Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Ιανουαρίου 2018

Πτώση των αργεντίνικων κρασιών υπέρ της γείτονος Χιλής

Οι μικρές συγκομιδές το 2016 και το 2017 στην Αργεντινή είναι βούτυρο στο ψωμί των χιλιανών οινοποιών, οι οποίοι έχουν πολλαπλασιάσει εκθετικά τις εξαγωγές τους.

Στους αμπελώνες της Αργεντινής, το 2017 πέρασε χωρίς κανένα σημάδι ανάπτυξης για το κρασί συνοψίζει, το Los Andes, γεγονός για το οποίο ο τομέας θέλει τώρα μόνο ένα πράγμα: να ξεχάσει το 2017 και να προχωρήσει. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Αμπελοκαλλιέργειας, η πτώση ήταν επώδυνη. Το 2017, η Αργεντινή εξήγαγε μόνο 2.120.000 εκατόλιτρα οίνου, κάτω κατά 18% σε σύγκριση με το 2016. Με δεδομένη τη μείωση της διαθεσιμότητας οίνων της Αργεντινής, οι εξαγωγές χύμα οίνων γνώρισαν πτώση κατά 44% (30 εκατ. λίτρα), ενώ οι εξαγωγές γλευκών μειώθηκαν κατά 50%.

Υφιστάμενη τις συνέπειες των δύο διαδοχικών μικρών συγκομιδών (το 2016 σημειώθηκε ιστορικά χαμηλή συγκομιδή), η Αργεντίνικη βιομηχανία υποφέρει επίσης από την πτώση της ανταγωνιστικότητας (που σχετίζεται με την αύξηση του κόστους εργασίας, τις τιμές των πρώτων υλών, κλπ.).

Το πλαίσιο αυτό ωφέλησε αναμφίβολα την γείτονα Χιλή, η οποία πέτυχε οι εξαγωγές της προς την Αργεντινή να εκραγούν. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, το ισπανικό Παρατηρητήριο Αγοράς Οίνου αναφέρει ότι οι εξαγωγές της Χιλής σε χύμα οίνους αυξήθηκαν κατά 1.400% σε ένα έτος (640.000 εκατόλιτρα). Ενώ η Αργεντινή έχει γίνει ο μεγαλύτερος προορισμός των Χιλιανών χύδην οίνων, η Χιλή εξάγει μόνο το 10% των όγκων της. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν οι πρώτες αγορές για τη Χιλή.

 

Ωστόσο, η τάση αυτή έχει θορυβήσει τους φορείς παραγωγής της Αργεντινής, που καταγγέλλουν ανισόρροπο ανταγωνισμό από τη γείτονα και αντεθνική συμπεριφορά από τους εμπόρους και τους διανομείς για τις προμήθειές τους από την άλλη πλευρά των συνόρων. Οι εντάσεις αυτές θυμίζουν αντίστοιχες εντάσεις στην Ευρώπη (Γαλλία – Ισπανία).

Προτιμώντας να ξεχάσουν το 2017, οι Αργεντινοί στρέφονται με ελπίδα το 2018. Οι πρώτες προβλέψεις για τη συγκομιδή των σταφυλιών υπολογίζονται σε 23 εκατομμύρια εκατόκιλα σταφυλιών, που σημαίνει αύξηση 18% σε σύγκριση με το 2017. Αυτό σημαίνει δυνατότητα αύξησης διαθεσιμότητας γεγονός που καθησυχάζει την αγορά. "Υπάρχουν καλύτερες προοπτικές το 2018 και το 2019. Πρέπει τώρα να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση και να εργαστούμε στα θέματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και να μειώσουμε το κόστος", αναφέρει ο Mario Giordano, διευθυντής του Wines of Argentina, στο Los Andes.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 801 επισκέπτες συνδεδεμένους