12 Ιανουαρίου 2017
Ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη για την χρηματοδότηση της Αμπελουργίας από την ΕΕ.
Μετά την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από τον Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan για την χρηματοδότηση από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των νέων Αδειών Φύτευσης αίτημα που είχε προωθήσει η ΚΕΟΣΟΕ στον πρώην υπουργό ΑΑΤρ Μ. Μπόλαρη, ο οποίος και το υπέβαλλε, η ΚΕΟΣΟΕ αναζήτησε άλλες δόκιμες πρακτικές διεκδίκησης του αιτήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το σκοπό αυτό συνεργάσθηκε με τον Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Νίκο Ανδρουλάκη και στελέχη των Βρυξελλών, προκειμένου να καταδειχθεί η απαράδεκτη άρνηση της Commission, ώστε να επιδοτηθούν οι νέες Άδειες Φύτευσης.
Ουσιαστικά με την κατάθεση γραπτής ερώτησης από τον Έλληνα ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Commission καλείται να απαντήσει ως προς την μεθοδολογία απαγόρευσης της χρηματοδότησης, η οποία υιοθετείται από ένα έγγραφο εργασίας (Guidelines) που δεν έχει υπογραφεί από την Commission και το οποίο δεν έχει εισαχθεί για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Έλληνα Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη:
Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης μετά από συνεργασία που είχε με τον Γραμματέα του Τομέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Μπουνάκη και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κ.κ. Χρήστο Μάρκου και Παρασκευά Κορδοπάτη, κατέθεσε γραπτή Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποτρέψει την απαγόρευση χρηματοδότησης φύτευσης νέων αμπέλων από τον πρώτο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Ο Ευρωβουλευτής με την ερώτησή του τονίζει πως χωρίς την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η δυνατότητα φύτευσης νέων αμπέλων ως το 1% της συνολικής αμπελουργικής έκτασης, που για την Ελλάδα είναι 6.400 στρέμματα, ουσιαστικά ακυρώνεται.
Σημειώνεται πως το κόστος φύτευσης ανέρχεται στα 1200 € το στρέμμα, μία δαπάνη απαγορευτική στις παρούσες συνθήκες.
Μη παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα οδηγούσε στην μείωση των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας μας με πολύ δυσμενής συνέπειες για τον συγκεκριμένο αγροτικό τομέα.
Η απαγόρευση αυτή επιχειρείται να γίνει μέσω εγκυκλίων για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, οι οποίες αλλάζουν ουσιαστικά τον περιεχόμενο της νομοθεσίας. Για το λόγο αυτό στην ερώτηση ο κ. Ανδρουλάκης θέτει το θέμα της τήρησης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συγχρόνως ζητά να μάθει αν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης της δράσης αυτής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Με το άρθρο 63 του Κανονισμού 1308/2013 προβλέπεται η δυνατότητα φύτευσης αμπέλων ως το 1% της συνολικής αμπελουργικής έκτασης ενός Κράτους Μέλους.
Σύμφωνα όμως με το έγγραφο εργασίας «Guidelines for the implementation of certain provisions of Commission Delegated Regulation (EU) […] and Implementing Regulation (EU) […] of XX.XX.2016, on the National Support Programs in the Wine Sector» που έχει συζητηθεί στην ομάδα εργασίας Οίνου (OMC-VIN), και συγκεκριμένα το σημείο 4.2 σχετικά με τα «κριτήρια επιλεξιμότητας», προβλέπεται η εξαίρεση των νέων φυτεύσεων που χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 63 του ανωτέρω κανονισμού.
Έχοντας υπόψη πως λόγω της οικονομικής κατάστασης των αμπελουργών και της άρνησης των τραπεζών στην οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους, χωρίς την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής υποστήριξης η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά ακυρώνεται, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Έχει ελεγχθεί η χρησιμότητα του εν λόγω κανονισμού βάσει των αρχών της βέλτιστης νομοθεσίας (better regulation) και η συμβατότητά της με το άρθρο 290 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τροποποιεί ουσιωδώς τον Κανονισμό 1308/2013 και τους εφαρμοστικούς κανονισμούς αυτού;
- Πότε αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να σταλεί στο Κοινοβούλιο;
- Ποιες άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης από τον Πρώτο πυλώνα υπάρχουν, εκτός αυτών που προβλέπονται για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, και οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη φύτευσης νέων αμπέλων;