Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Οκτωβρίου 2016

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η ΚΕΟΣΟΕ, βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής αμπελουργίας από διάταξη σε υπό ψήφιση κανονισμό της Commission

Μια τεράστια όσο και επικίνδυνη διάσταση για τον ελληνικό αμπελώνα, εμπεριέχει διάταξη εγγράφου εργασίας κατ’ εξουσιοδότησιν πράξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που καταργεί τον ισχύοντα κανονισμό 436/09 και τροποποιεί τους ΚΑΝ(ΕΚ) 555/2008, 606/2009 και 607/2009. Η υπό ψήφιση κατ’ εξουσιοδότησιν πράξη βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και αφορά το Αμπελουργικό Μητρώο, τα συνοδευτικά έγγραφα, τις υποχρεωτικές δηλώσεις, τις νέες φυτεύσεις, κλπ.

 

Στο άρθρο 2 του εγγράφου εργασίας της εκτελεστικής πράξης με τίτλο «Ορισμοί» και στην υποπαράγραφο δ) αναφέρεται «Εγκαταλελειμμένη αμπελουργική έκταση» νοείται η έκταση αμπελοκαλλιέργειας που δεν υπόκειται πλέον σε τακτική καλλιέργεια με σκοπό την λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος για περισσότερο από 5 χρόνια, με την επιφύλαξη των ειδικών περιπτώσεων που ορίζονται από τα Κράτη Μέλη, η εκρίζωση των οποίων, δεν παρέχει στον παραγωγό το δικαίωμα χορήγησης άδειας αναφύτευσης σύμφωνα με το άρθρο 66 του ΚΑΝ(ΕΕ) 1308/13. Η περίοδος των 5 ετών υπολογίζεται, από το έτος κατά το οποίο ο αμπελουργός έχει παύσει να υποβάλλει οποιαδήποτε Δήλωση Συγκομιδής ή να προβαίνει σε προμήθεια (εννοείται σταφυλιών) σε Συνεταιρισμό.

Ο ανωτέρω ορισμός επιφέρει επιπτώσεις τόσο για τον αμπελοοινικό τομέα και κατά συνέπεια για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, όσο και για τον ίδιο τον αμπελουργό.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις που θα ορισθούν ως εγκαταληφθείσες εφόσον δεν υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής, αρνητικό αποτέλεσμα θα επέλθει στον υπολογισμό της έκτασης της εθνικής επιφάνειας με αμπελώνες, έκταση στην οποία υπολογίζεται το ποσοστό 1% για χορήγηση νέων Αδειών Φύτευσης, στις οποίες δεν θα συνυπολογισθούν, οι εγκαταλελειμμένοι αμπελώνες.

Όσον αφορά τους αμπελουργούς των οποίων τα αμπελοτεμάχια θα χαρακτηρισθούν εγκαταλελειμμένα (αφού δεν υπέβαλλαν Δήλωση Συγκομιδής για 5ετία), η πρώτη επίπτωση είναι ότι η παραγωγή σταφυλιών δεν είναι νόμιμη (ούτως ή άλλως ισχύει και τώρα), αφού η υποβολή της Δήλωσης Συγκομιδής είναι υποχρεωτική και, πλέον με τη διάταξη αυτή η υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής αποκτά χαρακτήρα νομιμοποίησης του αμπελώνα.

Η δεύτερη συνέπεια χαρακτηρισμού του αμπελώνα ως εγκαταλελειμμένου, αφορά το ότι ο κάτοχος του αμπελώνα δεν δύναται να τον εκριζώσει και να αποκτήσει αυτόματα Άδεια Αναφύτευσης, όπως προβλέπει το άρθρο 66 § 1 του ΚΑΝ(ΕΕ) 1308/2013.

Η διάσταση επομένως της απειλής για τον ελληνικό αμπελώνα είναι τεράστια, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Αμπέλου και Ελαίας του ΥΠΑΤΤρ για την περίοδο 2015/16, υπεβλήθησαν από τους αμπελουργούς μόνο 26.430 Δηλώσεις Συγκομιδής, ταυτόχρονα 49.803 αμπελουργοί δεν ήταν υπόχρεοι υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής δεδομένου ότι ήταν κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων κάτω του ενός (1) στρέμματος, ενώ σε σύνολο οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις αριθμούνται σε 161.000

Συνεπώς εάν ληφθεί υπ’ όψιν και η παραγωγή των οργανωμένων οινοποιείων που διαθέτουν δικούς τους αμπελώνες, η αναλογούσα έκταση που δεν υποβάλλει Δήλωση Συγκομιδής αφορά περίπου το 50% του ελληνικού αμπελώνα, όπως εμφαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

 

 

Αριθμός Δηλώσεων Συγκομιδής

Αναλογούντα

Στρέμματα

Συνολικός Αριθμός εκμεταλλεύσεων / στρεμμάτων

161.000

640.000

Υποβληθείσες Δηλώσεις Συγκομιδής

26.430

218.602

Εκμεταλλεύσεις κάτω του ενός στρέμματος που δεν υποχρεούνται σε υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής

49.803

34.500

Αριθμός εκμεταλλεύσεων και έκταση που δεν υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής

84.767

386.898

 

Στα 386.898 στρέμματα περιλαμβάνονται και αυτά που ανήκουν σε οργανωμένα οινοποιεία, δηλαδή κατέχουν ιδιόκτητους αμπελώνες για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής, αφού υποβάλλουν αναλυτική Δήλωση Παραγωγής. Η έκταση αυτή εκτιμάται στα 70.000 περίπου στρέμματα, συνεπώς οι εκτάσεις για τις οποίες δεν υποβάλλεται Δήλωση Συγκομιδής, ανέρχονται σε 316.898 στρέμματα.

Με την ψήφιση του εγγράφου εργασίας σε κανονισμό, αυτόματα οι εκτάσεις αυτές για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί Δήλωση Συγκομιδής την τελευταία πενταετία, μετατρέπονται σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, με ολέθρια αποτελέσματα για τους κατόχους τους και τη χώρα.

Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα η ολέθρια αυτή εξέλιξη να αποφευχθεί, υπό τον όρο ότι οι εκμεταλλεύσεις αυτές θα υποβάλλουν φέτος Δήλωση Συγκομιδής και υπό την προϋπόθεση ότι η πενταετία δεν προσμετράται από το έτος φύτευσης του αμπελώνα, βάσει των δεδομένων του Αμπελουργικού Μητρώου, γεγονός που υπονοεί η διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης.

Σε κάθε περίπτωση και στην αλγεινή αυτή προοπτική, η χώρα μας πρέπει να ζητήσει η διάταξη αυτή να ισχύσει για την τελευταία πενταετία και να αναληφθεί μια τεράστια καμπάνια πληροφόρησης του αμπελουργικού πληθυσμού από το ΥΑΑΤρ τις κατά τόπους ΔΑΟΚ και τους φορείς, στην αυστηρή κατεύθυνση υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής από όσους κατέχουν αμπελουργική εκμετάλλευση οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Τέλος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, η υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής θα συμπεριληφθεί ως προϋπόθεση για την μοριοδότηση του κριτηρίου «Συμπεριφορά Παραγωγού», προκειμένου ο κάθε παραγωγός, να λάβει Άδεια Φύτευσης. Είναι γεγονός ότι πλέον η υποβολή της Δήλωσης Συγκομιδής, εκτός του ότι θα μοριοδοτεί τις αιτήσεις για Άδειες Φύτευσης, αποκτά και χαρακτήρα νομιμοποιητικού στοιχείου, για τον αμπελώνα.

Κατά συνέπεια η διάταξη στον υπό ψήφιση κανονισμό αποτελεί και μια τελευταία ευκαιρία για την προσαρμογή του τομέα στα κοινοτικά δεδομένα, που εάν δεν επέλθει, θα διατηρήσει τον τομέα σε τριτοκοσμικά επίπεδα, θα μειώσει την προσμετρούμενη «ενεργή έκταση» με αμπελώνες στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει πρόβλημα νομιμότητας της παραγωγής όσων δεν υποβάλλουν Δηλώσεις Συγκομιδής και τέλος θα επιφέρει πρόστιμα εξαιτίας της μη εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1265 επισκέπτες συνδεδεμένους