Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

8 Ιανουαρίου 2018

Οι 6 τάσεις του 2018 για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη από το IWSR

Για το νέο έτος, το International Wine and Spirit Research ανακοίνωσε τις έξι προβλέψεις του, οι οποίες αποτελούν τις νέες κατευθύνσεις για την κατανάλωση και την παραγωγή αλκοολούχων ποτών.

Οι φυσαλίδες προστίθενται στα ήσυχα ποτά

Η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα για τη δημιουργία κοκτέιλ σε παραδοσιακά επίπεδα ποτά, θα γίνει μια ώριμη τάση για νέους πειραματισμούς.

 

Κατανάλωση με μέτρο στα υψηλόβαθμα ποτά

Καθώς η αναλογία των νέων που αποφεύγουν το αλκοόλ συνεχίζει να αυξάνεται, η επίδραση της γενιάς των μετριοπαθών καταναλωτών γίνεται αισθητή. Τα κοκτέιλ χαμηλής περιεκτικότητας οινοπνεύματος (ή shim) αντικαθιστούν το τζιν και τη βότκα με εναλλακτικά ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Τα tonics με sherry και porto κερδίζουν δημοτικότητα, καθώς και τα ενισχυμένα κρασιά ανακαλύπτονται από μια νεότερη γενιά.

 

Επίλυση της μείωσης των αποβλήτων

Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η διαχείριση αποβλήτων κυριαρχεί στη συζήτηση στον κλάδο των οινοπνευματωδών ποτών. Αλλά αυτή η ερώτηση προκαλεί ολοένα και περισσότερο συνομιλίες. Υπάρχουν προσπάθειες στους κλάδους ώστε να είναι περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητοι, η πίεση για τη μείωση των αποβλήτων αυξάνεται από τους καταναλωτές. Παραμένει στους παραγωγούς ποτών να βρουν νέες καινοτόμες λύσεις.

 

Η μόδα του αφιλτράριστου

Ενώ η διαύγεια θεωρήθηκε κάποτε ως βασικό σημάδι ποιότητας, οι ζυθοποιοί αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερο τις αφιλτράριστες μπίρες. Επικοινωνούν με προϊόντα που είναι πιο ανεπεξέργαστα, πρωτόγονα και αυθεντικά. Καθώς η μόδα αυτή καθοδηγείται από τους καταναλωτές, αναμένεται ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ποτών που περιέχουν αλκοόλ καταλαμβάνει τον "μη φιλτραρισμένο" χώρο. Ειδικά για τα οινοπνευματώδη ποτά,η τάση αυτή θα ενδυναμωθεί.

 

Οι νόμοι της έλξης από το χρώμα

Το 2017 κυριαρχούσε το χρώμα των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε, μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μόνιμα εξοπλισμένοι με μια κάμερα και ένα λογαριασμό Instagram, πιθανότατα δεν έχουν ζήσει ποτέ σε μια πιο οπτική κουλτούρα. Το 2017 απέδειξε μια διάσταση της δύναμης του χρώματος. Μπορεί να είναι μια επιπόλαιη λεπτομέρεια ή ένα σημαντικό σημείο, το χρώμα όμως θα κυριαρχήσει και το έτος 2018. Η ακριβής απόχρωση δεν είναι σημαντική. Αυτό που μετράει για ένα εμπορικό σήμα είναι να καταλάβουμε ότι το χρώμα μπορεί να είναι μια συντόμευση για την πρόσβαση στους καταναλωτές, αλλά θα είναι ακόμα πιο κρίσιμο για να επιτύχει μια επιχείρηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Οινοποίηση με κάνναβη

Ενώ η νομοθεσία για τη μαριχουάνα απέχει ανάμεσα στις διάφορες χώρες παγκόσμια αλλά και στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήδη διαμορφώνει τον κόσμο των ποτών. Τα αλκοολούχα που έχουν αρωματιστεί με κάνναβη δεν είναι νέα τάση, η πρόσφατη εξαγορά της καναδικής εταιρείας Canopy Growth από τον όμιλο Constellation είναι ένα σημάδι, ότι η τάση αυτή θα γίνει mainstream (επί του παρόντος οι πολιτείες του Κολοράντο, της Καλιφόρνια και της Νεβάδα έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα).

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 394 επισκέπτες συνδεδεμένους