Εκτύπωση
PDF

23 Ιανουαρίου 2017

Προς έγκριση η οδηγία που απαγορεύει την χρηματοδότηση των Αδειών Φύτευσης

Με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2016, εισάγεται για συζήτηση στην Διαχειριστική Επιτροπή Οίνου που θα συνεδριάσει στις 24 Ιανουαρίου 2017 στις Βρυξέλλες,

το κείμενο εργασίας των κατευθυντήριων οδηγιών (Guidelines) για την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1149 και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1150 της 15ης Απριλίου 2016, σχετικά με τα Προγράμματα Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

 

Στο κεφάλαιο 4 των κατευθυντήριων γραμμών (Οδηγίας) με τίτλο «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» και στην ενότητα «Επιλέξιμα κριτήρια» με υποενότητα 4.2.1 α) αναφέρεται : «Αδειοδότηση για νέες φυτεύσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 64 της Ενιαίας ΚΟΑ, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του μέτρου της αναδιάρθρωσης (σ.σ. επιδοτούμενες φυτεύσεις), το οποίο απαιτεί την προΰπαρξη ενός μη εγκαταλελειμμένου αμπελώνα».

Στη Διαχειριστική Επιτροπή Οίνου που συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τα αρμόδια τμήματα των υπουργείων Γεωργίας των Κρατών Μελών, μόνο η Ελλάδα έχει αντιδράσει επίσημα στην διάταξη αυτή, θέτοντας το θέμα χρηματοδότησης των νέων Αδειών Φύτευσης από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αμπελώνων, είτε στην εν λόγω Διαχειριστική Επιτροπή, είτε απευθείας στον Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

Ήδη η ΚΕΟΣΟΕ έχει κινηθεί διευρύνοντας τη βάση κοινοποίησης του θέματος με κατάθεση ερώτησης του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινητοποιεί το Διεθνές Γραφείο Αμπέλου και Οίνου (OIV), καθώς και Έλληνες βουλευτές.

Να σημειωθεί ότι στον πρόλογο των κατευθυντήριων γραμμών αναφέρεται ότι οι οδηγίες έχουν ως στόχο την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη. Παρέχεται (η Οδηγία) μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και το περιεχόμενό της δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τη διαβούλευση με τις ισχύουσες νομικές πηγές ή την απαραίτητη συμβουλή του νομικού συμβούλου, κατά περίπτωση. Ούτε η Επιτροπή ούτε οποιοδήποτε πρόσωπο που ενεργεί εξ ονόματός της μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη χρήση αυτών των σημειώσεων καθοδήγησης, ούτε μπορούν να θεωρηθούν ως δεσμευτική ερμηνεία της νομοθεσίας. Μια τέτοια ερμηνεία μπορεί να γίνει μόνο από τα εθνικά δικαστήρια και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πατήστε ΕΔΩ για το κείμενο εργασίας των Guidelines

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 136 επισκέπτες συνδεδεμένους