Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

31 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΚΕΟΣΟΕ

Με τους καλύτερους οιωνούς από πλευράς ποιότητας της σταφυλικής παραγωγής αλλά τους χειρότερους από πλευράς οικονομικών προσδοκιών για τον κλάδο  ξεκίνησε ο φετινός τρύγος, καθώς η αγορά κρασιού είναι αποσταθεροποιημένη και απειλείται με πλήρη κατάρρευση εξ αιτίας του ΕΦΚ στο προϊόν.

Αυτό τονίστηκε σε σημερινή ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των οινοποιητικών συνεται-ρισμών στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, στην διάρκεια της οποίας συζητήθηκε επίσης και το θέμα του συνεταιριστικού σχήματος που θα διαδεχτεί την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ειδικότερα , με βάση τα στοιχεία που παρέθεσαν ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου και ο διευθυντής της Οργάνωσης Παρ. Κορδοπάτης , αλλά και από τις τοπο-θετήσεις των συνεταιριστικών εκπροσώπων, προκύπτει ότι:

ü  Η σταφυλική παραγωγή έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι σημαντικά μειωμένη σε Κρήτη, περιοχές Νότιας Ελλάδας και Τύρναβο. Στο Ηράκλειο η μείωση υπερβαίνει το 60%, ενώ στον Τύρναβο η παραγωγή Μοσχάτου εκτιμάται μειωμένη κατά  50% και στα λευκά από 10 – 15%. Και στις περιοχές όμως που η παραγωγή υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα, όπως στη Νεμέα, το ύψος της παραμένει χαμηλό, καθώς πέρυσι η σταφυλική παραγωγή ήταν από τις μικρότερες των τελευταίων δεκαετιών.

ü  Οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν  στα περσινά επίπεδα με ελαφρά αυξητικές τάσεις ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιοχές κερδοσκοπικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενα την αστάθεια της αγοράς, μεθοδεύουν την αγορά του προϊόντος σε εξευτελιστικά επίπεδα, κάτι που, όπως τόνισαν οι συνεταιριστές, δεν θα περάσει καθώς όπου κριθεί αναγκαίο οι συνεταιρισμοί θα ορίσουν ρεαλιστικές τιμές ασφαλείας.

 

Κατάργηση ΕΦΚ

Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, καθώς όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα στο δημόσιο αλλά έγινε και αιτία απώλειας σταθερών εσόδων με την διόγκωση της παραοικονομίας που προκάλεσε.

Από στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής της Οργάνωσης Παρ. Κορδοπάτης ,προκύπτει ότι η επιβολή του Ε.Φ.Κ. γιγάντωσε το παρεμπόριο του κρασιού από αδήλωτα οινοποιεία και σε κάποιο βαθμό και από νόμιμα και πλέον, περίπου 4,5 εκα-τομμύρια εκατόλιτρα διακινούνται παράνομα.  Από τον ΕΦΚ στο κρασί το δημόσιο θα εισπράξει μόλις 14 εκ ευρώ στην καλύτερη περίπτωση από τα 60 που προσδοκούσε, ενώ θα απολέσει και σημαντικό μέρος των τακτικών εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) λόγω μείωσης των κανονικών συναλλαγών.

Τυχόν διατήρηση του καταστροφικού φόρου θα επιφέρει πλήρη κατάρρευση της αγοράς κρασιού, τονίστηκε στη σύσκεψη και επισημάνθηκε ότι ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση οφείλει να τον καταργήσει, διορθώνοντας το λάθος με την επιβολή του.

 

ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Μείζον θέμα χαρακτήρισαν τη συγκρότηση ενός σύγχρονου, αξιόπιστου συνεταιριστικού φορέα,  ανεξάρτητου, με αρχές και προσηλωμένου στην υπεράσπιση των αγροτικών συμφερόντων, οι εκπρόσωποι  των οινοποιητικών συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων και τα μέλη του Δ.Σ. της Οργάνωσης Αγης. Ραψανιώτης , Πρίαμος Ιερωνυμάκης, Γ.  Κασαπάκης και Γ. Φραγκιαδουλάκης .

Την ανάγκη της ενότητας και του διαλόγου με τη διασφάλιση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της νέας οργάνωσης για να υπηρετεί τα συμφέρονται του αγροτικού κόσμου τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου.

Ειδικότερα, ο κ. Μάρκου  στην  ομιλία του τόνισε:

 

ENOTHTA  - ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ με στόχο

 

την ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η εκτεταμένη αναταραχή στον αγροτικό χώρο όπως αυτή εκφράσθηκε στις αρχές του χρόνου αφενός μεν απ’ τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις και τα διάσπαρτα σ’ όλη τη χώρα μπλόκα των αγροτών και αφετέρου απ’ την απόγνωση και την αγωνία του αγροτικού πληθυσμού για το μέλλον του αγροτικού τομέα θα πρέπει σοβαρά και υπεύθυνα να προβληματίσει κατ’ αρχήν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που έχει σοβαρές ευθύνες για τα αίτια που μας οδήγησαν ως εδώ, την κυβέρνηση που παρά το σύντομο βίο της έχει οδηγήσει με τους χειρισμούς της και την συνολικότερη διαχείριση σε αδιέξοδο το αγροτικό ζήτημα, μα κυρίως θα πρέπει να προβληματίσει τις οργανωμένες δυνάμεις του αγροτικού χώρου και τις συλλογικές τους εκφράσεις και ιδιαίτερα τους συνεταιρισμούς.

Δυστυχώς σ’ αυτήν την κρίσιμη για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, χρονική συγκυρία ο συνεταιριστικός χώρος βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Η λάσπη και η συκοφαντία, που εκτοξεύθηκε κατά των συνεταιριστών δεν περιορίστηκε στα πρόσωπα, που ηγούντο των Σ.Ο. αλλά σκοπίμως πέρασε και στους θεσμούς.

Αυτή η προσπάθεια αποδυνάμωσης της συνεταιριστικής ιδέας ακολουθήθηκε από σωρεία πολιτικών παρεμβάσεων και κρατικών περιορισμών (απαράδεκτες τροποποιήσεις στην συνεται-ριστική νομοθεσία, παρεμβατισμοί ασφυκτικοί στην χρηματοδότηση, τραπεζικές υπαναχωρήσεις σε συμφωνημένα κλπ.) που οδήγησαν σειρά Συνεταιριστικών Οργανώσεων στην χρεωκοπία, την διάλυση, τον παροπλισμό.

Η κορυφαία ιδεολογική και πολιτική οργάνωση του χώρου οδηγήθηκε και με δική της ευθύνη αναγκαστικά σε παροπλισμό και σε πολιτική ακινησία.

Οι περισσότερες τριτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις διαλύθηκαν με αποτέλεσμα επιμέρους προϊόντα να αντιμετωπίζουν προβλήματα και το κόστος για τους παραγωγούς να είναι τεράστιο.

Ενώσεις διαλύθηκαν ή μετατράπηκαν σε εμπορικές εταιρείες με προοπτική χρεωκοπίας στο άμεσο μέλλον.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση δυνάμεις αυτόνομες αποστασιοποιημένες απ’ την αντί-ληψη του κομματικού εναγκαλισμού προσπαθούν απεγνωσμένα να ανατρέψουν την προαναφερό-μενη κατάσταση και να βάλουν μια νέα προοπτική για το πιο παραγωγικό κομμάτι της παράλυτης σήμερα ελληνικής οικονομίας.

Αυτή η νέα προοπτική θα πρέπει να σταθμίσει σοβαρά και υπεύθυνα τον ρόλο που οφεί-λουν να διαδραματίσουν στο οικονομικό πεδίο οι ελληνικοί αγροτικοί Συνεταιρισμοί.

Τώρα που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πάνω από το μισό πληθυσμό της χώρας κάτω από τα όρια της φτώχειας, τώρα που το λουκέτο μπαίνει σε εκατοντάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επι-χειρήσεις που κάποτε αποτελούσαν την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, τώρα που η ανεργία των νέων κυρίως ανθρώπων έχει υποθηκεύσει άγνωστο για πόσο διάστημα ακόμη, την ίδια την υπόσταση της ελληνικής κοινωνίας.

Τώρα διατρανώνουν οι πάντες την ανάγκη μιας εθνικής προσπάθειας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Και όλοι συμφωνούν, πως η πολυπόθητη αυτή ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ μπορεί να ξεκινήσει μονάχα μέσα απ’ την ανασυγκρότηση της οικονομικής δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα και κατά συνέπεια απ’ την μεταποίηση, εμπορία και διανομή του παραγόμενου προϊόντος του.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται κατ’ αρχήν η λειτουργία ενός μηχανισμού, που θα σηκώσει στην πλάτη του το βάρος της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ και κυρίως η επίτευξη του στόχου αυτού εξαρτάται από τις προϋποθέσεις, τους όρους και τις διαδικασίες που καθορίζουν το γενι-κότερο «περιβάλλον» της ελληνικής γεωργίας σήμερα.

Καμία ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία όσο μεγάλη οικονομικά κι αν είναι δεν πρόκειται να δείξει το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα μιας και η απόδοση του κεφαλαίου μέσα σ’ αυτή θα είναι και περιορισμένη και αμφίβολη.

Εδώ είναι λοιπόν η μεγάλη πρόκληση για την συνεταιριστική οικονομική δράση.

Εδώ είναι ο «μηχανισμός», που μπορεί να συμβάλλει στην επανεκκίνηση ουσιαστική, αποτελε-σματική με διάρκεια και προοπτική.

Θα ήταν αυταπάτη, αν πιστεύαμε, πως οι συνεταιρισμοί με τη δομή, την οικονομική τους κατά-σταση και την λειτουργία, που παρουσιάζουν σήμερα – πλην ελάχιστων εξαιρέσεων – θα μπο-ρούσαν να σηκώσουν στην πλάτη τους τέτοιο φορτίο. Αλλά κι αν ακόμη είχαν τη δύναμη να το κάνουν, το γενικότερο περιβάλλον περιορίζει την δυνατότητα αυτή.

Επομένως θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν ταυτόχρονα τόσο οι δομές της οργάνωσης και λειτουργίας των συνεταιριστικών επιχειρήσεων όσο και οι συνθήκες που διαμορφώνουν το «περιβάλλον» της γεωργίας σήμερα.

  • Πως αλλάζει το «περιβάλλον» :

ü  Με την έμπρακτη αναγνώριση της αξίας της συνεταιριστικής ιδέας και της συνεταιριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας

ü  Με την θεσμοθέτηση σειράς νομοθετημάτων, που θα αποκαθιστούν τις στρεβλώσεις, που υφίστανται σήμερα:

  • στην συνεταιριστική νομοθεσία
  • στον υγιή ανταγωνισμό
  • στην εξάλειψη της παραοικονομίας
  • στην φορολογική πολιτική, που ασκείται

ü  Με την χρηματοδότηση των απαραίτητων μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν:

  • Το μεγάλο θέμα της γεωργικής γης
  • Το τεράστιας σημασίας ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας
  • Των στοχευμένων παραγωγικών επενδύσεων αυτών καθ’ εαυτών

ü  Με την χρηματοδότηση με όρους ευνοϊκούς, επιλεγμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την ανασυγκρότησή τους

  • Πως μπορεί ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ να στηρίξει ουσιαστικά την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου:
    • Αυτό μπορεί να γίνει αφού πρώτα κατανοήσει, πως είναι επιχείρηση, που λειτουργεί σ’ ένα σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον και όχι ως φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα
    • Θα πρέπει ταυτόχρονα να κατανοήσει, πως το κοινωνικό χαρακτηριστικό της οικονομικής του δραστηριότητας μπορεί να αναδειχθεί από τα κέρδη και τα πλεονάσματα και όχι μέσα απ’ την διαχείριση των συσσωρευμένων ελλειμάτων.
    • Θα πρέπει οι αγρότες – παραγωγοί – μέλη του, να έχουν στην διαχείριση του συνεταιρισμού αναλογική ευθύνη στις αποφάσεις ανάλογα με το ύψος των εισκομιζόμενων προς διαχείριση ποσότητας προϊόντος που παράγουν
    • Θα πρέπει κυρίως να υπάρξει μια βαθιά διαδικασία εκπαίδευσης, γνώσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης για τους αγρότες μέλη των Σ.Ο., τις διοικήσεις αυτών και τους κρατικούς παράγοντες που εμπλέκονται.
    • Τέλος θα πρέπει το κράτος να εγγυηθεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, όπου όλοι οι δραστηριοποιούμενοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα προϊόντα και τους οριζόντιους κανόνες.

Μόνο τότε μπορεί ο συνεταιρισμός να απαντήσει στην μεγάλη πρόκληση της διαρκούς αγροτικής και αγροδιατροφικής ανάπτυξης.

Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται απαράβατα και αναγκαία η διασφάλιση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, η λειτουργία του με βάση την ιστορία και τις αρχές του διεθνούς συνεταιριστικού κινήματος η περιφρούρηση του συνεταιριστικού του χαρακτήρα και κυρίως η υπέρβαση αντιθέσεων μέσα από διαδικασίες εξαντλητικού διαλόγου με στόχο τη συναίνεση και την άλλη προοπτική, την προοπτική της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Έχουμε βαθειά υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του ελληνικού συνεργατισμού και στην αγωνία του αγροτικού κόσμου της χώρας να διασφαλίσουμε την ΕΝΟΤΗΤΑ, το ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ, τις ΑΡΧΕΣ και την ίδια την οντότητα του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Από το βήμα αυτό καλούμε όλους όσους θέλουν την πραγματική αναγέννηση και την βαθειά μεταρρύθμιση του Σ.Κ. της χώρας μακριά από κοντόφθαλμες προσωποπαγείς και καιροσκοπικές λογικές να συστρατευθούμε μαζί για μια νέα ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ αντάξια της ιστορίας των συνεταιρισμών της χώρας μας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1325 επισκέπτες συνδεδεμένους