Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Μαρτίου 2016

Απολογισμός διεθνούς έκθεσης οίνων και οινοπνευματωδών ProWein 2016 Ντύσσελντορφ, 13-15 Μαρτίου 2016

Το Γραφείο ΟΕΥ του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, εξέδωσε την απολογιστική αναφορά που ακολουθεί, για την διεθνή έκθεση οίνων και οινοπνευματωδών ποτών Prowein 2016, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13-15 Μαρτίου 2016.

 

Α. Περιγραφή Έκθεσης-Στατιστικά στοιχεία

Πραγματοποιήθηκε στο Ντύσσελντορφ κατά το χρονικό διάστημα 13-15 Μαρτίου 2016 η διεθνής έκθεση οίνων και οινοπνευματωδών ProWein 2016.

Η έκθεση Prowein που διοργανώνεται κάθε χρόνο και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του τομέα οίνων και οινοπνευματωδών, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, έχοντας προσελκύσει 6.200 εκθέτες και 55.000 επισκέπτες εκτεινόμενη σε 9 εκθεσιακούς χώρους, συνολικής επιφάνειας  67.138 τετραγωνικών μέτρων στον εκθεσιακό χώρο της Messe Düsseldorf.

Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, η  ProWein συνέχισε και φέτος την καλή πορεία που έχει ακολουθήσει την τελευταία τετραετία. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 6.200 εκθέτες (5.982 εκθέτες πέρυσι) από 59 χώρες, και η προσέλευση των επισκεπτών από 126 χώρες ξεπέρασε τα 55.000 άτομα (έναντι 52.393 το 2015), σημειώνοντας αύξηση περίπου 5% σε σχέση με πέρυσι.

 

Πηγή: Auma και για τα στοιχεία του 2016 Prowein 2016

 

Το ποσοστό των διεθνών επισκεπτών ανέρχεται στην ProWein περίπου στο 40%. Με βάση τα στοιχεία των διοργανωτών, φέτος σημειώθηκε μεγάλη αύξηση, ιδιαίτερα στην προσέλευση επισκεπτών από την Ασία.

Σύμφωνα με τον κ. Hans Werner Reinhard, διευθύνοντα σύμβουλο της Messe Dusseldorf: «Τα στοιχεία φανερώνουν ότι η Prowein είναι η πιο σημαντική επιχειρηματική πλατφόρμα του κόσμου στον κλάδο του οίνου και των οινοπνευματωδών, ενώ επεσήμανε ότι έχει καθιερωθεί πλέον ως  «υποχρεωτικό ραντεβού» για τα μεγάλα και πολυτελή οινοποιεία».

 

Β. Εθνικά Περίπτερα

Η ProWein πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες 9 – 17 του εκθεσιακού κέντρου, σε επιφάνεια άνω των 67 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.  Δεδομένου ότι η επιφάνεια της ProWein  ήδη από το 2015 κατέλαβε μεγαλύτερη επιφάνεια του εκθεσιακού κέντρου και αναδιέταξε τα περίπτερα των συμμετεχόντων εκθετών, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η παρουσία των μεγαλύτερων οινοπαραγωγικών χωρών: η Ιταλία ξεπέρασε τον περυσινό αριθμό – ρεκόρ των 1.463 συμμετοχών, φθάνοντας φέτος τις 1.577, η Γαλλία  επίσης σημείωσε σημαντική αύξηση 10% , φτάνοντας στις 1.463 συμμετοχές (1.330 το 2015), ενώ οι συμμετοχές από τη Γερμανία ήταν φέτος 1.038, σημειώνοντας αύξηση 8,5% (2015: 957) και από την Ισπανία 565 (530 πέρυσι).

Κατά την πάγια πρακτική τους τα τελευταία χρόνια, όλες αυτές οι χώρες συμμετείχαν στην έκθεση με εθνικό συλλογικό περίπτερο.

Στα περυσινά επίπεδα παρέμεινε φέτος η συμμετοχή της Πορτογαλίας με 323 εκθέτες (332 πέρυσι), καθώς και της Αυστρίας, με 367 εκθέτες, αλλά η Αυστρία διέθετε δικό της εκθεσιακό χώρο  (Hall 17), όπου παράλληλα βρισκόταν και η ζώνη οινογευσίας, καθώς και το «σαλόνι  σαμπάνιας» (champagne lounge).

Η  Νότια Αφρική παρουσίασε το σύνολο των εκθετών της υπό τον γενικό τίτλο , “welcome to our world of discovery”.  http://www.wosa.co.za/prowein/home/

Σε ότι αφορά τις συμμετοχές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, παρατηρήθηκε εν γένει στασιμότητα: Σλοβενία (31), Ουγγαρία (34), Κροατία (8), Ρουμανία (35), Γεωργία (16), Βουλγαρία (18), Μολδαβία (32), Τουρκία (11), Ισραήλ (10), Λίβανος (11).

Γερμανία

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με δικά τους περίπτερα στην έκθεση συμμετείχαν ορισμένες από τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής οίνων στο λιανεμπόριο και στη γαστρονομία στη Γερμανία: Global Wines, Mack & Schühle, Schlumberger, Schenk Weine,  deuna, Moreno, Saffer Wein, Eggers Sohn και Reidemeister & Ulrichs.

 

Organic Lounge

Σε ότι αφορά στα βιολογικά κρασιά, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην Prowein δημιουργήθηκε ξεχωριστό «σαλόνι» για τα βιολογικά κρασιά “The organic Lounge”, με πρωτοβουλία των γερμανικών συνδέσμων βιολογικών προϊόντων Demeter, Ecovin, Bioland.

 

Γ. Ελληνική συμμετοχή

Η ελληνική συμμετοχή ήταν για ακόμα μία φορά δυναμική παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι σε ότι αφορά το πλήθος των εκθετών (2016: 82 επιχειρήσεις, 2015: 83 επιχειρήσεις). Οι περισσότερες από τις ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν εντός των συλλογικών περιπτέρων που οργάνωσαν η Enterprise Greece και η ελληνική εταιρεία GREAT Trade Exhibitions and Exports Consulting.

Η παρουσίαση των εταιρειών εστιάστηκε στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές, Αν. Μακεδονία & Θράκη, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κρήτη κ.ο.κ , ενώ οι περισσότεροι εκθέτες συμμετείχαν με περίπτερα μέσα στη γεωγραφική τους περιφέρεια. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε με δέκα οινοποιητικές μονάδες της με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από το νομό Δράμας, ενώ συμμετείχε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελουργών Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), κρασιά από την Κρήτη παρουσιάστηκαν σε ξεχωριστό περίπτερο υπό τον τίτλο Wines of Crete κλπ. Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σ. Παπαδόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και ο κ. Η. Στρατηγάκος, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Την πρώτη ημέρα της έκθεσης, την Κυριακή 11.3.2016, με μέριμνα του Γραφείου μας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση οινογευσίας στο χώρο του wine bar του Enterprise Greece μελών του κινήματος Slow Food Düsseldorf, Köln και Krefeld, με στόχο  την προβολή των ελληνικών οίνων, ούτως ώστε να επιτευχθεί καλύτερη δυνατή προβολή της χώρας μας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Σημειώνουμε ότι παρόμοια εκδήλωση διοργανώθηκε με επιτυχία  και πέρυσι στο πλαίσιο της Prowein 2015.

Σεμινάρια και εκδηλώσεις οινογευσίας έλαβαν χώρα σε πολλά από τα συλλογικά περίπτερα της χώρας μας καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ επισημαίνεται ότι και φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη χώρα μας ως ξεχωριστής παρουσίας στο γενικό πλάνο, αλλά και στον κατάλογο της έκθεσης, όπως και οι υπόλοιπες χώρες με δυναμική παρουσία στην έκθεση, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία κλπ.

 

Δ. Ζώνη οινογευσίας

Στη φετινή Prowein υπήρχαν διάφορες ζώνες οινογευσίας, αλλά στην κεντρική ζώνη οινογευσίας, στον εκθεσιακό χώρο 17 συμπεριλήφθηκαν φέτος 500 κρασιά, μεταξύ των οποίων και ελληνικά, τα οποία βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό οινογευσίας Mundus Vini στις αρχές Μαρτίου του 2016, τα οποία παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Meininger στο σύνδεσμο https://www.meininger.de/en/mundus-vini/prowein

 

Ε. Πρόγραμμα παρουσιάσεων και εκδηλώσεων

Η Prowein συνοδεύτηκε και φέτος από ποικίλο πρόγραμμα παρουσιάσεων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων που διοργανώθηκε είτε στα περίπτερα των συμμετεχόντων εκθετών, είτε στο πλαίσιο του Prowein Forum και ήταν όπως και τα προηγούμενα χρόνια εκτενέστατο, περιλαμβάνοντας πάνω από 300 εκδηλώσεις.

 

  • Prowein Forum

Στο Prowein Forum στον εκθεσιακό χώρο 13 , πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις , συζητήσεις , ομιλίες από sommelier, οινοπαραγωγούς σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα του οίνου, ενώ μία ημέρα πριν από την έναρξη της Prowein το κλαδικό περιοδικό Meininger’s Wine Business International  πραγματοποίησε το Διεθνές Συνέδριο Οίνου με θέμα  «ηλεκτρονικό εμπόριο: το μέλλον του οίνου» e-commerce: the future of wine  https://www.meininger.de/de/meiningers-conference

Μεταξύ άλλων πραγματοποίησε διάλεξη ο καταξιωμένος οινοποιός Bruce Jack σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα οίνου της Νότιας Αφρικής, ενώ το Wine Intelligence παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης Prowein αναφορικά με τις μελλοντικές τάσεις στον τομέα λιανικής πώλησης οίνου.

  • Πληθώρα παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκε επίσης και στα περίπτερα επιμέρους εκθετών και οργανισμών προώθησης εξαγωγών, όπως για παράδειγμα, στο περίπτερο της Ισπανίας http://www.wein-aus-spanien.org/index.php?view=article&id=548&Itemid=16&option=com_content (με ομιλητές, όπως και πέρυσι, τους ειδικούς για τα κρασιά της Ιβηρικής David Schwarzwälder, Yvonne Heistermann, Pedro Ballesteros), της Πορτογαλίας (Hendrik Thoma, David Schwarzwälder, Christina Fischer, Patrick Jabs), της Αλσατίας (Christina Hilker), της Καλιφόρνια (Claudia Schug Schütz), και της Τουρκίας http://www.winesofturkey.org/ (Markus Berlingof, Konstantin Baum).
  • Η  παρουσίαση των βραβείων Greek Wine Award έγινε στο περίπτερο του Δικτύου PAR Network Stand (H13E122) http://griechischerweinpreis.de/en/results-2016.html . Ο διαγωνισμός / οινογευσία πραγματοποιείται σύμφωνα με το από την Ε.Ε. αναγνωρισμένο σύστημα PAR και επιδιώκει την περαιτέρω αποδοχή του ελληνικού κρασιού στον γερμανόφωνο χώρο www.par-system.de/

 

  • Prowein Goes City

Στις παράλληλες εκδηλώσεις αναφέρουμε ακόμα τις παρουσιάσεις – όχι για ειδικό κοινό – που διοργανώνονται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία του Ντύσσελντορφ στο πλαίσιο του προγράμματος “ProWein goes City” http://www.prowein-goes-city.de/. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβανόταν φέτος η παρουσίαση του Κτήματος Alpha στο ελληνικό εστιατόριο Ασκητής.

ProWein 2016  - ProWine China

Αμέσως μετά την Prowein στο Ντίσελντορφ θα πραγματοποιηθεί από 12 - 15 Απρ 2016 η πρεμιέρα της ProWine Ασίας στη Σιγκαπούρη.  Η τέταρτη ProWine China θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη, 7-9 Νοεμβρίου  2016  http://www.prowinechina.com.

Η επόμενη ProWein στο Ντύσσελντορφ θα πραγματοποιηθεί στις 19-21 Μαρτίου 2017.

 

Ο Προϊστάμενος

 

Πάρις Νίκολης

Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1307 επισκέπτες συνδεδεμένους