Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Νοεμβρίου 2017

Πολύτιμο εργαλείο προβολής η έκδοση του βιβλίου για το Ξινόμαυρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις του Φοίνικα» το βιβλίο της Σταυρούλας Κουράκου «Το Ξινόμαυρο. Η οινάμπελος της Κεντροδυτικής Μακεδονίας». Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης και στα αγγλικά, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ντούμα, με τίτλο  «Xinómavro. The wine-grape variety of Central-western Macedonia».

Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο και στους διαφόρους τύπους οίνου που παράγονται απ’ αυτή, ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες στα κύρια κέντρα καλλιέργειάς της, με αναφορές στην ιστορία τους και στην πολιτισμική κληρονομιά της σύγχρονης οινοπαραγωγής της Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

Με όχημα την ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο, μία από τις τέσσερεις ποικιλίες που έχουν αναγνωριστεί ως πρέσβεις της ελληνικής οινοπαραγωγής, η συγγραφέας, με γλαφυρό τρόπο, ταξιδεύει τον αναγνώστη στον Χώρο και τον Χρόνο της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, με πλήθος έγκυρων πληροφοριών και πλούσια εικονογράφηση.

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στις κύριες περιοχές καλλιέργειας του Ξινόμαυρου: Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Βελβεντό και Ραψάνη, στα οικοσυστήματά τους, στα ποικίλα στοιχεία σχετικά με τους νομοθετημένους τύπους οίνων που παράγονται στις περιοχές αυτές, στην ιστορία, τη λαογραφία, τους αρχαιολογικούς χώρους και γενικά στην προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς και της ιστορικότητας των αμπελοοινικών αυτών περιοχών στις οποίες η ποικιλία έχει από αιώνες επιβιώσει.

Οι ιστορικές αναφορές ξεκινούν από τον πολιτισμό της χώρας των Μακεδόνων βασιλέων: τα αντικείμενα του πότου των Βασιλικών τάφων, τη διονυσιακή λατρεία και τους αρχαίους αμπελώνες. Ενώ για την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στους νεότερους χρόνους, παρατίθενται μαρτυρίες γραπτών πηγών από τουρκικά αρχεία, εκθέσεις κυρίως Γάλλων προξένων, αρχεία διαφόρων Ευρωπαίων ηγεμόνων, καθώς και πληροφορίες περιηγητών και ιστοριογράφων. Έτσι ζωντανεύουν ο πλούτος του Βογατσικού με τους ονομαστούς πλανόδιους οικοδόμους, τα φημισμένα κρασιά της Σιάτιστας και τα κελάρια παλαίωσης των γλυκών κρασιών της, τα ιδιότυπα ξύλινα πατητήρια του βορειοελλαδικού χώρου, αλλά και η μετανάστευση  που έφερε τους Μακεδόνες μέχρι την Τρανσυλβανία, αμπελουργούς στους πρόποδες των Καρπαθίων, στην περιοχή του περίφημου γλυκού οίνου Τοκάι, τα καραβάνια και οι Έλληνες πραγματευτάδες που έφερναν τα ελληνικά προϊόντα και τα μακεδονίτικα κρασιά ως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα του Ευρωπαϊκού βορρά, καθιστώντας τα ελληνικά τη γλώσσα εμπορίου των Βαλκανίων.

Η ιστορική διαδρομή, πριν τη σύγχρονη εποχή, κλείνει με την ευεργετική παρουσία των προσφύγων, από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, που πολλοί από αυτούς ήταν φορείς αμπελουργικής παράδοσης, την οποία μεταφύτευσαν στην ήδη αμπελουργική Κεντροδυτική Μακεδονία που είχε αρχίσει να μαραζώνει λόγω της εξάπλωσης της φυλλοξήρας. Έμπειροι στον εμβολιασμό αντιφυλλοξηρικών υποκειμένων με γηγενείς ποικιλίες, τεχνική που δεν γνώριζαν οι ντόπιοι, οι πρόσφυγες συνετέλεσαν στην ανασύσταση των αμπελώνων.

Τέλος, ακολουθεί η βιωματική εξιστόρηση της σύγχρονης οινοπαραγωγής της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, αφού είναι αυτή η ίδια η συγγραφέας που συνέβαλε καθοριστικά στην αναγνώριση των ζωνών παραγωγής του Ξινόμαυρου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Η έκδοση του βιβλίου έχει σκοπό τη γενικότερη προβολή της ποικιλίας Ξινόμαυρο και του οινικού δυναμικού της κάθε περιοχής, και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο προβολής στα χέρια του παραγωγικού κόσμου, καθώς και την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Έλληνες και ξένοι καταναλωτές τον οινικό πλούτο της Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

 

 

Σελίδες: 228     Σχήμα: 21Χ28     Βιβλιοδεσία: πανόδετη     Τιμή: 30 ευρώ

http://www.e-legas.co/2017/11/blog-post.html

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 638 επισκέπτες συνδεδεμένους