Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Νοεμβρίου 2015

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί: ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν

Λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση της διάταξης επιβολής ΕΦΚ στο κρασί 0,20 € / lt, το ανεφάρμοστο αυτής της διάταξης, αρχίζει να προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

 

Βέβαια το κέντρο βάρους της προβληματικής επιλογής της κυβέρνησης έγκειται στο πολιτικό σκέλος της επιλογής, επιλογή να φορολογηθεί ένα εγχωρίως παραγόμενο αγροτικό προϊόν, που μέχρι σήμερα σε όλα τα οινοπαραγωγά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ. Ο οίνος είναι ενταγμένος στα προϊόντα με ΕΦΚ (μηδενικό) και ορισμένα προϊόντα (άνω των 15ο vol.) επιβαρύνονται ήδη με ΕΦΚ.

Από την ψήφιση της σχετικής διάταξης για επιβολή ΕΦΚ στους απλούς και αφρώδεις οίνους το μέγα ζητούμενο είναι η παραγωγική βάση και τα οινοποιεία στα οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί. Σήμερα ένας πρώτος υπολογισμός, που δεν βασίζεται όμως σε απογεγραμμένα οινοποιεία, τα αναβιβάζει στα 850 και είναι άγνωστος ο αριθμός των «χωρικών οινοποιών» οι οποίοι παράγουν οίνο άνω των 1000 lt ετησίως, τον οποίο εμπορεύονται χωρίς να υποβάλλουν δηλώσεις παραγωγής. Το τμήμα αυτό της παραγωγής το οποίο υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση στο 1.000.000 HL, δεν είναι δυνατόν διοικητικά να εντοπισθεί και κατ’ επέκταση να καταβάλλει τον προβλεπόμενο ΕΦΚ με αποτέλεσμα την πρώτη δημιουργία δυο ταχυτήτων στο προϊόν, με ή χωρίς ΕΦΚ.

Η δεύτερη εμπλοκή κατά την εφαρμογή της διάταξης προέρχεται από την εξαίρεση που προβλέπει το άρθρο 71 του ν. 2960/2001, για τους μικρούς οινοπαραγωγούς που παράγουν μέχρι 1000 HL οίνου ετησίως, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύστασης φορολογικής αποθήκης. Η Δ/νση Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει θεσπίσει διάταξη για το πώς θα εισπράττεται ο ΕΦΚ αφού ο οίνος δεν θα διακινείται από φορολογικές αποθήκες.

Το πρόβλημα των «αφανών» οινοποιών χωρικής οινοποίησης και των μικρών οινοποιείων κάτω των 1000 HL οίνου, δημιουργεί μια μεγάλη απροσδιοριστία στην βάση επιβολής του ΕΦΚ, αφού οι μονάδες αυτές παραγωγής οίνου δεν είναι καταγεγραμμένες.

Συνεπώς τα μόνα βέβαια για την υπαγωγή στον ΕΦΚ είναι μόνο τα οινοποιεία τα οποία έχουν ήδη συστημένη φορολογική αποθήκη, τα οποία υπολογίζονται περί τα εκατό (100) και αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος της ελληνικής οινοπαραγωγής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο όγκος οίνων που πρόκειται ν’ αποτελέσει φοροδοτικό αντικείμενο, δεν αναμένεται να αποδώσει πάνω από 10.000.000 €.

Πέραν του ότι βάσει των προβλεπομένων διατάξεων είναι αδύνατον τα οινοποιεία άνω των 1000 HL να συστήσουν Φορολογική Αποθήκη μέχρι 1.1.2016, ανακύπτουν επιπλέον τα εξής ερώτηματα:

Ποιος θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που απαιτεί ο ν. 2960/01 για την παροχή Αδείας Φορολογικής Αποθήκης για την εγκατάσταση επιπλέον μέσων πυρόσβεσης, φωτισμού και του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες μέτρησης και ελέγχου της ποσότητας των προϊόντων «κατά περίπτωση»;

  • Ποιο τραπεζικό Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει την κατάθεση των εγγυήσεων που θα απαιτηθούν προς το ελληνικό Δημόσιο, για την καταβολή του ΕΦΚ, εγγύηση που ισούται με το ½ του ετήσιου ΕΦΚ βάσει της διακίνησης του οινοποιείου;
  • Πως θα αντιμετωπίσει το κάθε οινοποιείο τις δαπάνες που απαιτεί η ογκομέτρηση όλων των δεξαμενών του από Ειδική Επιτροπή (Τελωνείο, Χημείο, Πολιτικός Μηχανικός) ώστε να ελέγχονται οι ποσότητες που διακινούνται;
  • Με ποια επιπλέον διαθέσιμα θα καταβάλλει το κάθε οινοποιείο τον ΕΦΚ κάθε 20η εκάστου μηνός για τις εξόδους από την Φορολογική Αποθήκη των οίνων που πωλούνται τον προηγούμενο μήνα, όταν το αντίτιμο της πώλησης θα το εισπράξει μετά από 5-8 μήνες;
  • Ποιο μικρό οινοποιείο θα προσλάβει και θα διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο:
  • Θα τηρεί ειδικά Βιβλία Αποθήκης πέραν των προβλεπομένων από τις φορολογικές διατάξεις;
  • Θα εκδίδει ειδικά στοιχεία ede (ηλεκτρονικό Διοικητικό Έγγραφο) από τη βάση gsis του υπουργείου Οικονομικών;
  • Θα μεριμνά για τη λογιστική και φυσική απογραφή του προϊόντος κάθε μήνα;
  • Ποιος θα καταβάλλει το επιπλέον κόστος των αυξημένων διοικητικών υποχρεώσεων των Τελωνείων;

Συνεκτιμώντας αυτές τις παραμέτρους, καθώς και τα πενιχρά Δημόσια Έσοδα που θα προκύψουν από την είσπραξη του ΕΦΚ στο κρασί το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να επανεκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου σε συνδυασμό με τα κόστη που επιφέρει η εφαρμογή του, αφού το αποτέλεσμα που θα προκύψει συνολικά είναι αμελητέο.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 584 επισκέπτες συνδεδεμένους