Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Αυγούστου 2015

Παγκόσμια ακτινογραφία τρύγου 2015 που διεξάγεται σε θετικό περιβάλλον για το παγκόσμιο εμπόριο

Πριν την έναρξη της συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο, η ανάλυση των συναλλαγών στο εμπόριο κρασιού σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτει ένα συνολικό δυναμισμό. Ενώ ορισμένες χώρες χάνουν έδαφος σε όγκο,

αυξάνουν σε αξία και το αντίστροφο.

 

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΗ

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, η Ciatti σημειώνει ότι σε συγκεκριμένους τομείς, ορισμένοι προμηθευτές τείνουν σήμερα να πωλήσουν τα αποθέματά τους για να δημιουργηθεί χώρος για τη νέα συγκομιδή. Τα αποθέματα, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα, μπορεί να οριστικοποιηθούν κοντά στο μέσο όρο ή λίγο παραπάνω. Αυτό ισχύει για την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα. Με εξαίρεση την Χιλή, η παραγωγή στο νότιο ημισφαίριο του τρέχοντος έτους είναι πιο κοντά στο μέσο όρο, ή είναι ελαφρώς μειωμένη γεγονός το οποίο αποτελεί καλό οιωνό για το διεθνές εμπόριο, ιδίως όταν αρχίζουν οι αβεβαιότητες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ξηρασίας στην συγκομιδή του 2016 σε ορισμένες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, του Βορείου Ημισφαιρίου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Rabobank, οι περισσότερες μεγάλες χώρες παραγωγής αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είτε σε όγκο είτε σε αξία, ή μερικές φορές και τα δύο, όπως η Νέα Ζηλανδία. Η τελευταία, της οποίας η συγκομιδή μειώθηκε κατά 27% το 2015 σε σύγκριση με την παραγωγή του 2014 δείχνει διψήφια αύξηση εξαγωγών σε όγκο όσο και σε αξία, η οποία οδηγείται λιγότερο από το Sauvignon Blanc – ιστορική ατμομηχανή των εξαγωγών – σε αντίθεση με το Pinot Gris (+ 21% σε ετήσια βάση), το οποίο έχει υπερβεί πλέον το Chardonnay. Από την πλευρά της, η γείτων Αυστραλία, συνεχίζει τις επιδόσεις εξαγωγών με αύξηση 9,4% και 10,7% σε όγκο και αξία αντίστοιχα, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2015. Οι καλές επιδόσεις εμφανίζονται στην Ασία, ιδίως στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία, αλλά και στις ΗΠΑ και τον Καναδά ενώ μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραμείνει σταθερό. Συνολικά, η Αυστραλία φαίνεται να είναι σε θέση να επωφεληθεί από τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών που συνήφθη πρόσφατα με την Κίνα – με την οποία οι δασμοί θα φτάσουν στο μηδέν μέσα σε τέσσερα χρόνια - αλλά και το νέο της στρατηγικό σχέδιο. Μεγάλα σύννεφα στον ορίζοντα: η έλλειψη κερδοφορίας του τομέα, το 92% της παραγωγής στις θερμές περιοχές της ενδοχώρας κρίθηκε ασύμφορη, σύμφωνα με τον επαγγελματικό φορέα WFA.

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Στο νότιο ημισφαίριο, η Αργεντινή γνωρίζει επιτέλους κάποια καλά νέα για τις εξαγωγές της, αν και οι όγκοι αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους (+ 9%) παρά η αξία (1,2%), λόγω της υπεροχής του χύμα (+ 18%). Οι πωλήσεις των Malbec, Cabernet Sauvignon και Chardonnay σε μορφή χύμα στην εγχώρια αγορά πηγαίνουν καλά, σε ελαφρώς υψηλότερη από την τιμή του προηγούμενου έτους, αλλά με μεγαλύτερες προθεσμίες πληρωμής. Σύμφωνα με την Ciatti οι συσκευασμένες εξαγωγές προχωρούν επίσης καλά (+4,9% σύμφωνα με τη Rabobank) και αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του όγκου των εξαγωγών, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι περίπλοκη για τους οινοπαραγωγούς. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τα μέσα να εργαστούν στους αμπελώνες. Από την άλλη πλευρά των Άνδεων, στη Χιλή, η αύξηση των εξαγωγών χύμα (+ 21%) εξουδετέρωσε επίσης τις πωλήσεις εμφιαλωμένων προς εξαγωγή, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί συνολικά κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο το τρέχον έτος. «Οι τιμές της Χιλής είναι ενδιαφέρουσες και η ζήτηση αυξήθηκε στην εγχώρια αγορά», λέει η Ciatti. "Η Κίνα εξακολουθεί να ζητά και η Ευρώπη δείχνει συχνά να ενδιαφέρεται για τη Χιλή αυτή τη στιγμή του έτους. Ορισμένες ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc και το Chardonnay έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον και κάποια οινοποιεία έχουν ήδη πωλήσει τα πάντα. Αν και η γενική άποψη είναι ότι οι τιμές έχουν αγγίξει το κατώτερο επίπεδο, η αύξηση του κόστους παραγωγής κατά τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αποθαρρύνει την διενέργεια νέων φυτεύσεων στη Χιλή, που είναι πλέον τόσο σπάνιες.

ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΥΜΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

Τέλος, επίσης στο νότιο ημισφαίριο, στη Νότια Αφρική κατεγράφη σημαντική μείωση (-18,8%) από τις επιχειρήσεις χύμα εξαγωγών μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Μαΐου 2015, με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση κατά 10% στον όγκο των εξαγωγών. Να σημειωθεί ότι το κόστος παραγωγής στη Νότια Αφρική κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχει εκτιναχθεί κατά 52% ανά λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ciatti. Ταυτόχρονα, το κόστος των χύδην αυξήθηκε κατά 46%, με δύο φορές αύξηση της τιμής πώλησης ανά λίτρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θετικό σημείο η Rabobank τονίζει τη βελτίωση του εμφιαλωμένου στις εξαγωγές οίνου, ιδίως στην Ασία και την Αφρική, καθώς και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η ανάκαμψη των εξαγωγών προς όφελος του εμφιαλωμένου ενθαρρύνεται από μια διαφημιστική εκστρατεία.

ΠΡΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Στην Ευρώπη, η Ιταλία έχει βιώσει την ίδια τάση με τη Γαλλία κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή μια μείωση του όγκου των εξαγωγών αλλά αύξηση της αξίας. Μια άλλη ομοιότητα: και οι δύο χώρες έχουν επωφεληθεί από τις ισχυρές αποδόσεις των αφρωδών οίνων, γεγονός που εξηγεί την καλύτερη αποτίμηση σε αξία. Στην Ιταλία, τα αποθέματα φαίνεται να βρίσκονται εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αυτή τη στιγμή, λέει η Ciatti, και ένα σημαντικό μέρος της ποσότητας οίνου έχει ήδη πωληθεί. Οι τιμές είναι σταθερές επί του παρόντος με μια ελαφρά ανοδική τάση. Εκτός απροόπτου, η ιταλική παραγωγή θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονική το τρέχον έτος, τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική άποψη. Η καλλιεργητική περίοδος πήγε καλά στην περιφέρεια Βένετο, η οποία θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί σε μια ακόμη ισχυρή ζήτηση για Prosecco, αναφέρει η Rabobank.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Τέλος, στην Ισπανία, η συγκομιδή είναι πρώιμη περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα στην περιοχή Castilla La Mancha. "Οι υψηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη βροχοπτώσεων (υπάρχουν 220.000 εκτάρια με μη αρδευόμενα αμπέλια στην Castilla-La Mancha) και οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις (17 000 εκτάρια επλήγησαν) επηρέασαν ελαφρώς το δυναμικό παραγωγής στην Ισπανία" λέει η Ciatti. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις για την πρώτη ισπανική περιοχή παραγωγής είναι περίπου 20 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με μικρότερο όγκο από ότι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η συγκομιδή του τρέχοντος έτους θα είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με την τελευταία. Από την πλευρά της αγοράς, οι διεθνείς μεσίτες σημειώνουν ότι «η αγορά παραμένει ενεργή για όλες τις κατηγορίες, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και προκρατήσεων. Οι τελευταίες λειτουργούν σε πλήρη δυναμική, λόγω της θερινής περιόδου και αύξησης της ζήτησης. Η ζήτηση αυξάνει για το κόκκινο και το ροζέ και γενικά για τα κρασιά ποικιλίας λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας. Η προσοχή εστιάζεται στα λευκά, τα οποία παρουσιάζουν καλύτερες ευκαιρίες. Ιδιαίτερα ελκυστικές προσφορές παρατηρήθηκαν, μέχρι € 0,20 ανά λίτρο. Από την πλευρά της, η Rabobank υπογραμμίζει την αύξηση κατά 14,6% των ισπανικών εξαγωγών σε όγκο, ενώ η αύξηση της αξίας τους περιορίζεται στο 3,5% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 944 επισκέπτες συνδεδεμένους