Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Νοεμβρίου 2015

ΕΔΟΑΟ: Το ελληνικό κρασί κέρδισε τις εντυπώσεις στο παγκόσμιο συνέδριο των wine bloggers

Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της θέσης του στις αγορές έκανε το ελληνικό κρασί, περνώντας με επιτυχία ένα κρίσιμο τεστ μπροστά στο ειδικό και απαιτητικό ακροατήριο που συναποτελούν οι wine bloggers απ’ όλο τον κόσμο, ομάδα με επιρροή στη διαμόρφωση των καταναλωτικών προτιμήσεων και των τάσεων της οινικής αγοράς. Συγκεκριμένα, το ελληνικό κρασί απέσπασε ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για τα ποιοτικά γνωρίσματά του στο Διεθνές Συνέδριο για την Digital Επικοινωνία στο Plovdiv της Βουλγαρίας, όπου  συμμετείχε  μέσω της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου  σε ένα Masterclass για το Ξινόμαυρο και σε  μία ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας (walk around tasting) 30 κρασιών – πρεσβευτών από όλη την Ελλάδα.

Το Masterclass με θέμα "Xinomavro on Fire: Exploring the Terroirs" έδωσε τη δυνατότητα σε περίπου 50 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν τις δυναμικές της ανερχόμενης διεθνώς αυτής ποικιλίας, μέσω 10 ετικεττών (από Αμύνταιο,  Ραψάνη, Γουμένισσα και Νάουσα) που παρουσιάστηκαν από  τον κ.  Γιάννη Καρακάση (Master of Wine – MW) και από τον κ. Γρηγόρη Μιχαήλο (Dip WSET).

Όπως ειπώθηκε, το Ξινόμαυρο δείχνει πλέον καθαρά ότι μπορεί να έχει μέλλον στις αγορές του κόσμου αποτελώντας ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά του ελληνικού κρασιού. Αν και δύσκολη ποικιλία, τόσο για τον αμπελουργό όσο και για τον οινοπαραγωγό, καταφέρνει να δώσει μερικά από τα πιο πολύπλοκα terroir κρασιά στον κόσμο με μοναδική αρωματική συνθετότητα και ένα καταπληκτικό παιχνίδι υφών στο στόμα. Δυο ακόμη "συν",  οι μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης των κρασιών αλλά και η πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Εξίσου θετικές και ελπιδοφόρες ήταν οι εντυπώσεις για τα  30 ελληνικά κρασιά – πρεσβευτές από βασικές αμπελουργικές ζώνες ( Πελοπόννησο, Σαντορίνη, Νάουσα, Αμύνταιο, Ραψάνη, Γουμένισσα, Κρήτη, Δράμα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, Σάμο)  που συμμετείχαν στην ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας (walk around tasting) κρασιών από διάφορες περιοχές του κόσμου.

«Πρόκειται για ένα ακόμη θετικό μήνυμα της συντελούμενης  αλλαγής των παραστάσεων που υπάρχουν για το ελληνικό κρασί»  είπε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Γιάννης Βογιατζής αναφερόμενος στο συνέδριο. Επίσης, συσχέτισε τα ποιοτικά βήματα που έχουν γίνει στο προϊόν και την καλύτερη πλέον υποδοχή του, από ειδικούς και μη, με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου και τις πολυεπίπεδες δράσεις της (προβολή, εξωστρέφεια, περαιτέρω ποιοτική βελτίωση, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας κλπ). «Όλα αυτά», τόνισε, «θα συνεχισθούν με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια».

“Συνολικά θεωρώ ότι, πρώτον, ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία προώθησης του ελληνικού κρασιού σε σημαντικούς ανθρώπους της βιομηχανίας κρασιού και δεύτερον, ότι το ελληνικό κρασί έδωσε μία εξαιρετική εικόνα τόσο ποιοτικά, όσο οργανωτικά και επικοινωνιακά”, ανέφερε ο κ.Γιάννης Καρακάσης MW.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ένα hashtag σχετικό με κρασί (το #DWCC2015) έγινε  trend στο ελληνικό twitter καταλαμβάνοντας την ημέρα του Masterclass τη δεύτερη θέση συνολικά.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 983 επισκέπτες συνδεδεμένους