7 Μαρτίου 2018
Τα αποτελέσματα του 18ου Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης & 4ου Διεθνή Διαγωνισμού Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης
Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» πραγματοποιήθηκαν φέτος από τις 27 Φεβρουαρίου έως τη 1 Μαρτίου 2018.
Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.), Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.), Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.), Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.).
Στο φετινό διαγωνισμό, 25 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες οίνου, χωρισμένοι σε 5 επιτροπές, δοκίμασαν 746 δείγματα. Επιπλέον στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 5 εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας σε κάθε επιτροπή γευσιγνωστών. Τα 702 δείγματα ήταν οίνοι από την Ελλάδα και από 5 άλλες χώρες: Βραζιλία, Κύπρο, Τουρκία, Γεωργία και Γερμανία και τα 44 ήταν αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Γευσιγνώστες 18ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης
ΜΠΟΥΖΑ Δέσποινα |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
ANDREW Mark |
Master of Wine |
Μεγ. Βρετανία |
ΑΣΚΗΤΗΣ Αντώνιος |
Οινοχόος |
Γερμανία |
ΜΠΛΟΥΧΟΥ Ελένη |
Marketing |
Ελλάδα |
ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ Αλέξανδρος |
Οινοχόος |
Ελλάδα |
ΧΑΡΚΟΥΤΣΗΣ Γιάννης |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
ΓΑΛΑΝΟΣ Βασίλης |
Δημοσιογράφος Οίνου |
Ελλάδα |
ΧΑΝΙΑΛΙΔΗΣ Ελευθέριος |
Οινοχόος |
Ελλάδα |
JULYAN Brian Keith |
Master Sommelier |
Μεγ. Βρετανία |
ΚΑΛΠΑΞΙΔΗΣ Κωνσταντίνος |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ Γεώργιος |
Οινοχόος |
Κύπρος |
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Σάββας |
Οινολόγος |
Κύπρος |
ΚΟΥΛΕΛΗΣ Γιάννης |
Marketing |
Ελλάδα |
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ Μαριάννα |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
ΜΑΝΕΣΗΣ Νίκος |
Δημοσιογράφος Οίνου |
Ελλάδα |
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μερόπη |
Δημοσιογράφος Οίνου |
Ελλάδα |
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
PERES JUNIOR Andre |
Οινολόγος |
Βραζιλία |
ΠΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Θεολόγος |
Οινοχόος |
Ελλάδα |
ΨΟΦΙΔΗΣ Ευάγγελος |
Οινοχόος |
Ελλάδα |
STOYANOV Stanimir |
Οινολόγος |
Βουλγαρία |
STUBBS Matthew |
Master of Wine |
Μεγ. Βρετανία |
ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ Απόστολος |
Οινολόγος / Οινοπαραγωγός |
Ελλάδα |
ΠΑΠΑΔΑΚΗ Αλεξάνδρα |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
TULLBERG Tobias |
Οινολόγος |
Σουηδία |
Γευσιγνώστες 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης
ΜΠΟΥΖΑ Δέσποινα |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
ΚΑΛΠΑΞΙΔΗΣ Κωνσταντίνος |
Οινολόγος |
Ελλάδα |
ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ Αλέξανδρος |
Οινοχόος |
Ελλάδα |
ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ Γεώργιος |
Οινοχόος |
Κύπρος |
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μερόπη |
Δημοσιογράφος Οίνου |
Ελλάδα |
Εκπαιδευόμενοι Κριτές – Associate Judges
ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Δημήτριος |
Associate Judge |
Ελλάδα |
ΖΕΡΔΕΣ Ιωάννης |
Associate Judge |
Ελλάδα |
ΛΕΚΚΑ Σπυριδούλα |
Associate Judge |
Ελλάδα |
MALICHIN Ηλιάνα-Μαρία |
Associate Judge |
Ελλάδα |
ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ Σάρα |
Associate Judge |
Ελλάδα |
Οι 5 κριτικές επιτροπές λειτούργησαν με την επίβλεψη ενός προέδρου και μιας ομάδας υποστήριξης:
Πρόεδρος |
|
Κωνσταντίνος Λαζαράκης |
Master of Wine |
Ομάδα υποστήριξης |
|
Έφη Χατζηδημητρίου |
Γεωπόνος - Οινολόγος, Επικ. Καθηγήτρια
Α.Π.Θ. Τμήμα Χημείας |
Αναστασία Γεωργαντά |
Εκπρόσωπος ΣΕΑΟΠ |
Σωσσάνα Κατσικώστα |
Εκπρόσωπος ΕΝΟΑΠ |
Σπυριδούλα Σουπιώνη |
Εκπρόσωπος ΠΑΝΕΠΟ |
Σεραφείμ Θεοχάρης |
Γεωπόνος - Οινολόγος, Σύμβουλος Διαγ. Οίνου |
Εκπρόσωποι Γενικού Χημείου Κράτους |
|
Ιωάννης Πρίνος |
Χημικός - Χ.Υ. Μακεδονίας – Θράκης, Υποδιεύθυνση Θεσ/νίκης |
Μαρία Λουκίδου |
Χημικός - Χ.Υ. Μακεδονίας – Θράκης, Υποδιεύθυνση Θεσ/νίκης |
Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |
|
Σπύρος Κατωπόδης |
Γεωπόνος – Οινολόγος, Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης |
Οι δοκιμαστές εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόμενων δειγμάτων απένειμαν
Χρυσά, Ασημένια και Χάλκινα μετάλλια σύμφωνα με την παρακάτω κατανομή ανά χώρα:
ΟΙΝΟΙ |
|||||
Χώρα |
Χρυσό |
Ασημένιο |
Χάλκινο |
Σύνολο Μεταλλίων |
Σύνολο Συμμετοχών |
Ελλάδα |
58 |
188 |
241 |
487 |
604 |
Κύπρος |
3 |
14 |
38 |
55 |
69 |
Βραζιλία |
0 |
4 |
5 |
9 |
15 |
Γερμανία |
0 |
0 |
1 |
1 |
1 |
Γεωργία |
2 |
2 |
1 |
5 |
6 |
Τουρκία |
0 |
3 |
3 |
6 |
7 |
Σύνολα |
63 |
211 |
289 |
563 |
702 |
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ |
|||||
Χώρα |
Χρυσό |
Ασημένιο |
Χάλκινα |
Σύνολο Μεταλλίων |
Σύνολο Συμμετοχών |
Ελλάδα |
3 |
5 |
12 |
20 |
39 |
Κύπρος |
0 |
2 |
1 |
3 |
5 |
Σύνολα |
3 |
7 |
13 |
23 |
44 |
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο 80% των οίνων και στο 52% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, απονεμήθηκε μετάλλιο. Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με
προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Οίνου κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις:
Καλύτερος Λευκός Οίνος:
Κτήμα Γεροβασιλείου Museum Collection, 2016 – Κτήμα Γεροβασιλείου
Καλύτερος Ροζέ Οίνος: Aetheria, 2017 – Σεμέλη Α.Ε. Καλύτερος Ερυθρός Οίνος:
Ραψάνη Χρυσοχόου Special Edition, 2009 – Χρυσοχόου Γιώργος
Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος:
Vinsanto Αργυρός 4 Ετών Παλαίωσης, 2010 – Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.
Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Ακακίες Sparkling, 2017 – Κυρ Γιάννη Α.Ε. Καλύτερη Ρετσίνα:
Δάκρυ του Πεύκου, 2017 – Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Για την απονομή της διάκρισης: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, σύμφωνα με την ανωτέρω κατάταξη, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές. Τρεις οίνοι ισοψήφισαν στην πρώτη αξιολόγηση και επαναξιολογήθηκαν. Στην επαναληπτική ψηφοφορία υπήρχε πάλι ισοψηφία. Στην φετινή διοργάνωση λοιπόν, μετά την τελική ισοψηφία απονέμεται η διάκριση των καλύτερων οίνων του διαγωνισμού στους παρακάτω οίνους:
- Κτήμα Γεροβασιλείου Museum Collection, 2016 ΠΓΕ Επανωμή – Κτήμα
Γεροβασιλείου
- Ραψάνη Χρυσοχόου Special Edition, 2009 ΠΟΠ Ραψάνη – Χρυσοχόου Γιώργος
- Vinsanto Αργυρός 4 Ετών Παλαίωσης, 2010 ΠΟΠ Σαντορίνη – Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η διάκριση: ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ απονέμεται στο απόσταγμα με την μεγαλύτερη βαθμολογία:
- Παλαιωμένο Τσίπουρο Τυρνάβου, 2010 – Αγρ. Οινοποιητικός Συνεταιρισμός
Τυρνάβου
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» απονείμει τις ακόλουθες ειδικές διακρίσεις στους οίνους με την μεγαλύτερη βαθμολογία, με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία των οίνων των παρακάτω κατηγοριών αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο:
1. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2017, Λευκός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Επανωμή |
Της οινοποιίας Κτήμα Γεροβασιλείου |
2. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικο, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Σαντορίνη Ασύρτικο Grande Reserve 2015, Λευκός, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη |
Της οινοποιίας Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων |
3. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Μοσχοφίλερο 2017, Λευκός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος |
Της οινοποιίας Σκούρας Ο.Α.Α.Ε. |
4. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Αγιωργίτικο, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Νεμέα Βασιλείου 2010, Ερυθρός, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα |
Της οινοποιίας Βασιλείου Π. Γεώργιος |
5. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Δαμασκηνός 2015, Ερυθρός, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσα |
Της οινοποιίας Α.Α.Ο.Σ. Βαένι Νάουσα |
6a. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Βιδιανό 2017, Λευκός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρήτη |
Της οινοποιίας Αφοί Διαμαντάκη Ο.Ε. |
6b. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Vorinos 2017, Λευκός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρήτη |
Της οινοποιίας Ειρήνη Ι. Δασκαλάκη |
6c. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Vidiano 2017, Λευκός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρήτη |
Της οινοποιίας Γαβαλάς Ε.Π.Ε. |
6d. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Λύχνος 2016, Λευκός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρήτη |
Της οινοποιίας Οινοποιία Ντουράκη |
7. |
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξυνιστέρι, με την υψηλότερη βαθμολογία |
Αμάλθεια 2017, Λευκός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πάφος |
Της οινοποιίας Fikardos Distilleries Ltd. |
Για τα αναλυτικά αποτελέσματα πατήστε ΕΔΩ
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.tiwc.gr