24 Αυγούστου 2017
Η Ιταλία διαφαίνεται ότι θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, τo 2017
Πολύ νωρίς σε σχέση με την τελευταία δεκαετία, η συγκομιδή σταφυλιών, ανακοινώνεται μειωμένη στο σύνολο του ευρωπαϊκού αμπελώνα.
Για τρίτη συνεχή χρονιά, η πρωτιά στη συγκομιδή του 2017 να διασφαλίζεται για την Ιταλία. Η Γαλλία θα είναι στην τρίτη θέση, πίσω από την Ισπανία.
Πριν από 15 ημέρες, η συγκομιδή σταφυλιών του 2017 ξεκίνησε στον ευρωπαϊκό αμπελώνα, επιτρέποντας την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων. Όπως το 2015 και το 2016, η Ιταλία είναι σαφώς η πρώτη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο. Οι τελευταίες προβλέψεις εκτιμούν την παραγωγή μεταξύ 43,9 και 46,6 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, σύμφωνα με την Coldiretti (Ιταλική Συνομοσπονδία Αμπελοκαλλιεργητών). Αυτό σηματοδοτεί μια μείωση 10 έως 15% σε σύγκριση με την καλή συγκομιδή του 2016. Ο γαλλικός αμπελώνας θα καταταχθεί στην τρίτη θέση με 37,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή θα καταγράψει πτώση των αποδόσεών του κατά 17% σε σύγκριση με τη μικρή παραγωγή του 2016, σύμφωνα με το Τμήμα Στατιστικής του Υπουργείου Γεωργίας.
Ερχόμενη στη δεύτερη θέση, η Ισπανία αναμένει παραγωγή 38,3 εκατομμυρίων εκατολίτρων, μειωμένη κατά 12%, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης των συνεταιρισμών της Castilla-La Mancha.
Στην ιταλική ιστοσελίδα WineNews συγκρίνεται η ξηρασία του 2012 και του 2015 με το 2017, αφού οι ίδιες κλιματικές συνθήκες έπληξαν ταυτόχρονα τις κύριες χώρες παραγωγής στον κόσμο.
Στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι αποδόσεις υποφέρουν από το ακατάστατο κλίμα. Ο ήπιος χειμώνας οδήγησε σε πρόωρη έκπτυξη οφθαλμών, εν συνεχεία ακολούθησαν παγετοί με επακόλουθες ζημιές. Μετά από τοπικά επεισόδια χαλαζοπτώσεων, η ζέστη και η ξηρασία επηρεάζουν τον τρύγο. Στην Ιταλία, αναμένονται μειώσεις συγκομιδής κατά 30% στην Franciacorta, 20% στην Τοσκάνη ... Στη Γαλλία, η συγκομιδή είναι «ιστορικά χαμηλή, χαμηλότερη από αυτή του 1991, αφού επηρεάστηκε από σοβαρούς παγετούς» όπως ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας. Οι απώλειες των καλλιεργειών ανήλθε στο 50% στο Μπορντό, 30% στην Αλσατία, 30% στο Κονιάκ, 10% Νοτιοανατολικά. Η πρώτη αμπελουργική περιοχή της Ισπανίας, η αυτόνομη κοινότητα της Castilla-La Mancha εκτιμά ότι θα έχει απώλειες της τάξης του 11% των όγκων της το 2017 (με 21,5 εκατομμύρια hl).