Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Ιανουαρίου 2017

Αύξηση του κύκλου εργασιών των συνεταιρισμών
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ ICA, Κεμπέκ, 12 Οκτωβρίου 2016
Επιμέλεια : Άννα Μητροπούλου.

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις ανακοινώνουν 7% ανάπτυξη και ένα συνδυασμένο κύκλο εργασιών USD $ 2,53 τρισεκατομμύρια.

Οι 300 μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί και τα ταμεία αλληλασφάλισης στον κόσμο έχουν αυξήσει τον κύκλο εργασιών τους κατά 7,20% σε $ 2.53 τρισεκατομμύρια. (ή 2.533,1 δισεκατομμύρια), σύμφωνα με την έκδοση του Παγκόσμιου Συνεταιριστικού Παρατηρητηρίου (WCM) 2016. Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής των Συνεταιρισμών στο Κεμπέκ.

Το Παρατηρητήριο παραμένει το μόνο πρόγραμμα του είδους του, για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις μεγαλύτερες στον κόσμο συνεταιριστικές και αλληλασφαλιστικές οργανώσεις και άλλες επιχειρήσεις, που ελέγχονται από τους συνεταιρισμούς.

Ο CharlesGould, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας, Δήλωσε: «Ο Παγκόσμιος Συνεταιριστικός Παρατηρητής είναι τώρα στο πέμπτο έτος του. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τρόπος για να γιορτάσουμε αυτό, από το ποσοστό αύξησης 7% που είμαστε περήφανοι να ανακοινώσουμε φέτος, και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής των Συνεταιρισμών 2016. Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τους συνεταιρισμούς σε όλο τον κόσμο, και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό το ενδιαφέρον με την κατάλληλη προώθηση του μοντέλου μας. Ο Παγκόσμιος Συνεταιριστικός Παρατηρητής ως η κορυφαία πηγή δεδομένων για τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς και τα ταμεία αλληλασφάλισης του κόσμου είναι ένα κεντρικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση, τη χάραξη πολιτικής, την υπεράσπιση και την έρευνα.

Ο Παρατηρητής αναφέρεται σε δεδομένα του 2014, τα οποία συλλέχθηκαν από διάφορες πηγές, όπως οι εθνικές ταξινομήσεις, τομεακές ταξινομήσεις, οι υπάρχουσες βάσεις δεδομένων που περιέχουν τα οικονομικά στοιχεία, ετήσιες εκθέσεις και ερωτηματολόγια. Συνολικά, 146 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από οργανώσεις σε 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ατομικών συνεταιρισμών και συνεταιριστικών ομοσπονδιακών οργάνων. Η βάση δεδομένων για την έκδοση αυτή περιέχει πληροφορίες για 2.370 συνεταιρισμούς από 63 χώρες. Από αυτούς, 1.420 συνεταιρισμοί από 52 χώρες έχουν κύκλο εργασιών άνω των $ 100 εκατ δολαρίων ΗΠΑ.

Οι πέντε κορυφαίοι συνεταιρισμοί με βάση τον κύκλο εργασιών είναι: Η CréditAgricole ($ 90,21 δισεκ. δολ. ΗΠΑ), ένα δίκτυο συνεταιριστικών τραπεζών από τη Γαλλία, η εθνική ένωση των συνεταιριστικών τραπεζών της Γερμανίας BVR (70,05δισεκ. δολ. ΗΠΑ), ο Όμιλος BPCE επίσης ένα δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών από τη Γαλλία (68,96 δισεκ. δολ. ΗΠΑ), η ασφαλιστική NH Nonghyup, μια επέκταση της οικονομικής λειτουργίας της Εθνικής Αγροτικής Συνεταιριστικής Ομοσπονδίας από τη Δημοκρατία της Κορέας (63,96 δισεκ. δολ. ΗΠΑ) και η State Farm αμοιβαία από τις ΗΠΑ ( 63,73 δισεκ. δολ ΗΠΑ). Η State Farm εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Desjardins το 2014, μετά τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει επίσης ταξινομήσεις στηριζόμενες στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά κεφαλήν, συνδέοντας τον κύκλο εργασιών των συνεταιρισμών προς την αγοραστική δύναμη της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται. Σε αυτή την κατάταξη, η οποία τονίζει τη σημασία των συνεταιρισμών στις χώρες τους, η ΝΗ Nonghyup έρχεται πρώτη, ακολουθούμενη από την Συνεταιριστική Εταιρεία Λιπασμάτων των Αγροτών της Ινδίας (IFFCO), την CréditAgricole, την συνεταιριστική υγείας Unimed της Βραζιλίας και τον Όμιλο της BPCE.

Η βάση δεδομένων της έκδοσης αυτής περιέχει πληροφορίες για 2.370 συνεταιρισμούς από 63 χώρες. Από αυτούς, 1.420 συνεταιρισμοί από 52 χώρες έχουν κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Οι κορυφαίοι 300 συνεταιρισμοί προέρχονται από 25 χώρες και έχουν ένα συνδυασμένο κύκλο εργασιών 2,53 τρισεκατομμύρια (ή 2.533 δισεκατομμύρια) μια αύξηση της τάξης του 7,20% από τα 2,36 τρισεκατ. που αναφέρθηκαν από το παρατηρητήριο του προηγούμενου έτους.

Πάνω από το 32% από αυτούς δραστηριοποιούνται στη γεωργία, 39% στην ασφάλιση, 19% στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και 6% σε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Μερικοί από τους κορυφαίους 300 συνεταιρισμούς δραστηριοποιούνται επίσης στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας (1%), στον κλάδος της βιομηχανίας (2%) και σε άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες.

Το Παρατηρητήριο συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τους συνεταιρισμούς από όλες τις ηπείρους, που αποδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των συνεταιρισμών στην παγκόσμια οικονομία. Έχει γίνει η μεγάλη παγκόσμια έκθεση για την ανάλυση της συνεταιριστικής κίνησης στον κόσμο, παρέχοντας πληροφορίες για την έρευνα συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Ένα νέο χαρακτηριστικό στο Παρατηρητήριο του τρέχοντος έτους είναι ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στη διερεύνηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου. Το κεφάλαιο αυτό εστιάζεται στην ανάλυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης των μεγαλύτερων συνεταιρισμών στον κόσμο.

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό κοινωνική οικονομία.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 582 επισκέπτες συνδεδεμένους