Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Μαΐου 2018

Κ. Παπανάτσιου: Ο ΕΦΚ στο κρασί θα καταργηθεί … θα βρούμε τα ισοδύναμα μέτρα


source: news.makedonias.gr

Στη δήλωση αυτή προέβη η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε επίκαιρη ερώτηση του Χρίστου Δήμα στη Βουλή, τονίζοντας πως εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν η κυβέρνηση θα καταργήσει, τον ΕΦΚ στο κρασί.

Η υφυπουργός τόνισε ότι «από την αρχή του μέτρου απαλλάχθηκαν οι μικροί παραγωγοί, δηλαδή οι παραγωγοί οι οποίοι παράγουν μέχρι 1.000 λίτρα εφόσον δεν μεσολαβεί πώληση. Άρα, σε αυτήν την περίπτωση έχουμε την απαλλαγή για αυτούς που παράγουν και καταναλώνουν είτε για την οικογένειά τους, είτε για τους φίλους τους.

Όμως, ακόμα και στις περιπτώσεις πώλησης επισημαίνω ότι για τους μικρούς παραγωγούς έχουμε κάποιες ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις. Κατ’ αρχήν εξαιρούνται από τη Φορολογική Αποθήκη. Βέβαια, στην περίπτωση που επιλέξουν να έχουν τη Φορολογική Αποθήκη προκειμένου να κάνουν κάποια πώληση στο εξωτερικό, σε αυτήν την περίπτωση δίνονται κάποιες ειδικές ρυθμίσεις. Αυτές οι ειδικές ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με τις πέντε διμηνιαίες δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τους μικρούς οινοπαραγωγούς υποβάλλεται στο αρμόδιο τελωνείο μια δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το ένα πέμπτο της παραγόμενης ποσότητας κάθε φορά έως την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Απριλίου, Ιουνίου, Αυγούστου και Οκτωβρίου του εκάστοτε έτους. Με αυτόν τον τρόπο, οι μικροί οινοπαραγωγοί, ακόμη και αν έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν στο καθεστώς αναστολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με την ίδρυση της Φορολογικής Αποθήκης απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν εφ’ άπαξ τον φόρο που αντιστοιχεί στο προϊόν και διευκολύνονται με την τμηματική καταβολή σε πέντε δόσεις».

Νωρίτερα ο κ. Δήμας αναφέρθηκε σε σειρά δηλώσεων τόσο της υφυπουργού Οικονομικών , όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου το προηγούμενο έτος (2017) στις οποίες διαβεβαίωναν πως ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί.

«Έχετε πει ψέματα κυρία Παπανάτσιου ή είστε αναξιόπιστη και ανίκανη να τηρήσετε όσα λέτε;» τη ρώτησε ευθέως ο κ. Δήμας ανεβάζοντας τους τόνους.

Σύμφωνα με την υπουργό, ο φόρος που μπήκε από την σημερινή κυβέρνηση το 2016 απέδωσε περίπου 23 εκατ. ευρώ το 2016 (βεβαιωθέντα 24.472.000 ευρώ), ενώ πέρυσι βεβαιώθηκαν 28 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 27.407.000. Η υπουργός υπενθύμισε ότι από τον φόρο απαλλάχτηκαν οι μικροί παραγωγοί που κάνουν κρασί «για οικιακή κατανάλωση», ενώ σε όσους κάνουν εξαγωγές δόθηκε η δυνατότητα να πληρώνουν σε 5 διμηνιαίες δόσεις.

Τελειώνοντας στην δευτερολογία της η υφυπουργός ανέφερε τα εξής: 

«Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να πω ότι πραγματικά, μέσα στα πλαίσια της Κυβέρνησης και της πολιτικής μας, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, να είστε σίγουροι ότι ο φόρος του κρασιού θα καταργηθεί. Πραγματικά και ο Πρωθυπουργός το έχει ζητήσει και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα μέτρα εκείνα τα οποία θα αντικαταστήσουν τα συγκεκριμένα έσοδα για να μπορέσουμε να καταργήσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί.

Ήδη η αξιολόγηση κρίνεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε το κομμάτι στα τεχνικά κλιμάκια και έχουμε συμφωνήσει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να φύγουμε από την επιτροπεία. Αυτό σημαίνει ότι από εκεί και πέρα στα πλαίσια της επιτήρησης, που εκεί θα μπορούμε σαν Κυβέρνηση να λαμβάνουμε από μόνοι μας τις αποφάσεις μας για συγκεκριμένα ζητήματα και θα μπορούμε να βρούμε και τα αντίμετρα, για να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, στο οποίο σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε σε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συμφωνήσει μέχρι τώρα, θα βρούμε και τα ισοδύναμα εκείνα ούτως ώστε ο φόρος στο κρασί να μπορέσει να καταργηθεί και να έχουμε μια ομαλότερη διακίνηση του προϊόντος».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 789 επισκέπτες συνδεδεμένους