Μπλούχου, project manager της αποστολής."Επειδή η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και οι παραγωγές γενικά είναι μικρές, στοχεύουμε σε μία αγορά εκπαιδευμένη. Τα προϊόντα είναι πολύ καλά, αλλά οι ποσότητές μας περιορισμένες, κάτι που υπαγορεύει και την στρατηγική μας", εξηγεί. "Θέλουμε να μπούμε σε μία αγορά υψηλής ποιότητας με προϊόντας υψηλής ποιότητας. Στοχεύουμε σε μία υψηλού επιπέδου προσέγγιση, ξεκινώντας από τους ανθρώπους που είναι ειδικοί και σιγά σιγά κατεβάζοντας την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού κρασιού στον μέσο καταναλωτή".

Η ίδια είναι πολύ ευχαριστημένη από την εμπειρία της στην Αυστραλία. "Η αγορά της Αυστραλίας είναι πολύ υγιής και ώριμη. Το σημαντικότερο είναι ότι καταλαβαίνει το προϊόν αυτό καθαυτό, ενώ σε άλλες αγορές υπάρχει άγνοια του κρασιού. Η Αυστραλία έχει εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, ενώ οι Αυστραλοί έχουν εντάξει το κρασί στην καθημερινότητά τους και έχουν μία ανοιχτή προσέγγιση για τα ελληνικά κρασιά. Ακόμη και αυτοί που ήταν πιο επιφυλακτικοί, δοκιμάζοντας πείθονται ότι το ελληνικό κρασί αξίζει τον κόπο".

Την επιτυχία της αποστολής εξαίρουν και οι υποψιασμένοι περί το ελληνικό κρασί. "Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις τους Έλληνες παραγωγούς να αφήνουν στην άκρη τον ανταγωνισμό και να ενώνουν τις δυνάμεις του" δηλώνει ο David Lamb, εισαγωγέας που ασχολείται με το ελληνικό κρασί από το 2006. "Αυτό δεν το συνηθίζουν οι παραγωγοί από άλλες χώρες της Ευρώπης" τονίζει. Για τον ίδιο, ως επαγγελματία, αυτή η αποστολή ήταν μία χρήσιμη ευκαιρία να γνωρίσει και παραγωγούς που δεν ήξερε. "Έκανα αρκετές επαφές και νέες γνωριμίες και είδα ότι υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς επαγγελματίες της εστίασης να ανακαλύψουν το ελληνικό κρασί".

NIKOΣ ΦΩΤΑΚΗΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ neoskosmos.com

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1208 επισκέπτες συνδεδεμένους