Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Μαΐου 2017

Αύξηση κατά 66% στις εξαγωγές κρασιών προς τον Καναδά, αλλά και πρόβλημα σταθερής τροφοδοσίας ,διαπιστώνει το γραφείο ΟΕΥ στο Τορόντο

Αύξηση στις εξαγωγές ελληνικού κρασιού προς τον Καναδά της τάξεως του 66%, παρατηρείται από το 2010 μέχρι σήμερα και η τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και να αυξηθεί.

Αυτό επισημαίνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τορόντο με αφορμή τις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) στον αμπελοοινικό τομέα, που υλοποιεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) για επαγγελματίες του οινικού κλάδου, αλλά και για το καταναλωτικό κοινό, σε Μόντρεαλ, Τορόντο, Νέα Υόρκη, Σικάγο και Χιούστον.

Σαράντα ένα Ελληνικά οινοποιεία με τουλάχιστον τρεις ετικέτες το καθένα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις οινογνωσίας στη Βόρεια Αμερική, με εκδηλώσεις φέτος σε πέντε πόλεις: στο Μόντρεαλ (2 Μαΐου), το Τορόντο (4 Μαΐου) και συνεχίζονται τη Νέα Υόρκη (9 Μαΐου), το Σικάγο (11 Μαΐου) και το Χιούστον (16 Μαΐου).

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν οι επισκέπτες δοκίμασαν περισσότερα από 120 κρασιά, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη παρουσία στην αγορά του Καναδά και είναι άμεσα διαθέσιμα στο καταναλωτικό κοινό, ενώ άλλα αναζητούν τοπικό αντιπρόσωπο και διανομέα.

Οι εκδηλώσεις στο Τορόντο αποτελούσαν στην ουσία τρεις διακριτές εκδηλώσεις, οι δύο πρώτες εκ των οποίων απευθυνόταν σε επαγγελματικό μόνο κοινό και εκπροσώπους του τύπου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ανοικτή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό εκδήλωση, με συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής και κατάλληλα ελληνικά και διεθνή εδέσματα.

Στις εκδηλώσεις για επαγγελματίες του χώρου προηγήθηκε σεμινάριο οινογνωσίας από τον πρώτο Καναδό Master Sommelier, John Szabo, ο οποίος διακρίνεται για τις γνώσεις και την αγάπη του στο ελληνικό κρασί.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του γραφείου ΟΕΥ: "στον απόηχο των εκδηλώσεων, το γραφείο μας δέχθηκε θετικά σχόλια για την ποιότητα των ελληνικών οίνων και την αρτιότητα της οργάνωσης των εκδηλώσεων. Από τις ίδιες πηγές εκφράστηκε, όμως, για μια ακόμη φορά ο προβληματισμός για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά κρασιά (κυρίως τα ανωτέρας ποιότητας - vintages) στην αγορά του Καναδά και κυρίως τη δυσκολία εντοπισμού από τους καταναλωτές στα ράφια των καταστημάτων του κρατικού μονοπωλίου (LCBO) και τη μη σταθερή τροφοδότηση της αγοράς με συγκεκριμένα προϊόντα. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι, ενώ για παράδειγμα στο κατάστημα του μονοπωλίου στην ελληνική συνοικία Danforthπου λειτουργεί ως πιλοτικό κατάστημα για τα ελληνικά κρασιά, υπάρχει μια ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία ετικετών κρασιού και άλλων ελληνικών ποτών, σε άλλα, ιδίως περιφερειακά καταστήματα του LCBO,μετά από μεγάλη έρευνα ανακαλύπτει κανείς μια-δυο ελληνικές ετικέτες, χωρίς καν ιδιαίτερη σήμανση για τη χώρα προέλευσης. Βήματα βελτίωσης φυσικά γίνονται διαρκώς, η δε κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά με τη δυνατότητα αγορών μέσω διαδικτύου, είναι όμως αναμφισβήτητο ότι η περαιτέρω εξάπλωση του ελληνικού κρασιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα σταθερής τροφοδότησης της αγοράς με ποικιλία σχετικών προϊόντων.

Περαιτέρω εκτίμηση του γραφείου μας είναι ότι εκδηλώσεις σαν και αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού στην αγορά του Καναδά, η οποία παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες λόγω του τοπικού καθεστώτος μονοπωλίου. Τα οφέλη από αυτές, όπως και πολλές άλλες πρωτοβουλίες όπως οι ελληνικές συμμετοχές σε εμπορικές εκθέσεις τροφίμων και ποτών (π.χ. GourmetFood&WineExpo, SialCanada, CRFA Show) γίνονται ήδη αισθητά, ενώ θεωρούμε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω διείσδυση ελληνικού κρασιού στην τοπική αγορά. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών είχαμε και φέτος αύξηση στις εξαγωγές κρασιού κατά 7,5%, η οποία συνεχίζει την ήδη υπάρχουσα σταθερή αυξητική τάση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα παρατηρείται αύξηση στις εξαγωγές ελληνικού κρασιού προς τον Καναδά της τάξεως του 66%, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και να αυξηθεί. Η ανάγκη συντονισμού και εντατικοποίησης των προσπαθειών δυναμικής προώθησης ποιοτικών τροφίμων και ποτών στον Καναδά καθίσταται σήμερα ακόμα πιο κρίσιμη ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από τη CETA με τη θέση της σε ισχύ.

Με στόχο την άντληση των μεγαλύτερων δυνατών οφελών από την CETA, προτείνεται η ανάληψη συγκεκριμένων και μακροπρόθεσμων δράσεων προώθησης του κρασιού αλλά και ευρύτερα των ελληνικών τροφίμων στον Καναδά, βάσει ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου και κύκλου εκδηλώσεων προβολής και προώθησης ελληνικών προϊόντων, ο οποίος να περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής, τη προβολή της ελληνικής γαστρονομίας σε ελληνικά εστιατόρια και τη συνεργασία με τοπικές υπεραγορές τροφίμων για την προβολή των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ - ΠΓΕ. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να διευκολύνουν την επαφή των καναδών καταναλωτών με τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 115 επισκέπτες συνδεδεμένους