Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Νοεμβρίου 2017

Οι Ιταλοί μπροστά στις συνέπειες της πιο δύσκολης συγκομιδής από το 1947

Οι Ιταλοί επιχειρηματίες θα πρέπει να κάνουν ταχυδακτυλουργικά αυτό το έτος για να ανταποκριθούν, έστω και μόνο στους σημερινούς πελάτες τους.

Η Ιταλία βιώνει την πιο συγκλονιστική πτώση της παραγωγής οίνου στην Ευρώπη. Ελαφρώς παραιτημένοι οι Ιταλοί καλωσόρισαν τους αγοραστές κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας έκθεσης για τους χύμα οίνους που ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ.

 

Αμφιβολίες από τώρα για το δυναμικό συγκομιδής το 2018

«Είμαι εδώ για να δω πώς οι αγοραστές θα αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά την πολύ περίπλοκη κατάσταση που βιώνουμε φέτος» ανέφερε εισαγωγικά, ο Δρ Luca Sabatini, διευθυντής εξαγωγών του συνεταιρισμού του Soave από την επαρχία της Βερόνα. "Για όσους δεν πιστεύουν σε αυτήν την πραγματικότητα, αυτή η Έκθεση πρέπει να είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι, πιθανώς για πρώτη φορά, η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά". Αποκαλώντας το 2017 «ως την πιο δύσκολη συγκομιδή από το 1947 στην Ιταλία», ανέφερε ότι η απώλεια της παραγωγής είναι κοντά στα 15 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ενώ η μείωση στην περιοχή του Soave είναι της τάξης του 25% έως 30%. Το συνεταιριστικό οινοποιείο, το οποίο παράγει σε ένα κανονική χρονιά 700.000 εκατόλιτρα, θα πρέπει να κάνει ταχυδακτυλουργικά για να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τους τακτικούς πελάτες του και η αναζήτηση νέων πελατών στην έκθεση θα καλύπτει την επόμενη συγκομιδή 2018/2019. Η έλλειψη νερού εξελίσσεται σε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα στην Ιταλία όπως και αλλού, προκαλώντας ήδη ερωτήματα σχετικά με το δυναμικό συγκομιδής του 2018: «Από ανώμαλη κατάσταση, η ξηρασία φαίνεται να έχει γίνει πλέον φυσιολογική τώρα». Για έναν αμπελώνα όπως αυτός του Soave, ο οποίος εκτείνεται κυρίως σε πλαγιές, οι δυνατότητες άρδευσης είναι μικρές.

 

Κανένας αμπελώνας στην Ιταλία δεν γλίτωσε

Προς το παρόν, το ερώτημα είναι μάλλον πώς θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των σημερινών πελατών. Οι Ιταλοί επιχειρηματίες που είναι παρόντες στην WBWE δηλώνουν μικρό ενδιαφέρον αγοράς κρασιών από το εξωτερικό, όταν οι Ισπανοί παραγωγοί τους προσκαλούν. Είναι αλήθεια ότι αυτό το έτος η τροφοδοσία δεν θα είναι διασφαλισμένη στην Ιταλία. "Πριν, μπορούσατε πάντα να βρείτε κρασιά σε όλο τον ιταλικό αμπελώνα, αλλά φέτος, η βενετσιάνικη παραγωγή έχει μειωθεί κατά 50% και ακόμη και στη Σικελία η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή", αναφέρει ο Luca Sabatini. Η κατάσταση επιβεβαιώνεται από τον Salvattore Vitale, εμπορικό διευθυντή της La Cantine La Vite μεγαλύτερο παραγωγό του Nero d'Avola στην Σικελία, με συνολική παραγωγή 180 000 εκατόλιτρα, σε ένα κανονικό έτος. "Η Σικελία ως σύνολο έχει χάσει το 30% της συγκομιδής της φέτος. Από την πλευρά μας κατορθώσαμε να περιορίσουμε την πτώση στο 25%, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν οινοποιοί που επιθυμούν να ενταχθούν στο οινοποιείο μας".

 

Οι τιμές διπλασιάστηκαν

Είναι επόμενο με τις απώλειες αυτές, οι επιπτώσεις στις τιμές να είναι γεγονός: «Η τιμή των generic οίνων διπλασιάστηκε φέτος», αναγνωρίζει ο Salvattore Vitale, για τον οποίο η αύξηση ήταν απαραίτητη: "Οι αμπελουργοί ήταν κακοπληρωμένοι στο παρελθόν" αναφέρει. Παραμένει να δούμε πώς οι αγοραστές θα χειριστούν αυτή την κατάσταση. "Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά στη Σικελία. Θα χρειαστούν τρεις μήνες για να βρεθεί μια αποδεκτή λύση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σικελίας. Κρίνοντας από την εμπειρία της La Cantine La Vite, υπάρχει μια καλή πιθανότητα, οι αγοραστές να μην έχουν άλλη επιλογή φέτος παρά να αποδεχθούν αυτές τις αυξήσεις των τιμών: "Συνήθως, το 80% των τα κρασιών μας πωλούνται τον Δεκέμβριο μετά τη συγκομιδή. Φέτος, τα πάντα πωλήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 230 επισκέπτες συνδεδεμένους