Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Μαΐου 2017

Συνάντηση ΚΕΟΣΟΕ με υφυπουργό Οικονομικών κα Κ. Παπανάτσιου, δέσμευση για εξέταση του ΕΦΚ στο κρασί μετά τη συμφωνία

Συνάντηση κλιμακίου της ΚΕΟΣΟΕ ,με την υφυπουργό Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου και στελέχη του υπουργείου, πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2017, στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο κλιμάκιο της ΚΕΟΣΟΕ συμμετείχαν οι κ.κ. Χ. Μάρκου  (Πρόεδρος) Α. Ραψανιώτης (Αντιπρόεδρος) Π. Κορδοπάτης (Διευθυντής) η κα Α. Μητροπούλου (Νομικός Σύμβουλος), η κα Ε. Χρυσικοπούλου (Νομικός Σύμβουλος), ενώ κατόπιν αιτήματος της ΚΕΟΣΟΕ παρευρέθη και ο κ. Σ. Αραχωβίτης Συντονιστής Ε.Π.Ε.Κ.Ε. (Επιτροπή Παρακολούθησης Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου) Αγροτικής Ανάπτυξης του  ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

Η προγραμματισμένη ατζέντα συζήτησης με την υφυπουργό αφορούσε τα παρακάτω  θέματα, πλην όμως συζητήθηκαν και θέματα εκτός ατζέντας.

 

ΕΦΚ στο κρασί

Η ΚΕΟΣΟΕ έθεσε επιτακτικά το θέμα επείγουσας ανάγκης  επαναφοράς του Ε.Φ.Κ. στο κρασί στο μηδενικό συντελεστή με βάση το συνημμένο έγγραφο (1), επισημαίνοντας την δέσμευση του πρωθυπουργού για επανεξέταση του φόρου, που ανακοίνωσε στις 19 Ιανουαρίου 2017 στο ελληνικό κοινοβούλιο, τις επιπτώσεις του ΕΦΚ στους συνεταιρισμούς και την μειωμένη αποδοτικότητα του συνόλου των Δημοσίων Εσόδων εξαιτίας του φόρου.

Η υφυπουργός δήλωσε ότι έχει λάβει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων (τα οποία ήδη μελετώνται) με προοπτική μηδενισμού του συντελεστή, γεγονός που χρονικά θα εξετασθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας που θα επέλθει με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης από τους δανειστές.

Μετά από πίεση της ΚΕΟΣΟΕ, η υφυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι θεωρεί  χρονικό σημείο κατά το οποίο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το θέμα αυτό, τον ερχόμενο Αύγουστο.

 

Φορολογική μεταχείριση Αποθεματικών που σχηματίσθηκαν από πλεονάσματα συνεταιρισμών

Ετέθη υπ΄όψιν της υφυπουργού, ότι έχει καθυστερήσει η εφαρμογή των διατάξεων των ειδικών συνεταιριστικών νόμων (ν,2810/00, ν.4015/11 και ν.4384/16) που κατισχύουν έναντι της γενικής φορολογικής νομοθεσίας (ν. 2238/94 και ν.4172/2013) και ζητήθηκε η έκδοση απόφασης για την εξαίρεση των Αγροτικών Συνεταιρισμών, από την φορολόγηση των αφορολογήτων αποθεματικών με βάση την παρ. 12 του άρθρου 72 του ω. 4172/2013.

Η υφυπουργός συμφώνησε με την επιχειρηματολογία της ΚΕΟΣΟΕ, πλην όμως δήλωσε (ορθά) ότι το θέμα έκδοσης απόφασης αφορά τον Γ.Γ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) κ. Γ. Πιτσιλή, στον οποίο θα διαβιβάσει σχετικό σημείωμα, με την επισήμανση προς την ΚΕΟΣΟΕ, ότι υπερκείμενη αρχή της Α.Α.Δ.Ε. είναι πλέον η τρόικα (από 1.1.2017) και όχι το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από διαβούλευση για το θέμα αυτό, συμφωνήθηκε να διερευνηθεί επίσης εάν το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο να θέσει το θέμα απευθείας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε το τελευταίο να προβεί σε σχετική γνωμοδότηση, διαφορετικά αίτημα για γνωμοδότηση από το ΝΣΚ θα πρέπει να υποβάλλει η ΑΑΔΕ.

 

Αποστάγματα Αμπελοοινικής Προέλευσης (Α.Α.Π)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε η υφυπουργός, για τις απόψεις της ΚΕΟΣΟΕ σχετικά με το καθεστώς, την κατάσταση αγοράς των Α.Α.Π. (τσίπουρο, τσικουδιά κ.α.) και την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ισχύον φορολογικό καθεστώς στα προϊόντα αυτά.

Η ΚΕΟΣΟΕ έθεσε υπόψιν της υπουργού την σημασία των Α.Α.Π. για την αμπελοκαλλιέργεια και το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών στην χώρας μας, επισημαίνοντας την ανάγκη εξορθολογισμού των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας και των δύο καθεστώτων (οργανωμένα αποσταγματοποιεία, διήμεροι μικροί παραγωγοί).

Μετά από διαβούλευση στο θέμα αυτό συμφωνήθηκαν:

  • Η οριστικοποίηση της ελληνικής θέσης για το θέμα της φορολογίας των Α.Α.Π. να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναθεώρησης του ισχύοντα  ΚΑΝ (ΕΚ) 110/09, αναθεώρηση στην οποία θα επιδιωχθεί η διάκριση των αλκοολούχων ποτών και των Αποσταγμάτων
  • Η επιδίωξη θέσπισης ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τα Αποστάγματα
  • Η συσχέτιση της επικείμενης αναθεώρησης της νομοθεσίας με την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στη συνέχεια με βάση το υπόμνημα θέσεων της ΚΕΟΣΟΕ συζητήθηκαν οι προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ για τροποποίηση της υφιστάμενης εθνικής νομοθεσίας στην κατεύθυνση εξορθολογισμού των όρων παραγωγής και εμπορίας των Α.Α.Π. Πολλές από τις εμπεριεχόμενες προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ, αναπτύχθηκαν διεξοδικά και έτυχαν της αποδοχής της υφυπουργού.

 

Άλλα Θέματα

Φορολογικό καθεστώς αγορών

Η υφυπουργός έθεσε υπόψιν της ΚΕΟΣΟΕ την πρόθεση της ,να θεσμοθετηθούν διατάξεις που θα αναγνωρίζουν πρόσθετες δαπάνες ή θα μειώνουν το δηλούμενο εισόδημα των αγροτών, ώστε να προκύπτει μικρότερη φορολογητέα ύλη.

Η ΚΕΟΣΟΕ, εκτός του ότι δεσμεύθηκε να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις, έθεσε το θέμα της αναγνώρισης της προσωπικής εργασίας των αγροτών, ως τεκμαρτής δαπάνης η οποία θα αυξάνει τα λογιστικά έξοδα της αγροτικής δραστηριότητας. Για το θέμα αυτό υπήρξε αντίλογος, βάσει του οποίου το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι θα έπρεπε ταυτόχρονα να αναγνωρίσει ως τεκμαρτή δαπάνη την εργασία του συνόλου των επαγγελματιών, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ( ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, κλπ).

 

Συνταξιοδοτικό αγροτών

Η ΚΕΟΣΟΕ έθεσε το θέμα του κινδύνου περικοπής συντάξεων κατά 60% στους συνταξιούχους Ασφαλιστικών Ταμείων εκτός Ο.Γ.Α., όταν οι τελευταίοι, ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Για το θέμα αυτό είχε ενημερώσει γραπτώς τον κ. Σταύρο Αραχωβίτη (βουλευτή Λακωνίας) υπεύθυνο συντονιστή Ε.Π.Ε.Κ.Ε., εν όψει της συνάντησης του στις 27/4, με την υπουργό εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου.

Ο κ. Στ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε στην ΚΕΟΣΟΕ επί του θέματος ότι ελήφθη η εξής απόφαση:

«για τους συνταξιοδοτημένους όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων πριν την 1.1.2017, ουδεμία περικοπή θα υπάρξει στην σύνταξη τους εφόσον αυτοί μετά την συνταξιοδότησή τους ,ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Για τους συνταξιοδοτούμενους όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων πλην Ο.Γ.Α. μετά την 1.1.2017 θα υπάρξει περικοπή συντάξεων εφόσον αυτοί ασκούν αγροτική δραστηριότητα και η δραστηριότητα αυτή παρουσιάζει καθαρά κέρδη.

Αιτιολογώντας την απόφαση  αυτή ο κ. Στ. Αραχωβίτης, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι  με την διάταξη αυτή να παρέχεται κίνητρο μεταβίβασης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε απασχολούμενους ενεργούς αγρότες και ότι η αφαίρεση αυτής της πρόνοιας (περικοπής σύνταξης) θα δημιουργήσει καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ασκούντων αγροτική δραστηριότητα που δεν είναι συνταξιοδοτημένοι και των αντίστοιχων που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 396 επισκέπτες συνδεδεμένους