Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Ιανουαρίου 2016

Η ΕΕΟ αποτίνει «Ειδικό Φόρο Τιμής και Σεβασμού» στο Ελληνικό Κρασί και καλεί τα μέλη της να συμπαρασταθούν και να συμμετέχουν στο πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων τη Δευτέρα 25/1

Η Ένωση Ελλήνων Οινολόγων (Ε.Ε.Ο.) με αφορμή την απόφαση για επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, συμπαρίσταται στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και στους οινοπαραγωγικούς συνεταιριστικούς και ιδιωτικούς φορείς της χώρας, στο προειδοποιητικό, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, συμβολικό κλείσιμο των οινοποιείων της χώρας τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ο. κ. Θάνος Καραθάνος εμείς σαν επιστημονικός φορέας δεν ενημερωθήκαμε για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί. Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι ο φόρος ανέρχεται σε λίγα λεπτά ανά φιάλη αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα διαμορφωθεί στην αγορά. Το κάθε οινοποιείο θα υποχρεωθεί να έχει φορολογική αποθήκη κάτι που έχει κόστος που θα πάει στο τελικό προϊόν. Από το κρασί στην χώρα μας ζούνε χιλιάδες οικογένειες και αν απαξιωθεί ο κλάδος τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Αρκεί να σας επισημάνω ότι κατά μέσο όρο η τιμή παραγωγού για ένα κιλό σταφύλια κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό. Αν βάζουμε ειδικό φόρο που είναι περίπου όσο και η πρώτη ύλη του προϊόντος καταλαβαίνεται ότι αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος.

Ο ειδικός φόρος στο κρασί αποτελεί μία βεβιασμένη και χωρίς διαβούλευση απόφαση, παράλογη για εθνικό προϊόν οινοπαραγωγικής χώρας, αντιαναπτυξιακή σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και στην πράξη αναποτελεσματική και δυσεφάρμοστη, λόγω των ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται, χωρίς αυτές να έχουν εκ των προτέρων οριστεί και επιλυθεί. Γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος το κράτος να οδηγηθεί σε απώλειες αντί για αύξηση εσόδων, την ώρα που θα αποτελέσει καταστροφή για τον κλάδο του κρασιού.

Η Ε.Ε.Ο. ο επιστημονικός σύλλογος που επί 90 χρόνια είναι δίπλα στους Έλληνες αμπελουργούς και οινοποιούς, βλέπει για πρώτη φορά τον άμεσο κίνδυνο «ξεριζώματος» του ελληνικού αμπελώνα, όχι από ασθένειες ή πόλεμο, αλλά ως θύμα οικονομικού διωγμού, τη στιγμή που αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα, στην οργανωμένη παραγωγή και συλλογική προβολή του, στις εξαγωγές. Μία προσπάθεια των ανθρώπων του ελληνικού κρασιού, που αποτελεί ιστορική συνέχεια του μακροβιότερου αμπελώνα στον κόσμο.

Η Ε.Ε.Ο. καλεί όλα τα μέλη της, Οινολόγους, Γεωπόνους, Χημικούς, Χημικούς Μηχανικούς, Επιστήμονες και Τεχνολόγους Τροφίμων, που εργάζονται ως οινοποιοί, στελέχη οινοποιείων, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί στα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα από τα οποία αποφοιτούν Οινολόγοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, να συμμετέχουν συμβολικά στις κινητοποιήσεις των παραγωγών, ως ελάχιστο «φόρο» τιμής και σεβασμού στο ελληνικό κρασί και στους εκατοντάδες χιλιάδες αμπελουργούς και οινοποιούς. Όταν διακυβεύεται η επιβίωση του ελληνικού αμπελώνα και της εθνικής οινοπαραγωγής, μας αφορά όλους.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 607 επισκέπτες συνδεδεμένους