Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Ιουνίου 2017

23 περιοχές παραγωγής κρασιών πρωταγωνιστούν για την παγκόσμια προστασία των ονομασιών προέλευσης

Εργαλείο άσκησης πίεσης αρχικά (lobbying) σχετικά με τη διαχείριση των επεκτάσεων του Διαδικτύου «.vin» και «.wine» η συμμαχία Wine Origins ανακοίνωσε στην Vinexpo την είσοδο των περιοχών παραγωγής οίνων της British Columbia από τον Καναδά, και της McLaren Vale από το Τέξας.

Το Τέξας διαθέτει έναν αμπελώνα 1200 εκταρίων που παράγει κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια λίτρα κρασιού ετησίως, καθιστώντας τον πέμπτη περιοχή παραγωγής κρασιών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι υπάρχουν οκτώ ονομασίες κρασιού προέλευσης στο Τέξας που σκοπεύουν να προστατεύσουν. «Για την προώθηση των κρασιών μας, πιστεύουμε ότι η πραγματική προέλευση παραγωγής των σταφυλιών και οινοποίησης πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς στην ετικέτα» εξηγεί ο οινοποιός Carl Money, ιδρυτικό μέλος συλλόγου οινοποιών του Τέξας, δήλωση που ταυτίζει την αμερικάνικη αντίληψη για τις ονομασίες, με αυτήν της ΕΕ.

Μαζί με τους Αυστραλούς ομολόγούς του της McLaren Vale (Αυστραλία) και της British Columbia (Καναδάς), υπέγραψαν στις 19 Ιουνίου στη Vinexpo «Δήλωση Προστασίας της προέλευσης οίνων». «Οι οίνοι της McLaren Vale παράγονται σε συγκεκριμένο μικροκλίμα, όπως και οι οίνοι των άλλων μελών της συμμαχίας και δεν μπορεί να αναπαραχθούν πουθενά αλλού» δήλωσε η Jennifer Lynch, διευθύντρια του συλλόγου του αμπελώνα της Νότιας Αυστραλίας (7.400 εκτάρια με 9,2 εκατομμύρια λίτρα και 19 ονομασίες).

Με οκτώ μέλη το 2005, η συμμαχία αριθμεί τώρα είκοσι τρία σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων και τις Barossa, Burgundy, Chablis, Bordeaux, Champagne, Chianti, Napa Valley, Porto ...). Η επεκτεινόμενη αυτή συμμαχία βοηθά να ευαισθητοποιηθούν οι παγκόσμιες πολιτικές στα θέματα της προστασίας των γεωγραφικών προελεύσεων αναφέρει η Emma Swain, προηγούμενη πρόεδρος των αμπελοκαλλιεργητών της Napa Valley. Σε αυτό που δίνει έμφαση η κινητοποίηση της συμμαχίας είναι η χρήση των επεκτάσεων του Διαδικτύου «.vin» και «.wine» στην αγορά από την εταιρεία Donuts, από τις αρχές του 2016.

Παράλληλα με αυτές τις πιέσεις η Emma Swain αναφέρει, επίσης, ότι η συμμαχία σε ένδειξη καλής θέλησης τέσσερις περιοχές της Napa Valley μέλη της θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χρήση του όρου Porto, λόγω αυτής της εταιρικής σχέσης.

«Η Champagne είναι μια προέλευση, δεν είναι το στυλ του κρασιού. Σήμερα, η κλοπή ονομασιών προέλευσης συναντάται κυρίως στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βραζιλία έχει συμμορφωθεί και η Κίνα θα περιμένουμε να δώσει μαθήματα της ειλικρίνειας», δήλωσε ο Jean-Marie Barillère, συμπρόεδρος της της διεπαγγελματικής της Champagne. «Το κίνημά μας καθοδηγείται, ανταποκρινόμενο στη ζήτηση των καταναλωτών για διαφανή πληροφόρηση όσον αφορά την αυθεντικότητα και την προέλευση των τροφίμων», κατέληξε, με την ελπίδα ότι μελλοντικά μέλη θα προέρχονται από τη Νότια Αφρική, τη Χιλή και την νέα Ζηλανδία (συζητήσεις ξεκίνησαν προς αυτή την κατεύθυνση).

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1262 επισκέπτες συνδεδεμένους