Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Αυγούστου 2016

ΒΑΣΙΚΕΣ   ΑΡΧΕΣ  ΤΟΥ  ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ  ΤΗΣ
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ  ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΥΤΩΝ»
- Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ»

Η  Ομοσπονδία, αποτελεί τον εθνικό θεματοφύλακα των διεθνών συνεταιριστικών αρχών και αξιών και των ηθικών συνεταιριστικών αρχών, προκειμένου να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση εκ μέρους του κράτους της συμμόρφωσης με τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες, για τη δημιουργία νομικού και κανονιστικού πλαισίου, μέσα στο οποίο οι συνεταιρισμοί μπορούν να ευδοκιμήσουν. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί με την συνεργασία της Ομοσπονδίας,  με την Διεθνή Συνεταιριστική Ένωση (International Co-operative  Alliance -ICA) τις Ευρωπαϊκές Οργανώσεις που εκπροσωπούν τους Συνεταιρισμούς και ειδικότερα τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις λοιπές Ευρωπαϊκές και διεθνείς  Οργανώσεις εκπροσώπησης των  συνεταιρισμών.

 

Ως κορυφαία οργάνωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας και Ενώσεων Συνεργασιών αυτών, η Ομοσπονδία θα παρέχει συμβουλές και οδηγίες καλής πρακτικής στους συνεταιρισμούς, για το πώς να αποφεύγουν ή / και να διαχειρίζονται τους κινδύνους,  για την αυτονομία και την ανεξαρτησία των συνεταιρισμών μελών της. Θα συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές, για να διασφαλιστεί ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο, ευνοϊκό, για την λειτουργία των συνεταιρισμών. Θα παρέχει συμβουλές και πληροφορίες, μέσω των οργανωμένων επιστημονικών υπηρεσιών της για την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της συνεταιριστικής και δια-συνεταιριστικής εθνικής και ευρωπαϊκής συνεργασίας, για την δημιουργία οικονομιών κλίμακας, οι οποίες με τη σειρά τους, θα δημιουργούν συνθήκες σωστής και επαρκούς υποστήριξης των αγροτικών προϊόντων των συνεταιρισμών  στις αγορές.

 

Θα προσφέρει ουσιαστική  βοήθεια στα μέλη της, μέσω των υπηρεσιών της, με την ανάληψη εκτέλεσης κάθε έργου, νομικού, φορολογικού, λογιστικού,  αξιολόγησης επενδύσεων-επενδυτικών μελετών, και σχεδίων εξυγίανσης,  ανάληψης συντονισμού υλοποίησης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στα μέλη της, που αφορούν κάθε ευρωπαϊκή και εθνική παροχή και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα εκπροσωπεί τα μέλη της σε όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα διαβούλευσης, που αφορούν στον συνεταιριστικό θεσμό, στη διασυνεταιριστική συνεργασία, στα αγροτικά προϊόντα και στα κάθε είδους εφόδια και θα μεταφέρει και θα παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση. Πρώτιστος ρόλος της είναι να αναπτύξει την συνεργασία μεταξύ των αγροτικών συνεταιρισμών  και των ενώσεων συνεργασιών μεταξύ τους, ώστε με την αμοιβαία βοήθεια και στήριξη, να ισχυροποιηθούν επιχειρηματικά, για να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στην αγορά. (Αρχή της αλληλοβοήθειας των συνεταιρισμών) . Θα διαλέγεται με το κράτος, ως επίσημο όργανο των μελών της, για όλα τα θέματα, που αφορούν την ανάπτυξη και ευημερία των συνεταιρισμών.

Επιστέγασμα όλων των δραστηριοτήτων και του σκοπού της, θα είναι η συστηματική εκπαίδευση όλων των αιρετών και επαγγελματικών στελεχών των συνεταιρισμών, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους ένα μεγάλο μέρος της συνεταιριστικής επιτυχίας και της δημιουργίας πλούτου  για τον  αγρότη συνεταιριστή. Θα επαναφέρει την συνεργασία με Εθνικά και Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα  και  Πανεπιστήμια .


Μετά την έγκριση της Δήλωσης σχετικά με τη Συνεταιριστική Ταυτότητα, το 1995, από τη Διεθνή Συνεταιριστική Ένωση, υπήρξε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι συνεταιρισμοί έχουν πολλά να προσφέρουν, όχι μόνο για τα μέλη, τους πελάτες και τους υπαλλήλους των συνεταιρισμών, αλλά για την κοινωνία στο σύνολό της.

 

Η Σύσταση 193 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labor Organization-ILO) του ΟΗΕ  παρέχει ένα πλαίσιο για τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν το νομικό, φορολογικό,  οικονομικό και διοικητικό σύστημα και τις πολιτικές, που θα επιτρέψουν στους συνεταιρισμούς να αναπτυχθούν, με πλήρη σεβασμό και διατήρηση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας τους. Ανεξαρτησία από το Κράτος σημαίνει ότι τα μέλη του συνεταιρισμού είναι ελεύθερα και έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν με δημοκρατικό τρόπο αποφάσεις στηριζόμενες  σε ό,τι κρίνεται συμφέρον για τα μέλη τους και τις ευρύτερες κοινότητες που εξυπηρετούν οι συνεταιρισμοί.


Η πρόκληση για την Ομοσπονδία, είναι πώς να επιτευχθεί η αποτελεσματική υποστήριξη των συνεταιρισμών από το Κράτος, χωρίς αυτό να καταλήγει σε αδικαιολόγητη κυβερνητική επιρροή στους συνεταιρισμούς. Σε ακραίες περιπτώσεις, η Ομοσπονδία και οι συνεταιρισμοί θα κληθούν να αντισταθούν στην τάση ορισμένων πολιτικών, οι οποίοι δεν κατανοούν τη φύση και τα οφέλη της συνεταιριστικής επιχείρησης, και  ζητούν την κατάργηση της αρχής της αμοιβαιότητας  και  την περιστολή των συνεταιρισμών.

 

Η Ομοσπονδία θα κληθεί να αντισταθεί σε δυνάμεις που θα προσπαθήσουν, χάριν ανταγωνιστικών ιδιοτελών συμφερόντων, να εκφυλίσουν τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να συνεχίσει την ιστορία του συνεταιριστικού θεσμού της χώρας, όπως διαφυλάχθηκε και παραδόθηκε από τα ιστορικά συνεταιριστικά στελέχη του  επανασυνδέοντας το ιστορικό παρελθόν του συνεργατισμού με την σημερινή πραγματικότητα, διαγράφοντας από την συνεταιριστική συνείδηση, τα σφάλματα και τις αποκλίσεις μιας  παρεμβληθείσας θλιβερής παρένθεσης.


Η δέσμευση της 5ης Αρχής της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Πληροφόρησης είναι η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. Όσο περισσότερο τα μέλη, οι εργαζόμενοι, οι πολιτικοί, και το ευρύ κοινό γνωρίζουν σχετικά με τα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη, που οι συνεταιρισμοί φέρνουν στο τραπέζι της ανθρωπότητας, τόσο περισσότερο θα προστατευθούν η αυτονομία, η ανεξαρτησία και τα δημοκρατικά δικαιώματά τους,  συνεπώς η ευημερία τους.

 

Η Ομοσπονδία, θα αποτελεί την κορυφαία  ιδεολογική και συντονιστική οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας  και των ενώσεων συνεργασιών  τους, μελών της.

 

Μέλη της θα μπορούν να εγγραφούν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας,  οι οποίοι λειτουργούν σύμφωνα με τις εκάστοτε  ισχύουσες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας, για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, σήμερα του ν. 4384/2016, οι Αγροτικές Εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ),  οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 33 του ιδίου νόμου, οι Κλαδικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 31 του  ιδίου νόμου, οι Ενώσεις Αναγκαστικών Συνεταιρισμών συμπεριλαμβανομένων των δασικών, που λειτουργούν σύμφωνα με τους ειδικούς αναγκαστικούς νόμους που τις διέπουν καθώς και οι ελεύθεροι  δασικοί συνεταιρισμοί ή / και οι Ενώσεις  αυτών.

Μέλη της Ομοσπονδίας εγγράφονται οι ευρωπαϊκοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ)1435/2003.

Επίσης μέλη μπορούν να εγγράφονται και συνεταιριστικές εταιρείες, των οποίων την πλειοψηφία των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων κατέχουν αγροτικοί συνεταιρισμοί ή/και ενώσεις συνεργασίας αυτών.

 

Η γενική συνέλευση των μελών της  Ομοσπονδίας, η οποία μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική, αν ο αριθμός των αντιπροσώπων μελών της υπερβαίνει τους 300, θα συγκροτείται από τους αντιπροσώπους, οι οποίοι θα εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των μελών της κατά τους ορισμούς του καταστατικού του κάθε μέλους, στο πλαίσιο του άρθρου  17  ν. 4384 /2016.

Όλα τα μέλη συμμετέχουν  στη γενική συνέλευση με ένα τουλάχιστον αντιπρόσωπο, ο οποίος διαθέτει μια ψήφο (αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού). Ο πρώτος αντιπρόσωπος θα είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κάθε μέλους. Ο ανώτατος αριθμός των επιπλέον του ενός αντιπροσώπων, δεν θα  υπερβαίνει τους τέσσερις με αντίστοιχο αριθμό ψήφων. Το κριτήριο προσδιορισμού του αριθμού των αντιπροσώπων, θα συναρτάται με  το ύψος των συναλλαγών, που θα πραγματοποιεί κάθε μέλος της Ομοσπονδίας,  ο οποίος θα επανακαθορίζεται κάθε τριετία.

Οι σ συνεταιριστές,  για την δημιουργία της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 413 επισκέπτες συνδεδεμένους