Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Αυγούστου 2016

Άρθρο
Του Πρόδρομου Καλϊτζή
Στελέχους Πολιτικής της COPA-COGECA
Πώς στήνουμε μια νέα Συνεταιριστική  Εκπροσώπηση? Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα

-       Ποιός θα είναι ο σκοπός της?

Ο σκοπός μιας οργάνωσης που εκφράζει το σύνολο των αγροτικών συνεταιρισμών σε εθνικό επίπεδο, είναι να προάγει τα συμφέροντα των μελών της. Ειδικότερα, επιδιώκει και υποστηρίζει την εξασφάλιση καλύτερων νομικών, πολιτικών και ρυθμιστικών παραγόντων και συνθηκών οι οποίοι είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιρισμών.

 

-       Ποιά θα είναι τα μέλη της?

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, καθώς και επιχειρήσεις, φορείς και οργανώσεις που ελέγχονται (κατά 51% κατ’ ελάχιστο) από αυτούς.

 

-       Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρώνει προκειμένου να αναγνωριστεί από επίσημους φορείς?

Πρέπει να κατοχυρώνει με διαφανή τρόπο την αντιπροσωπευτικότητα και την ανεξαρτησία της. Ειδικότερα θα πρέπει το καταστατικό της να καθορίζει ότι σκοπός της οργάνωσης είναι να εκφράζει το σύνολο των αγροτικών συνεταιρισμών σε εθνικό επίπεδο, να ελέγχεται δημοκρατικά από τα μέλη της και να χρηματοδοτείται από αυτά.

 

-       Ποιες πρέπει να είναι οι κύριες δραστηριότητές της?

Η οργάνωση θα αναπτύξει τη δράση της σε  εναρμόνιση με τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και με βάση τις προτεραιότητες των μελών της.

Η οργάνωση θα πρέπει να έχει συγκρότηση από αιρετούς εκπροσώπους (Μέλη ΔΣ) και εντεταλμένα στελέχη που να  παρακολουθούν τόσο τις εθνικές πολιτικές όσο και τις πολιτικές της ΕΕ που σχετίζονται με τους αγροτικούς Συνεταιρισμούς, ΚΑΠ, Οικονομική, Αναπτυξιακή, Επενδυτική, Εμπορική Πολιτική, ασφάλεια τροφίμων, κά, και να εκπροσωπεί τα μέλη της έναντι όλων των αρμοδίων οργάνων στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Η οργάνωση θα πρέπει να παρέχει εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη στα μέλη της, σε σημαντικές πτυχές της δραστηριότητας τους που σχετίζονται με την ειδική μορφή του συνεταιρισμού, όπως συνεταιριστική εκπαίδευση, εταιρική διακυβέρνηση των συνεταιρισμών, συμμετοχή των μελών στη χρηματοδότηση και τη λήψη αποφάσεων. Σημαντική επίσης είναι και η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που έχουν σχέση με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και με επιμέρους θέματα που τους απασχολούν.

-       Τι είναι σημαντικό για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της οργάνωσης

Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης θα πρέπει να βασίζεται σε συλλογική στρατηγική ανάπτυξης των επιχειρήσεων μελών της. Η ομοιογένεια των συμφερόντων των μελών είναι απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας για κάθε συλλογική οργάνωση, όπως και για κάθε συνεταιρισμό. Αποτελεί πρωταρχικής σημασίας πρόνοια των ιδρυτικών μελών, η αποφυγή φαινόμενων και καταστάσεων όπου μέλη με εντελώς διαφορετικά συμφέροντα, προτιμήσεις και προτεραιότητες, καλούνται να λάβουν κοινές αποφάσεις για επενδύσεις και κάθε είδους οικονομικές δεσμεύσεις.

 

-       Μήπως είναι καλύτερα να ιδρύσουμε μια ενιαία αγροτο-συνδικαλιστική οργάνωση (που να εκπροσωπεί τόσο τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όσο και όλους τους αγρότες)?

Τα συνδικαλιστικά συμφέροντα των αγροτών περιορίζονται στο στάδιο του πρωτογενούς τομέα «μέχρι το χωράφι», ενώ τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων αγροτών επεκτείνονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα των αγροτικών συνεταιρισμών «μετά το χωράφι» και σε όλο το μήκος της  αγρο-διατροφικής αλυσίδας», δηλαδή τον δευτερογενή κυρίως τομέα.

Άλλωστε αυτού του είδους τον διαχωρισμό παρατηρούμε στις αγροτικές οργανώσεις που υπάρχουν στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ όπως την Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, και στις περισσότερες άλλες ακόμη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επίσης διαχωρίζονται τα μέλη και ο διαχωρισμός μεταξύ των COPA (Ευρωπαίοι αγρότες) και COGECA (Ευρωπαϊκοί αγροτικοί συνεταιρισμοί). Εξαίρεση αποτελούν οι οργανώσεις των Σκανδιναβικών χωρών, όπου στη Δανία (DAFC) και τη Σουηδία (LRF) τα μέλη έχουν επιλέξει να σχηματίσουν ενιαίες οργανώσεις που εκφράζουν το σύνολο των αγροτών και συνεταιρισμών, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι το 65% των αγροτών στην Δανία και το 60% στη Σουηδία είναι οργανωμένοι σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 40% ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον κάτω από το 20%.

Κατά συνέπεια τεκμαίρεται ότι δεν συντρέχει η απαραίτητη προϋπόθεση της ομοιογένειας  των συμφερόντων που να επιτρέπει τη δημιουργία ενιαίου φορέα στην Ελλάδα. Θα πρέπει αντίθετα η δημιουργηθεί αμιγώς συνεταιριστική οργάνωση, για όλους του λόγους που προαναφέρθηκαν, δηλαδή την αναγνώριση από Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς (EU, Copa, Cogeca) και Παγκόσμιους φορείς (ICA).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 914 επισκέπτες συνδεδεμένους