Εκτύπωση
PDF

8 Ιανουαρίου 2018

Οι 6 τάσεις του 2018 για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη από το IWSR

Για το νέο έτος, το International Wine and Spirit Research ανακοίνωσε τις έξι προβλέψεις του, οι οποίες αποτελούν τις νέες κατευθύνσεις για την κατανάλωση και την παραγωγή αλκοολούχων ποτών.

Οι φυσαλίδες προστίθενται στα ήσυχα ποτά

Η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα για τη δημιουργία κοκτέιλ σε παραδοσιακά επίπεδα ποτά, θα γίνει μια ώριμη τάση για νέους πειραματισμούς.

 

Κατανάλωση με μέτρο στα υψηλόβαθμα ποτά

Καθώς η αναλογία των νέων που αποφεύγουν το αλκοόλ συνεχίζει να αυξάνεται, η επίδραση της γενιάς των μετριοπαθών καταναλωτών γίνεται αισθητή. Τα κοκτέιλ χαμηλής περιεκτικότητας οινοπνεύματος (ή shim) αντικαθιστούν το τζιν και τη βότκα με εναλλακτικά ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Τα tonics με sherry και porto κερδίζουν δημοτικότητα, καθώς και τα ενισχυμένα κρασιά ανακαλύπτονται από μια νεότερη γενιά.

 

Επίλυση της μείωσης των αποβλήτων

Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η διαχείριση αποβλήτων κυριαρχεί στη συζήτηση στον κλάδο των οινοπνευματωδών ποτών. Αλλά αυτή η ερώτηση προκαλεί ολοένα και περισσότερο συνομιλίες. Υπάρχουν προσπάθειες στους κλάδους ώστε να είναι περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητοι, η πίεση για τη μείωση των αποβλήτων αυξάνεται από τους καταναλωτές. Παραμένει στους παραγωγούς ποτών να βρουν νέες καινοτόμες λύσεις.

 

Η μόδα του αφιλτράριστου

Ενώ η διαύγεια θεωρήθηκε κάποτε ως βασικό σημάδι ποιότητας, οι ζυθοποιοί αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερο τις αφιλτράριστες μπίρες. Επικοινωνούν με προϊόντα που είναι πιο ανεπεξέργαστα, πρωτόγονα και αυθεντικά. Καθώς η μόδα αυτή καθοδηγείται από τους καταναλωτές, αναμένεται ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ποτών που περιέχουν αλκοόλ καταλαμβάνει τον "μη φιλτραρισμένο" χώρο. Ειδικά για τα οινοπνευματώδη ποτά,η τάση αυτή θα ενδυναμωθεί.

 

Οι νόμοι της έλξης από το χρώμα

Το 2017 κυριαρχούσε το χρώμα των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε, μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μόνιμα εξοπλισμένοι με μια κάμερα και ένα λογαριασμό Instagram, πιθανότατα δεν έχουν ζήσει ποτέ σε μια πιο οπτική κουλτούρα. Το 2017 απέδειξε μια διάσταση της δύναμης του χρώματος. Μπορεί να είναι μια επιπόλαιη λεπτομέρεια ή ένα σημαντικό σημείο, το χρώμα όμως θα κυριαρχήσει και το έτος 2018. Η ακριβής απόχρωση δεν είναι σημαντική. Αυτό που μετράει για ένα εμπορικό σήμα είναι να καταλάβουμε ότι το χρώμα μπορεί να είναι μια συντόμευση για την πρόσβαση στους καταναλωτές, αλλά θα είναι ακόμα πιο κρίσιμο για να επιτύχει μια επιχείρηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Οινοποίηση με κάνναβη

Ενώ η νομοθεσία για τη μαριχουάνα απέχει ανάμεσα στις διάφορες χώρες παγκόσμια αλλά και στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήδη διαμορφώνει τον κόσμο των ποτών. Τα αλκοολούχα που έχουν αρωματιστεί με κάνναβη δεν είναι νέα τάση, η πρόσφατη εξαγορά της καναδικής εταιρείας Canopy Growth από τον όμιλο Constellation είναι ένα σημάδι, ότι η τάση αυτή θα γίνει mainstream (επί του παρόντος οι πολιτείες του Κολοράντο, της Καλιφόρνια και της Νεβάδα έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα).

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 147 επισκέπτες συνδεδεμένους