Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Οκτωβρίου 2015

Ευρωπαϊκή πρόβλεψη συγκομιδής 2015 ανά χώρα: Η Ιταλία θα ξεπεράσει τη Γαλλία και πάλι

Η παραγωγή του κρασιού, χυμού και γλευκών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 αναμένεται να καταγράψει αύξηση 2,7%, σε σύγκριση τόσο με την συγκομιδή 2014-2015

και το μέσο όρο των πέντε ετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η 117η σύγκλιση της Επιτροπής της Κοινής Οργάνωσης Γεωργικών Αγορών, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή θα ανέλθει σε 170.800.000 εκατόλιτρα οίνου (συμπεριλαμβανομένων των χυμών και των γλευκών) φέτος για την ΕΕ-28, έναντι 166.232.000 εκατόλιτρων το 2014.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΥΜΟΥ ΚΑΙ ΓΛΕΥΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Από το συνολικό αυτό ποσό, 163,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα αφορά οίνους που αντιπροσωπεύουν κυρίως ΠΟΠ και ΠΓΕ (105.900.000 hl ή το 65%). Επιβεβαιώνεται ότι η Ιταλία βρίσκεται και πάλι επικεφαλής των ευρωπαίων παραγωγών, και, επομένως, καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως, με συνολική συγκομιδή που εκτιμάται σήμερα σε 50.369.000 εκατόλιτρα, εκ των οποίων 1,5 MHL χυμοί και γλεύκη.

Η Ιταλική παραγωγή έκανε άλμα +13% σε σχέση με πέρυσι, και +5% σε σύγκριση με το μέσο όρο των πέντε ετών. Ανά κατηγορία, η Ιταλία θα παράγει το 61% σε οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η Γαλλία έρχεται δεύτερη με 46.450.000 εκατόλιτρα, ελαφρώς μειωμένη (-1%) σε σύγκριση με το 2014, αλλά +2% από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Η παραγωγή είναι κυρίως προσανατολισμένη σε οίνους ποιότητας, το 75% των κρασιών της κατατάσσονται σε ΠΟΠ ή ΠΓΕ οίνους.

Τέλος, στην πρώτη τριάδα, στην Ισπανία προβλέπεται συγκομιδή στα 42 εκ. εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με το 2014, αλλά σταθερή σε σύγκριση με το μέσο όρο των πέντε ετών. Ο τελευταίος, ωστόσο, διαστρεβλώνεται από την πλούσια συγκομιδή του 2013 (53 MHL) και τη σημαντική παραγωγή του 2014 (44 MHL). Ο όγκος παραγωγής χυμών το 2015, αντιπροσωπεύει 5,4 MHL. Το μερίδιο των οίνων με ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι λιγότερο από το μισό του συνόλου της παραγωγής, στο 48%.

 

Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Όσο για τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία - τέταρτος παραγωγός θα έχει μια αρκετά σημαντική πτώση της παραγωγής το τρέχον έτος στα 8.788.000 εκατόλιτρα, συγκομιδή μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ παρουσιάζει αύξηση κατά 3% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Η μείωση του όγκου οφείλεται, σύμφωνα με το Γερμανικό Weininstitut (DWI) στην ξηρασία και στην λειψυδρία το καλοκαίρι. Η DWI συγκρίνει την περίοδο 2015-2003, κατά την οποία οι αποδόσεις παρουσίασαν μείωση κατά 10% από το μέσο όρο.

Η Πορτογαλία ακολουθεί με προβλέψεις συγκομιδής στα 6.703.000 εκατόλιτρα, αύξηση 8% σε σχέση με το 2014 και 6% σε σύγκριση με το μέσο όρο των πέντε ετών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε το Ινστιτούτο da Vinho da Vinha και, σχεδόν όλες οι αμπελουργικές περιοχές συμμετέχουν στην συνολική αύξηση της παραγωγής, εκτός της χερσονήσου Setubal που είναι εξαίρεση με μείωση 10%. Επιπλέον, οι περιοχές του Tejo και του Alentejo αναμένουν σταθερότητα του όγκου. Αντίθετα, για εκείνες του Douro, του Porto και του Dao προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις, της τάξης του + 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Σε αντίθεση με τη γειτονική Γερμανία, η Αυστρία δεν έχει πληγεί από την ξηρασία αυτό το καλοκαίρι και οι προβλέψεις δείχνουν μια αύξηση της παραγωγής κατά 25% σε σχέση με το 2015, σε 2,5 MHL (+13%/5 έτη).

Τέλος, στην καρδιά της Ευρώπης, το Λουξεμβούργο καταγράφει μείωση της τάξης του 4% στα 120.000 εκατόλιτρα. Ίδια τάση για την Κύπρο νοτιότερα, με μείωση 3% στα 91.000 εκατόλιτρα.

 

ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, η Ρουμανία ανακοίνωσε αύξηση συγκομιδής + 6% σε σύγκριση με το 2014 και κατά +1% σε σύγκριση με το μέσο όρο των πέντε ετών. Ο συνολικός όγκος εκτιμάται σήμερα σε 4.069.000 εκατόλιτρα.

Στην γειτονική Ουγγαρία, οι προβλέψεις είναι λιγότερο αισιόδοξες: σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, η ουγγρική παραγωγή μειώθηκε κατά 10% φέτος σε σχέση με το 2014, ενώ μειώθηκε κατά 6% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Νοτιότερα, σύμφωνα με ανακοινώσεις στον Τύπο το περασμένο καλοκαίρι, η βουλγαρική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 85% από το 2014 και κατά 23% σε σύγκριση με το μέσο όρο των πέντε ετών. Πρέπει να ειπωθεί ότι οι Βούλγαροι παραγωγοί είχαν υποστεί καταστροφή το 2014, με κακές καιρικές συνθήκες, χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Η βιομηχανία της Βουλγαρίας χαμογελά φέτος.

Τέλος, μεταξύ των άλλων μεγάλων χωρών που παράγουν κρασί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα ανακοίνωσε εκτίμηση 2.650.000 εκατόλιτρα το τρέχον έτος, 5% λιγότερο από ό, τι το 2014 και 11% λιγότερο από ό, τι τα τελευταία πέντε χρόνια, βάσει και σχετικού άρθρου που έχει δημοσιεύσει η ΚΕΟΣΟΕ.

Με πιο μικρή κλίμακα παραγωγής οίνου ακολουθούν οι χώρες:

Κροατία: 943.000 HL (+12%/2014, -31%/M.O. 5ετίας)

Δημ. Τσεχίας: 740.000 HL (+38%/2014, +46%/M.O. 5ετίας)

Σλοβενία: 847.000 HL (+21%/2014, +13%/M.O. 5ετίας)

Σλοβακία: 360.000 HL (+26%/2014, +18%/M.O. 5ετίας)

Με την άθροιση όλων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, η συνολική παραγωγή δεν είναι αμελητέα - είναι περίπου 11 MHL - και αναμένεται να εξελιχθεί ευνοϊκά στο μέλλον, λόγω των επενδύσεων που έχουν διατεθεί για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων οινοποίησης και ακόμη την αλλαγή του κλίματος που ευνοεί ορισμένες περιοχές στα κλιματικά όρια της αμπελουργίας.

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 531 επισκέπτες συνδεδεμένους