Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

Αθήνα 29 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Δυναμικό “παρόν” του ελληνικού κρασιού στη Β. Αμερική

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες το road show των ελλήνων οινοπαραγωγών στη Βόρειο Αμερική που διοργανώθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.

Από 2 έως 16 Μαΐου έλαβαν χώρα συνολικά 10 γευστικές δοκιμές και εκπαιδευτικά workshops με μεγάλη λίστα αναμονής για το ελληνικό κρασί στα οποία παραβρέθηκαν περίπου 2.000 επαγγελματίες και οινόφιλοι καταναλωτές στις αγορές του Μόντρεαλ, Τορόντο, Νέας Υόρκης, Σικάγο και Χιούστον.

Δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν Masters sommeliers, Masters of wine, δημοσιογράφοι γνωστών ΜΜΕ και πλήθος αγοραστών δικτύων εισαγωγής και διανομής οίνων, εστιατορίων, ξενοδοχείων και άλλων σημείων λιανικής (κάβες κλπ). Παραβρέθηκαν επίσης οι αγοραστές οίνων των δύο μονοπωλίων διακίνησης αλκοολούχων, του SAQ στο Quebec και του LCBO στο Οντάριο, καθώς και ο Πρόεδρος του LCBO.

Η προσέλευση μεγάλου αριθμού σημαντικών επαγγελματιών της οινικής αγοράς της Βορείου Αμερικής αλλά και η άμεση εξάντληση των εισιτήριων για τις καταναλωτικές εκδηλώσεις φανερώνουν τη μεγάλη αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κρασιού στη Βόρειο Αμερική, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη σημαντική αύξηση των πωλήσεών του, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η αύξηση της αξίας των εξαγωγών ελληνικού κρασιού στη Βόρεια Αμερική την τελευταία 5ετία έχει ξεπεράσει το 70%.

 

Ειδικότερα:

Στις 2 Μαΐου έλαβε χώρα γευστική δοκιμή για περίπου 300 επαγγελματίες της οινικής αγοράς του Μόντρεαλ στο Science Center. Αμέσως μετά τη γευστική δοκιμή διοργανώθηκε ειδικό εκπαιδευτικό workshop για το ελληνικό κρασί σε συνδυασμό με διαφορετικά εδέσματα για τους υπαλλήλους στα καταστήματα του SAQ από την κορυφαία οινοχόο και δημοσιογράφο Veronique Rivest (top οινοχόο της Β.& Ν Αμερικής για το 2012 και δεύτερη στον κόσμο). Στις εκδηλώσεις του Μόντρεαλ παραβρέθηκαν περισσότεροι από 50 υπάλληλοι του SAQ καθώς και ο αγοραστής των ελληνικών κρασιών από το SAQ ενώ εντύπωση έκανε το ενδιαφέρον αρκετών Καναδικών εταιρειών διανομής να προσθέσουν ελληνικά κρασιά στο χαρτοφυλάκιό τους.

Στις 4 Μαΐου, στο εντυπωσιακό Royal Ontario Museum, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό workshop για δημοσιογράφους και επαγγελματίες της οινικής αγοράς του Τορόντο από τον Master Sommelier και οινοδημοσιογράφο κ. John Szabo. Το ενδιαφέρον των επαγγελματιών στο Τορόντο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μόλις 70 κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση ενώ υπήρχε μία λίστα αναμονής 150 ατόμων!

Αμέσως μετά το workshop ακολούθησε γευστική δοκιμή για επαγγελματίες της οινικής αγοράς του Οντάριο. Με την παρουσία τους τίμησαν το ελληνικό κρασί ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος και υπεύθυνη πωλήσεων του LCBO. Παραβρέθηκαν επίσης η διευθύντρια του General List και ο κύριος αγοραστής των ελληνικών κρασιών του LCBO. Ακολούθησε καταναλωτική εκδήλωση η οποία έγινε sold out σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Μπορούμε στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 700 επαγγελματίες και οινόφιλοι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά κρασιά στην εκδήλωση της ΕΔΟΑΟ.

Στις 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια γευστική δοκιμή του ελληνικού κρασιού στην αγορά της Νέας Υόρκης στο City Winery στην οποία παραβρέθηκαν περισσότερα από 700 άτομα. Στη γευστική δοκιμή παραβρέθηκαν κορυφαίοι δημοσιογράφοι και beverage directors καθώς και σημαντικός αριθμός Αμερικανικών δικτύων εισαγωγής που ενδιαφέρονται να προσθέσουν ελληνικά κρασιά στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ακολούθησε άλλη μία sold out εκδήλωση για καταναλωτές, τα έσοδα της οποίας επίσης θα διατεθούν στην φιλανθρωπική οργάνωση Μπορούμε. Κατά τη διάρκεια της καταναλωτικής εκδήλωσης και για τον επόμενο μήνα όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν αγαπημένες ετικέτες των ελληνικών οινοποιείων που συμμετείχαν στο road show και βρίσκονται σε διανομή στη Νέα Υόρκη από την B&S Zeeman Wine & Spirits.

Στις 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή για περίπου 150 επαγγελματίες της οινικής αγοράς του Σικάγο οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ από 40 ελληνικά οινοποιεία. Στην γευστική δοκιμή παραβρέθηκαν εταιρείες εισαγωγής και διανομής οίνων, αγοραστές εστιατορίων και σημείων λιανικής της τοπικής αγοράς καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών λιανικής, δημοσιογράφοι και bloggers.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στις 16 Μαΐου με ένα εκπαιδευτικό workshop στην ανερχόμενη για το ελληνικό κρασί οινική αγορά του Χιούστον στο Τέξας με ομιλητές τους κ.κ. James Tidwel, Master Sommelier και συνιδρυτή του TEXSOM, Peter Weltman οινοχόο και Σοφία Πέρπερα, διευθύντρια του Γραφείου Οίνου Βορείου Αμερικής. Ακολούθησε γευστική δοκιμή για περίπου 100 επαγγελματίες της οινικής αγορά του Χιούστον. Αξίζει να αναφερθεί η σημαντική παρουσία Master Sommeliers στην εκδήλωση καθώς και σημαντικών αμερικανικών εταιρειών διανομής καθώς και beverage directors εστιατορίων της ευρύτερης περιοχής.

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 488 επισκέπτες συνδεδεμένους