Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Νοεμβρίου 2017

Η φυτοπροστασία των αμπελιών με drones, όνειρο ή πραγματικότητα;

Ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος στους απότομους αμπελώνες παραμένει πολύ περίπλοκος και επικίνδυνος για τους αμπελουργούς. Η άφιξη των αεροσκαφών και άλλων μίνι ελικοπτέρων αντιπροσωπεύει ένα νέο μονοπάτι.

Το πρώτο από αυτά, και ίσως το πιο προηγμένο, προέρχεται από μια ελβετική εταιρεία που ονομάζεται Agrofly. Ο Frédéric Hemmeler, διευθυντής της, εργάζεται εδώ και δύο χρόνια για την ανάπτυξη ενός drone «φροντίδας» για διαφορετικές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των αμπέλων. Με συνολικό βάρος 40 kg, είναι σε θέση να μεταφέρει 20 kg "ωφέλιμο φορτίο" και έχει χωρητικότητα 16 λίτρων προϊόντος. Οι μπαταρίες του, τέσσερις συσσωρευτές τύπου LiPo, επιτρέπουν διάρκεια πτήσης 20 έως 25 λεπτά. Το σκάφος πετά πάνω από τους αμπελώνες (1,50 μέτρο πάνω από το έδαφος), καθοδηγείται με την ακρίβεια εκατοστού GPS «Rtk» και ψεκάζει από ψηλά. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018, θα προστεθεί ένα εξάρτημα, κάτω από το μηχάνημα, ρυθμιζόμενο καθ 'ύψος το οποίο θα βρίσκεται έξω από τη ροή του αέρα, προκειμένου να ψεκάζονται τα πλαϊνά τμήματα του αμπελιού ώστε να προστατευθεί το σύνολο των σταφυλιών.

Με όγκο 100L / ha και ταχύτητα 12 km / h η παρέμβαση με drone διαρκεί περίπου 35 έως 40 λεπτά για 1 εκτάριο αμπελώνα, απαιτώντας αλλαγή των μπαταριών 2 με 3 φορές και γέμισμα 5 φορές το ελάχιστο της δεξαμενής. Στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος σε 45-60 λίτρα / εκτάριο, χάρη στην ακρίβεια της ρίψης και στην καλύτερη στόχευση.

Ο εξοπλισμός του δοκιμάστηκε με ψεκασμό στο Καντόνι του Valais το 2017, σε συνεργασία με τη Syngenta και το Agroscope of Changins, για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ποιότητα. Το drone θα πωλείται από το 2018, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017, η εταιρεία έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που της επέτρεψε να λειτουργεί με «πραγματικά» φυτοϋγειονομικά προϊόντα στην Ελβετία.

Άλλα drones αυτού του τύπου υπάρχουν αλλού, αλλά με μικρότερα πρότυπα, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από τις γαλλικές εταιρίες Flying eye και Agriload που χρησιμοποιούν Drone Volt, που μπορoύν να υποστηρίξουν μέχρι 20 κιλά βάρους και διαθέτουν ντεπόζιτο 12 λίτρων. Ψεκάζουν μέχρι 3 λίτρα προϊόντος ανά λεπτό, ώστε να μπορεί να καλυφθεί έκταση 1,8 εκταρίων σε 10 λεπτά (1 λίτρο / λεπτό), αλλά η αυτονομία του είναι 15 λεπτά. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί στα αμπέλια.

Άλλα υπάρχοντα αεροσκάφη που λειτουργούν ήδη στη γεωργία, διεθνώς, προσφέρονται κυρίως από κινέζους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αγοράς DGI. Το «Agras MG-1S» έχει χωρητικότητα 10 λίτρα προϊόντος, και έχει έναν αισθητήρα ροής και ραντάρ, που του επιτρέπει να ανιχνεύσει αλλαγές στο έδαφος, ώστε να ρυθμίζεται το ύψος του αναλόγως. Συνοδεύεται από ένα έξυπνο σύστημα προγραμματισμού λειτουργιών.

Οι δυνατότητες φυτοπροστατευτικών παρεμβάσεων μικρού όγκου και η ενεργειακή αυτονομία αυτών των drones παραμένουν χαμηλές, οπότε δεν ταιριάζουν στις μεγάλες εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας. Ο Stéphane Chaise, διευθυντής του domaine Schlumberger (Αλσατία), υποστηρίζει ότι "αυτός ο τύπος εργαλείων προορίζεται μάλλον για μικρά αμπελοτεμάχια". Για αυτόν, το μέλλον της φυτοπροστασίας από αέρος βρίσκεται μάλλον σε εργαλεία μεγαλύτερου μεγέθους και βάρους, μεγαλύτερα από 60 κιλά, όπως το μίνι ελικόπτερο που κυκλοφορεί στο εμπόριο από την ιαπωνική Yamaha. Τα δύο μοντέλα της, το "R-Max", αυτο-οδηγούμενο, και το "Fazer" λειτουργούν χάρη σε βενζινοκινητήρες. Το Fazer έχει ωφέλιμο φορτίο 24 κιλών, με δύο δεξαμενές των 12 λίτρων το καθένα. Η συσκευή αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται στον αμπελώνα της Napa Valley από το Πανεπιστήμιο του Davis (Καλιφόρνια) για τον περονόσπορο. Χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Κορέα, για την προστασία των καλλιεργειών.

 

Το ελικόπτερο R-Max Yamaha αποτελεί το αντικείμενο

των πειραμάτων στους αμπελώνες της Napa Valley.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1200 επισκέπτες συνδεδεμένους