Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Σεπτεμβρίου 2015

Εκπνέει η ισχύς των δικαιωμάτων φύτευσης 31.12.2015 οι δυνατότητες που προβλέπονται από σήμερα έως το 2020

Όπως ήταν αναμενόμενο εξεδόθη η υπουργική απόφαση (για το ΦΕΚ 1995/15.9.15 πατήστε ΕΔΩ) η οποία καθορίζει την 15η Σεπτεμβρίου 2015 ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτημάτων για την μετατροπή των Δικαιωμάτων φύτευσης που βρίσκονται στα χέρια των παραγωγών (σ.σ. και για αυτά που θα χορηγηθούν έως 31/12/2015) σε ΄Αδειες Φύτευσης).

Η εν λόγω ΥΑ προβλέπει και την χρήση της μείζονος μεταβατικής περιόδου μετατροπής των δικαιωμάτων σε άδειες, των οποίων η δυνατότητα μετατροπής μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και 31.12.2020.

Στην περίπτωση αυτή και εφόσον το δικαίωμα φύτευσης δεν μετατραπεί σε Άδεια Φύτευσης έως την 31.12.2015 το μετατρεπόμενο σε ΄Αδεια Φύτευσης Δικαίωμα Φύτευσης μετά την 1.1.2016 και έως 31.12.2020 δεν μεταβιβάζεται σαν άυλο στοιχείο μόνο του, αλλά μεταβιβάζεται (ως Άδεια Φύτευσης πλέον) μαζί με το αμπελοτεμάχιο εφόσον βέβαια ενδιαμέσως φυτευτεί. Εξυπακούεται ότι το Δικαίωμα φύτευσης μεταβιβάζεται ως άυλο στοιχείο (μόνο του) έως 31.12.2015.

Η ΚΕΟΣΟΕ δημοσιεύει κωδικοποιημένη ανάλυση του θέματος με βάση την παρουσίαση που έγινε στο πλαίσιο της 54ης Γενικής της Συνέλευσης προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης εικόνα του μεταβατικού καθεστώτος των Δικαιωμάτων Φύτευσης και των δυνατοτήτων που παρέχονται στους κατόχους τους.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

Τα δικαιώματα φύτευσης – του ισχύοντος καθεστώτος – που έχουν παραχωρηθεί στους παραγωγούς πριν την 31.12.2015 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, μπορούν από 1/1/2016 να μετατραπούν σε Άδειες Φύτευσης, μετά από αίτηση του κατόχου

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά τις 15/9/2015

Το Κράτος Μέλος μπορεί να παρατείνει το διάστημα μετατροπής των Δικαιωμάτων Φύτευσης σε Άδειες Φύτευσης, μέχρι 31.12.2020, αλλά από 1/1/2016 το Δικαίωμα Φύτευσης δεν θα έχει ισχύ και πρέπει μετά από αίτηση να μετατραπεί σε Άδεια Φύτευσης, για να πραγματοποιηθεί φύτευση

Δικαιώματα Φύτευσης υπάρχουν επίσης:

  • σε αμπελώνα που δεν είναι σε παραγωγική φάση
  • σε εγκαταλελειμμένο αμπελώνα
  • σε εκριζωμένο και χρησιμοποιούμενο με άλλη καλλιέργεια πρώην αμπελοτεμάχιο υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο

Ο κάτοχος των Δικαιωμάτων Φύτευσης που θέλει να μεταβιβάσει το Δικαίωμα Φύτευσης (όχι μαζί με το αμπελοτεμάχιο) μπορεί να ασκήσει το Δικαίωμα Φύτευσης πριν τις 31.12.2015

  • δεν απαιτείται προσκόμιση Δηλώσεων Συγκομιδής 2 τελευταίων ετών
  • εφόσον ο αμπελώνας είναι εκριζωμένος πρέπει ν’ αποδειχθεί ότι δεν έχουν παρέλθει 5 έτη

Το Δικαίωμα Φύτευσης ο παραγωγός μπορεί:

  • να το χρησιμοποιήσει ο ίδιος για να επαναφυτεύσει στην ίδια ή άλλη έκταση
  • να το διαθέσει στο Εθνικό Αποθεματικό πριν τις 31.12.2015
  • να το μεταβιβάσει (και πουλήσει) μερικώς ή ολόκληρο σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πριν τις 31.12.2015

Η χρήση, η διάθεση στο Εθνικό Αποθεματικό, ή η μεταβίβαση γίνονται με έντυπα από τις ΔΑΟΚ ή με ιδιωτικό συμφωνητικό ή συμβολαιογραφική πράξη

Οι Άδειες Φύτευσης που θα χορηγηθούν από 1/1/2016 και αυτές που θα προκύψουν από την μετατροπή των Δικαιωμάτων Φύτευσης

  • δεν θα μεταβιβάζονται ως άυλο στοιχείο, όπως σήμερα τα Δικαιώματα Φύτευσης
  • θα μεταβιβάζονται μαζί με το αμπέλι (δηλαδή Άδεια, αμπέλι, γη)

Όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν (είτε στο Εθνικό Αποθεματικό, είτε σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο), μόνο το Δικαίωμα Φύτευσης, πρέπει να το πράξουν πριν τις 31/12/2015

Η κληροδότηση Δικαιώματος Φύτευσης μέσω Διαθήκης διασφαλίζει επίσης την μεταβίβαση των Δικαιωμάτων Φύτευσης

Μετά την 1/1/2016 οι κάτοχοι Δικαιωμάτων Φύτευσης θα μπορούν:

  • είτε να προβούν οι ίδιοι σε φύτευση, αφού μετατρέψουν το δικαίωμα Φύτευσης σε Άδεια Φύτευσης
  • είτε να μεταβιβάσουν – το μετατραπέν Δικαίωμα Φύτευσης σε Άδεια Φύτευσης – μαζί με το αμπελοτεμάχιο

Οι Άδειες Φύτευσης από 1/1/2016 δεν θα μπορούν μόνες τους (χωρίς το αμπελοτεμάχιο), να γίνουν αντικείμενο εμπορίας, για να αποφευχθούν τα κρούσματα κερδοσκοπίας

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 779 επισκέπτες συνδεδεμένους