Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Φεβρουαρίου 2017

Η μεγαλύτερη διαρθρωτική αδυναμία του ελληνικού αμπελώνα, ο κατακερματισμός του

Με βασικό στόχο την διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης, ως πρώτο στάδιο για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ελληνικής αμπελουργίας, η ΚΕΟΣΟΕ αναλύει,

συνθέτει και επεξεργάζεται τα διαθέσιμα στοιχεία του Αμπελουργικού Μητρώου για τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις με την επίγνωση ότι τα στοιχεία αυτά υπόκεινται σε αναγκαίες επικαιροποιήσεις από τους αμπελουργούς, απαιτούνται ταυτοποιήσεις ως προς το περιεχόμενο δηλωθέντων στοιχείων (κυρίως ως προς τις ποικιλίες), αλλά και οφείλουν να ταυτίζονται με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ που υποβάλλουν οι ίδιοι παραγωγοί.

Παρά τις παραπάνω αδυναμίες το Αμπελουργικό Μητρώο είναι το μοναδικό διαθέσιμο εργαλείο σήμερα, προκειμένου μέσω αναλυτικών μεθόδων να καταδειχθούν τα αδύνατα διαρθρωτικά κατά πρώτον σημεία, η ανάδειξη των οποίων θα επιτρέπει μέσω θεσμικών αλλαγών την αντιμετώπισή τους.

Από την ανάλυση των στοιχείων ανά περιφέρεια και σε σύνολο χώρας, αβίαστα εξάγεται το συμπέρασμα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, η οποία κατά πρώτον οφείλεται στην ανομοιογενή διασπορά ανά περιφέρεια και στο μικρό τους μέγεθος.

Έτσι όπως εμφαίνεται στον παρατιθέμενο πίνακα, 155.660 αμπελοκαλλιεργητές οινοσταφύλων στην Ελλάδα, καλλιεργούν 614.450 στρέμματα με μέσο μέγεθος ανά παραγωγό τα 3,95 στρέμματα. Η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων παράγει μια απογοητευτική εικόνα η οποία επηρεάζει ευθέως την βιωσιμότητα και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, αφού:

Μέχρι και 5 στρέμματα διαθέτουν αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν το 82,52% των παραγωγών και αντιπροσωπεύουν το 36,10% των εκτάσεων.

Μέχρι και 10 στρέμματα διαθέτουν αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν το 92,18% των παραγωγών και αντιπροσωπεύουν το 53,79% των εκτάσεων.

Μέχρι και 15 στρέμματα διαθέτουν αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν το 95,54% των παραγωγών και αντιπροσωπεύουν το 64,32% των εκτάσεων.

Μέχρι και 20 στρέμματα διαθέτουν αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν το 97,21% των παραγωγών που αντιπροσωπεύουν το 71,66% των εκτάσεων.

Εάν υποτεθεί ότι το όριο των 20 στρεμμάτων και άνω είναι ένα κατώφλι βιωσιμότητας (πολλοί θεωρούν ότι το νεκρό σημείο υπολογίζεται πάνω από τα 30 στρέμματα για την Ηπειρωτική Ελλάδα), τότε οι βιώσιμες τουλάχιστον ως προς το μέγεθος αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, με τις σημερινές τιμές σταφυλιών που διαμορφώνουν το αμπελουργικό εισόδημα είναι κάτω του 30%.

Η αντιμετώπιση αυτής της διαρθρωτικής αδυναμίας, η οποία θα συνεχίζει να επιδεινώνεται εάν δεν μεταβληθεί το κληρονομικό δίκαιο στη χώρα μας, που αφορά τη διαδοχή και μεταβίβαση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κατά το πρότυπο των προηγμένων γεωργικά χωρών (Γαλλία), αντιμετωπίζεται μόνο μέσω της ένταξης των αμπελουργών σε συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί και οι Οργανώσεις Παραγωγών, είτε υπό τους συνεταιρισμούς, είτε ανεξαρτήτων από αυτούς.

Ανάλογη αλλά διαφοροποιημένη είναι η εικόνα της διαστρωμάτωσης των εκτάσεων οινοποιήσιμων σταφυλιών ανά παραγωγό με αύξουσα (από το μεγαλύτερο στο μικρότερο) κατάταξη, ανά περιφέρεια είναι η ακόλουθη:

Περιφέρεια

Μέση έκταση ανά παραγωγό σε στρέμματα

1. Αττική

8,28

2. Κεντρική Μακεδονία

5,6

3. Πελοπόννησος

5,19

4. Αν. Μακ-Θράκης

5,05

5. Θεσσαλία

4,93

6. Ν. Αιγαίο

4,91

7. Στ. Ελλάδα

4,68

8. Δ. Ελλάδα

4,24

9. Β. Αιγαίο

3,61

10. Δ. Μακεδονία

3,13

11. Ιόνια Νησιά

2,74

12. Κρήτη

2,12

13. Ήπειρος

1,30

 

Η διαστρωμάτωση των εκτάσεων ανά περιφέρεια σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την ΚΕΟΣΟΕ, ακολουθεί το γενικό κανόνα του επίπεδου χώρας με διαφοροποιήσεις ανά περιφέρειες επιδεινούμενες ανάλογα με το μέσο όρο των εκτάσεων ανά παραγωγό. Μια ακραία, ενδεικτική όμως τιμή παρουσιάζεται στην περιφέρεια της Ηπείρου, όπου μέχρι 3 στρέμματα κατέχει το 91,84% και αφορά το 54,62% των εκτάσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 396 επισκέπτες συνδεδεμένους