Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Φεβρουαρίου 2017

Δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Οίνου ζητά από την Commission η Copa-Cogeca

Με απόφαση της στη συνεδρίαση της 24/1/2017 της ομάδας Οίνος της Copa-Cogeca στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΟΣΟΕ, ζητά μέσω επιστολής του Γενικού της Γραμματέα Pekka Personen προς το Γενικό Διευθυντή R. Moegele τη δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Οίνου. Ακολουθεί η επιστολή του Γενικού της Γραμματέα της Copa-Cogeca:

 

Αξιότιμε κύριε Moegele,

Οι ευρωπαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την Επιτροπή για τη συμπερίληψη του αμπελοοινικού τομέα στο πρόγραμμα της ΕΕ “Agricultural Outlook” τον Δεκέμβριο του 2016, παρά το γεγονός ότι μία από τις λίγες σταθερές γεωργικές αγορές, όπως ο αμπελοοινικός τομέας δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή και υποστήριξη. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ο αμπελοοινικός τομέας είναι μια αξιόπιστη πηγή κερδοφορίας του ευρωπαϊκού εμπορίου και ότι, συνεπώς, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και για την ενίσχυση του brand της ΕΕ.

Έχει καταστεί προφανές ότι δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία για την αγορά οίνου και ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος του οίνου δεν έχει καίριο ένα εργαλείο για τη συνεχή επιτυχή απόδοσή του και την ομαλή του ανάπτυξη: ένα παρατηρητήριο αγοράς. Ο στόχος αυτού του μηχανισμού θα είναι να βοηθήσει τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς κρασιού και να παρέχουν έτσι το επιθυμητό επίπεδο των αναγκαίων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Η σημαντική ζήτηση από διάφορους γεωργικούς τομείς για περισσότερες πληροφορίες για την αγορά οδήγησε στη δημιουργία διαφόρων παρατηρητηρίων της αγοράς, όπως στο βόειο κρέας, στο γάλα και στην αγορά σιτηρών. Ο αμπελοοινικός τομέας έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου αγοράς οίνου για πολλά χρόνια και θεωρεί ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση δεν είναι δικαιολογημένη για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αβεβαιότητας στην αγορά.

Οι στόχοι του παρατηρητηρίου αγοράς οίνου θα είναι να παράσχουν μακροπρόθεσμη γνώση της αγοράς για τις πολυετείς καλλιέργειες, ώστε να σχεδιαστεί η παραγωγή και το εμπόριο, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αγορά, καθώς επίσης και η δημιουργία μηχανισμού προσομοίωσης τιμών και έγκαιρων προειδοποιήσεων για την αντιμετώπιση αστάθειας, εκτός των άλλων, στην αγορά. Αυτό θα επιτρέψει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να έχουν πρόσβαση στη διασταυρούμενη ανάλυση των αποτελεσμάτων, να εντοπίσουν τις προκλήσεις και να επιλέξουν μια σειρά από κριτήρια για την πρόβλεψη των κρίσεων, όπως κρίσεις που προκαλούνται από ακραίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ως εκ τούτου, οι Copa και Cogeca σας καλούν να δημιουργήσετε ένα ευρωπαϊκό παρατηρητήριο αγοράς οίνου, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλους τους οικονομικούς παράγοντες, προκειμένου να προτείνει λύσεις για τις ανάγκες που αναφέρονται παραπάνω, αφού εντοπίσει τις καλύτερες επιλογές στο πεδίο εφαρμογής και τη μεθοδολογία του παρατηρητηρίου.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 718 επισκέπτες συνδεδεμένους