Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Μαρτίου 2018

Έκκληση Αποστόλου για ενιαία εκπροσώπηση του συνεταιριστικού χώρου


Την αναγκαιότητα της κοινής εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου

μιλώντας σήμερα από το βήμα  του 1ου Αγροτικού Συνεδρίου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε στην Αθήνα,  με θέμα: «Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε».

Ο Υπουργός πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το ΥΠΑΑΤ θα είναι δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα δημιουργίας υγιών και αποτελεσματικών συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Η θεματολογία του Συνεδρίου ασφαλώς και είναι άκρως επίκαιρη. Όμως  θα ήταν παράλειψή  μου να μην αναφερθώ στους Συνεταιρισμούς της χώρας μας, αφού ένα μέρος τους  εκπροσωπεί από το 2017 και ο σύνδεσμός σας.

Εσείς γνωρίζετε  καλύτερα από όλους ότι, οι Συνεταιρισμοί δημιουργούνται από μια ανάγκη, αλλά διατηρούνται και μεγαλουργούν στο χρόνο μόνο με την αδιατάρακτη ενότητα και εμπιστοσύνη των μελών τους.

Δεν θέλω να επανέλθω σε προηγούμενες καταστάσεις.

Νομίζω πως πρώτα τις απέρριψε η πραγματικότητα και μετά ο νόμος πλαίσιο που φέραμε.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί σήμερα δεν είναι η συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο, είναι ότι έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στην διαμόρφωση του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας μας.  Το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 10%, και βρίσκεται  πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ , 40% περίπου.

Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Όμως οι πρωτοβουλίες  για την ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι πρωτίστως στα χέρια τα δικά σας, των συνεταιρισμένων  αγροτών.

Εμείς θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια αυτή.

Όλοι όσοι υπηρετούμε το χώρο οφείλουμε να δουλέψουμε  για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα. Με οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές. Οργανώσεις που  θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση.

Οι αλλαγές που εισήγαγε ο νέος νόμος για τους Συνεταιρισμούς μετά από 22 μήνες αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα.

1.100 συνεταιρισμοί προσάρμοσαν τα καταστατικά τους στον νέο νόμο. Απρόσμενα γρήγορη ανταπόκριση σε σχέση με το παρελθόν.

848 συνεταιρισμοί υπέβαλαν στο Μητρώο οικονομικές καταστάσεις που σημαίνει, πως ένα μεγάλο κομμάτι των Συνεταιρισμών εγκαταλείπει τις πρακτικές του παρελθόντος και καταβάλλει  προσπάθεια προσαρμογής στην νομιμότητα.

Από αυτούς  429 συνεταιρισμοί είναι πλήρως ενήμεροι στο Μητρώο. Αρκετοί βέβαια για τα σημερινά δεδομένα.

Υπενθυμίζω ότι το 2015 μόνο 159 συνεταιρισμοί υπήρχαν στο Μητρώο χωρίς καμία εκκρεμότητα.

Επιδίωξή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε απλά ένα λειτουργικό Μητρώο. Το Μητρώο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο απαραίτητο για την χάραξη πολιτικής και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.

Τέλος υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη τάση δημιουργίας μέσα από τους συνεταιρισμούς οργανώσεων παραγωγών, ήδη αυτές ξεπερνούν τις 230 σήμερα.

Κυρίες  και κύριοι, αγαπητοί συνεταιριστές η νέα δομή εκπροσώπησης των συνεταιρισμών σε Περιφερειακό επίπεδο και στη συνέχεια σε Εθνικό ταιριάζει απόλυτα στην υφιστάμενη κατάσταση των Συνεταιρισμών.

Κάνω λοιπόν έκκληση σ’ εσάς, αλλά και στην άλλη αντίστοιχη οντότητα  του χώρου, να κάτσουμε, εσείς και εγώ, σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε για την κοινή εκπροσώπηση του χώρου,  όχι τόσο γιατί το λέει ο νόμος, αλλά γιατί το επιβάλλει η  αναγκαιότητα, που θέλει τον έλληνα αγρότη πρωταγωνιστή στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για τη παραγωγική ανασυγκρότησή της.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 733 επισκέπτες συνδεδεμένους