Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Νοεμβρίου 2016

Στις 17.300 οι Δηλώσεις Συγκομιδής μέχρι σήμερα, χαμηλός αριθμός παρά την αυξημένη σημασία τους

Η 30η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία ψηφιακής υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής από τους αμπελουργούς, αλλά με τα σημερινά δεδομένα

δεν διαφαίνεται ότι ο συνολικός τους αριθμός θα διαφοροποιηθεί από το 2015, παρά την αυξημένη βαρύτητα που αποκτούν, αφού η υποβολή τους θα ορισθεί ως προϋπόθεση ένταξης των παραγωγών στο κριτήριο προτεραιότητας «Συμπεριφορά παραγωγού», ώστε να πριμοδοτηθεί η αίτησή τους για λήψη νέας Άδειας Φύτευσης.

 

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ψηφιακά 17.305 Δηλώσεις Συγκομιδής (το προηγούμενο έτος υποβλήθηκαν 26.430 Δηλώσεις), σε μερικές όμως Περιφέρειες της χώρας ο αριθμός των Δηλώσεων είναι δραματικά χαμηλός, γεγονός που θα επηρεάσει καθοριστικά υπέρ των συνεπών αμπελουργών την πιθανότητα λήψης Άδειας Φύτευσης, παρά το ότι η κατανομή των Αδειών Φύτευσης θα πραγματοποιηθεί βάσει της έκτασης αμπελώνων εκάστης Περιφέρειας, σε ποσοστό 1%.

Αν και από το ενωσιακό δίκαιο η υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής είναι υποχρεωτική και θεωρείται ως μοναδική προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της παραγωγής σταφυλιών ως νόμιμης, η Δήλωση Συγκομιδής θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των αμπελουργών στα προγράμματα Αναδιάρθρωσης και επιπλέον όπως προαναφέρθηκε, η υποβολή τους θα δίνει bonus για την λήψη Άδειας Φύτευσης.

Σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, παρατηρείται έντονη υστέρηση υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής, όχι μόνο ως προς τον χαμηλό αριθμό των παραγωγών που υποβάλλουν σε σχέση με το συνολικό αριθμό, αλλά και όσον αφορά τους ρυθμούς υποβολής, οι οποίοι είναι δραστικά χαμηλότεροι από την περσινή χρόνια.

Οι περιφέρειες στις οποίες παρατηρείται μικρότερος αριθμός υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία, είναι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδος, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου. Αυτό δε σημαίνει ότι σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αμπελουργών στις υπόλοιπες περιφέρειες, ο αριθμός των παραγωγών που υποβάλλουν Δηλώσεις Συγκομιδής είναι ικανοποιητικός, αφού μόνο το 20,95% των παραγωγών σε επίπεδο της χώρας υποβάλλει Δηλώσεις Συγκομιδής, με τις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής και Κρήτης να υστερούν κατά πολύ, σε σχετική σύγκριση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Η εικόνα αυτή έχει δώσει πολλές αφορμές για ερωτήσεις, από κλιμάκιο της Commission που βρίσκεται αυτή τη στιγμή την Ελλάδα και πραγματοποιεί ελέγχους, ειδικά στους αμπελώνες που παραδίδουν τα σταφύλια τους, με προορισμό την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Οι παρατηρήσεις ελέγχου του κλιμακίου της Commission που θα υποβληθούν στις 25 του τρέχοντος μηνός, θα αποτελέσουν πεδίο συμμόρφωσης της ελληνικής διοίκησης με χρονικό ορίζοντα ένα χρόνο για την επαλήθευση της εφαρμογής τους και δυο χρόνια για την οριστικοποίηση εκπλήρωσής τους βάσει διοικητικών ελέγχων.

Είναι γεγονός, το οποίο πρέπει να γίνει αντικείμενο πληροφόρησης των αμπελουργών, ότι τα περιθώρια για τους αμπελουργούς που δεν υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής στενεύουν, αφού στην υπό έκδοση Εξουσιοδοτική Πράξη (κανονισμό), που αντικαθιστά τον ΚΑΝ(ΕΚ) 436/09, ο αμπελώνας για τον οποίο δεν υποβάλλει Δήλωση Συγκομιδής για 5 έτη ο κάτοχός του, θα θεωρείται εγκαταλειμμένος.

Στη βάση αυτή η ΚΕΟΣΟΕ καλεί τους αμπελουργούς να επιδείξουν συνέπεια στην υποχρέωση υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα και να αποκτούν προβάδισμα όσον αφορά αξιοποίηση των ενωσιακών μέτρων (αναδιάρθρωση, Άδειες Φύτευσης).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1262 επισκέπτες συνδεδεμένους